Dobeš píše školám. Kvůli azbestu

30.11.2011 18:25

Ministr školství Josef Dobeš (VV) obesílá šest tisíc škol kvůli výskytu azbestu v budovách; postiženým objektům nabídne finanční pomoc. Dobeš řekl, že když bude takových škol víc, požádá vládu o mimořádné peníze, "jako by šlo o povodně". V několika základních školách v Českých Budějovicích a v Praze bylo v posledních dnech zjištěno zvýšené množství škodlivého azbestu, jenž pochází z panelů hojně používaných při výstavbě v 70. a 80. letech.

Dobeš píše školám. Kvůli azbestu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr Josef Dobeš ve své kanceláři

Od pondělí obesílá Česká školní inspekce všech 6000 mateřských, základních a středních škol s dotazníkem, v němž školy odpovídají, zda byly jejich budovy postaveny v letech 1970 až 1980 a zda byly při výstavbě použity takzvané boletické panely. "Jsme připraveni zřizovatelům poskytnout finanční pomoc," řekl Dobeš s tím, že zatím není jasné, o kolik škol půjde. Pokud by jich prý bylo pár, pomohou jim hradit sanaci z rozpočtu ministerstva. V případě, že by škol zamořených azbestem byly stovky, je ministr připraven požádat vládu o mimořádnou finanční pomoc.

Nejde jen o školy, ale i třeba nemocnice

"Nemusí to být je otázka škol, mohou to být paneláky, nemocnice, sociální zařízení," varoval Dobeš s tím, že problém se bude možná řešit i v rámci ministerstva zdravotnictví a sociálních věcí. V pátek bude mít Dobeš analýzu, kolik škol má problém s azbestem; v celé věci spolupracuje ministerstvo s hlavním hygienikem Michaelem Vítem. Kromě sanace by prý mohli školám finančně pomoci také s organizací náhradního vyučování. Sanace totiž může trvat pár týdnů, ale i měsíců.

To je případ sídlištní ZŠ Máj v Českých Budějovicích, kde se po rekonstrukci objevily zvýšené limity škodlivých látek. Žáci nyní musejí docházet na výuku do okolních škol. Problém vznikl při zateplování budov, kdy byly odstraněny původní obvodové dílce, takzvané boletické panely. V 60. a 70. letech minulého století zaznamenaly velkou popularitu. Lidé je znají z administrativních budov, školských, zdravotnických i nákupních středisek. Právě při rekonstrukci se azbestová vlákna dostala do vnitřních prostor.

Související:

Ministr J. Dobeš: Jak je známo, školství rozumí každý

Dobešovy osnovy: Vlastenectví, city i doprava

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…