Děkujeme, nehasíme? I hasičům dochází trpělivost. Zatím jen on-line

02.02.2011 7:23

Zatímco lékaři využívají k propagaci svých požadavků placenou PR agenturu a nebojí se zajít až ke krajním řešením, hasiči podobně razantní akce neplánují. Jejich radikalismus zatím zůstává jen v internetových diskusích.

Děkujeme, nehasíme? I hasičům dochází trpělivost. Zatím jen on-line

Přesto, je nutné připomenout, že z bezpečnostních složek dopadli právě hasiči nejhůře, jelikož nejen tarif, ale i jejich rizikový příplatek klesl ze všech nejníže.

SLEDUJEME téma Exodus lékařů

Místo dovolené

Jen ojediněle se objevují ostré projevy a výzvy, které nabádají následovat akci nemocničních lékařů Děkujeme, odcházíme.

,,Je na čase, abychom po stylu lékařů udělali to samé!! Nehodlám po snížení platu ještě chodit 150 hodin v létě místo dovolené zadarmo do práce," uvádí přispěvatel na internetových stránkách Požáry.cz, kde se sdružují hasiči.

Tisková mluvčí HZS Ivana Svitáková sdělila ParlamentnímListů.cz, že diskuse monitorují. "Sledujeme samozřejmě atmosféru ve sboru a zatím se jedná o ojedinělé výzvy tohoto typu. Teprve, až by se objevily výpovědi na stole, můžeme celou věc řešit," uvedla Svitáková.

Jandák by si na náš plat vydělal za 20 hodin, počítají rozezlení hasiči

Řešme to v klidu

Náladu ve sboru krotí odborářský předák Zdeněk Oberreiter. "Máme před sebou ještě dvě schůzky s ministrem vnitra, nicméně stále trváme na tom, že nebudeme vyhrožovat výpověďmi," sdělil redakci ParlamentníchListů.cz Oberreiter.

Ten rovněž uvedl, že chápe radikální postoje některých příslušníků a internetové diskuse prý sleduje. "Chápu jejich rozezlení. Ten pokles platů není o 10 procent, ale o 18 procent a ve dvou krajích se dostal rizikový příplatek na nejnižší možnou úroveň, do toho ty neplacené přesčasy," konstatuje nicméně Oberreiter.

Kritika lékařů a poslání

Někteří hasiči s kritikou ,,odcházejích" lékařů nešetří. "Doktoři nejen že nepřijdou o nic, ale ještě jim po vydírání stát přidá? Trochu nadneseně řeknu: Když vy, HZS, se na práci vykašlete, člověka u nehody nevystříháte, doktor nebude mít koho léčit... Doktorům se vydírací metodu podařilo ± dosáhnout svého, co kdyby toto udělaly i zdravotní sestry, co by pak páni doktoři dělali bez nich?" táže se přispěvatel.

Na stížnosti tíživé finanční situace se objevují odpovědi, které připodobňují hasičské povolání k poslání. "POKUD TI TA PRÁCE NEVONÍ TAK JI NEDĚLEJ. Ona hasičina není tak ani práce, zaměstnání, nýbrž poslání, které musíš cítit někde v sobě, " uvedl jeden z diskutujících.

Odborář Engel: Nebude-li umožněn návrat všem, lékaři výpovědi nestáhnou
Blesk z nás dělá teroristy, vzteká se Kubek

Bilance

V pondělí 31. ledna 2011 se v prostorách generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky v Praze uskutečnila tisková konference, ve které generální ředitel HZS genmjr. Miroslav Štěpán bilancoval.

Jednotky požární ochrany v loňském roce zasahovaly u nejvyššího počtu událostí za deset let existence Hasičského záchranného sboru ČR v novém uspořádání. Celkový počet - 111 652 událostí. Hasiči bezprostředně zachránili nebo evakuovali z ohrožených prostor v roce 2010 celkem 37 895 osob. Přitom bylo zraněno 458 hasičů, z toho 287 profesionálních.

Srovnání platu hasiče a poslance



Kalousek škrtal více

Hasiči chtějí v příštím roce až o 800 milionů korun více než letos, jinak dle jejich slov bude ohrožena bezpečnost obyvatel. Peníze jim chybí hlavně na investice a provoz. V minulém roce měli hasiči k dispozici více než 8,6 miliardy korun a letos rozpočet klesl na 6,8 miliardy.

Podle generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Miroslava Štěpána ministerstvo financí v jejich rozpočtu škrtalo více, než původně prohlašovalo. "Určitě s tím lze ten rok vydržet, ale není to rozhodně možné pořád," konstatoval Štěpán na pondělní tiskové konferenci.

Související:
Policisté, hasiči a vojáci se budou soudit. Kvůli zdanění výsluh

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…