Dlouholetý novinář Petránek: Lidem je zle, tak zvolili Zemana. Je čas pro velkou změnu

05.02.2013 15:11 | Zprávy

Dlouholetý komentátor, zpravodaj pro řadu zahraničních i našich médií v zahraničí – to vše je zkušený novinář Jan Petránek. V první přímé volbě prezidenta vítězství Miloše Zemana očekával, a proto ParlamentnímListům.cz vyjmenoval důvody, proč to má Česko vnímat jako dobrou zprávu.

Dlouholetý novinář Petránek: Lidem je zle, tak zvolili Zemana. Je čas pro velkou změnu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jan Petránek, novinář a publicista

„To, že vyhrál volbu Miloš Zeman, jsem si tipoval, protože jeho klady pro výkon té funkce byly větší než u jeho protikandidáta. Za jeden z největších považuji to, že byl dlouho mimo politiku, ale vyjadřoval se k ní a byl přitom zároveň čitelný a srozumitelný,“ shrnul úvodem Jan Petránek.

Jak připomněl, samozřejmě se ale dalo čekat, že se proti Zemanovi také sešikuje tábor lidí, kteří ho budou odmítat. „Ano, vyčítají mu aroganci a až buldozerismus, s jakým prostě do toho klání vstoupil. Paradoxně mu ale právě toto pomohlo u většiny občanů České republiky. Oni se totiž cítí být válcováni sociální situací, stavem politiky, nedůvěrou v instituce. Oni prostě dali najevo, že nyní právě takového 'buldozera', který jim pomůže ten marast odhrnout, potřebují,“ uvedl dále Petránek pro ParlamentníListy.cz.

Podle něj je Zemanovi podsouvána arogance často též spíš z neznalosti jeho osoby. „Sám jsem se s ním během života několikrát potkal a musím říci, že jsem z něj vůči sobě aroganci nikdy necítil. Pozorně poslouchal mé názory a pak je silnými argumenty vyvracel. Domnívám se navíc, že když nyní ví, že má své místo na vrcholu politiky jisté, už bude moci od jednání, jež někdo považuje za arogantní a buldozerské, alespoň částečně upustit. V té aroganci ubere, přejde do jemné obranné fáze. Bude se navíc, dle mého, chovat tak, aby mohl mít i krytá záda, protože to bude potřebovat,“ konstatoval Petránek.

Zeman zná slabiny politických stran - to může někoho děsit

Silnou zbraní Miloše Zemana je totiž podle zkušeného novináře to, že dobře zná slabiny všech současných politických stran i Evropské unie, a proto bude i ty moci zařadit do svého politického působení. To může v mnohých jeho odpůrcích vyvolávat obavy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…