Denní světlo potřebují oči i lidská psychika

20.02.2012 0:00

I když se ocitneme se ve tmě jen na chvíli, necítíme se dobře. Pro bdělý stav, dostatek energie a psychickou pohodu potřebujeme světlo.

Denní světlo potřebují oči i lidská psychika
Foto:
Popisek:

Střídání dne a noci je pro nás přirozené, ale v noci zpravidla spíme. V bdělém stavu však spousta lidí špatně snáší posun letního a zimního času, a stejně tak špatně snáší i dlouhé zimní dny s nedostatkem slunečního svitu. Každý z nás má totiž jinou duševní sílu, která mimo naši vůli ovlivňuje naše duševní pochody.

Někteří z nás vyloženě nesnášejí zimu a ani sami nevědí proč. Důvodem může být právě to, že se krátí dny a jim chybí intentivní sluneční záření, trpí nedostatkem světla. Padá  na ně  nepřekonatelná únava, smutek, špatně spí, nedokáží se řádně soustředit na práci a jsou bez příčiny podráždění. Často pociťují bolesti hlavy, snižuje se jejich zájem o okolí, trpí pocity beznaděje a sebepodceňování.

Někdy situaci řeší sklony k přejídání, což má za následek zvyšování hmotnosti, které jejich problém ještě prohloubí. Přecitlivělost na nedostatek světla vyvolává problémy i v partnerských vztazích, protože takový člověk ztrácí i zájem o sex.

Tento jev má zhruba od konce 80. let minulého století i svůj odborný název. Je to  sezónní afektivní porucha - SAD.

Označuje se tak civilizační porucha, která je způsobena změnou našeho životního stylu. Tento problém vznikl totiž právě  v souvislosti s civilizačními jevy. Naši předkové, jejichž život se řídil převážně  světelnými cykly, tyto problémy neřešili. Vstávali se svítáním a spát chodili po západu slunce. V zimě, kdy byly dny kratší vykonávali méně činností  a vydávali tak méně energie.

My dnes rozdíly mezi dnem a nocí téměř nerozlišujeme, naše životní cykly se řídí náporem práce a dalších činností, méně spíme a odpočíváme a výkony podáváváme  někdy ještě vyšší právě v zimě, kdy se nemůžeme věnovat jiným činnostem.

Vlivem světla na lidskou psychiku se dnes dokonce zabývají i výzkumná pracoviště, která zkoumají, jak ovlivňuje světlo naše mozková centra. Bylo zjištěno, že  pokud zvýšíme intenzitu světla, naše oko ji zaznamená a přenese do mozkových center, pod jejichž vlivem se začne měnit složení hormonů v našem těle. Tyto hormony, zejména melatonin, ovlivňují řízení biorytmů v našem organismu.

Zvýšení tvorby tohoto hormonu se dá ovlivnit i uměle, pomocí světelné terapie. Nejlepší terapií je ovšem příchod jara,  zvýšení intentity slunečního svitu a pořádné nadechnutí svěžího, prohřátého a prosluněného vzduchu na louce plné rozkvetlých petrklíčů.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …