Dusno u komunistů. Filip seřval poslankyni přede všemi

01.04.2011 12:40

Zřejmě se to nikdo neměl dozvědět. Vše ale naznačuje tomu, že komunisté mezi sebou rozehráli tichou válku. A to přímo na svém zasedání ústředního výboru. Problémem se stalo únorové vystoupení poslankyně Marty Semelové ve sněmovně k třetímu odboji. Předseda partaje Vojtěch Filip Semelové sice za tato její neuvážená slova již před časem vyčinil, ovšem to zřejmě nestačilo. Teď stranický šéf na Semelovou uhodil znovu - minulou sobotu.

Dusno u komunistů. Filip seřval poslankyni přede všemi

Co se minulý víkend u komunistů dělo? V jejich sídle v ulici Politických vězňů se konalo zasedání ÚV KSČM. Jak o tom následující pondělí referovaly Haló noviny, na zasedání vyznavači rudých třešinek sice projednávali situaci uvnitř vládní koalice, rozdělovali si úkoly v boji proti sociálně nespravedlivým reformám vlády, ale také se probíraly postoje strany k minulosti. A létaly pomyslné facky.

„Jestli si někdo neuvědomuje, co by se stalo, kdyby se přece jen pravici podařilo získat vinou neuváženosti některých z nás či neschopnosti pochopit situaci argumenty pro podání návrhu Nejvyššímu správnímu soudu, tak by se nad svou politickou prací měl zamyslet. Pravici by se totiž podobné postoje hodily," uhodil ve své řeči předseda Vojtěch Filip. A všem bylo hned jasné, koho tím myslel.

„Filip seřval nedávno Semelovou. Na zasedání strany. Kvůli tomu, co řekla v parlamentu," sdělil ParlamentnímListům.cz zdroj blízký vedení strany. Že se tím „seřváním" měl stát právě projev Filipa na ústředním výboru, ale nikdo moc z vedení strany nechtěl potvrdit. Ani samotný Filip.

##MINIPAS 2296## 


Související:

  • Zákon o třetím odboji sněmovnou prošel. Bouchalo se ale do stolu
  • Semelová, odejdi ze sněmovny, volají zastupitelé TOP 09
  • Tluchoř a Klasnová: Grebeníček i Semelová by se měli stydět
  • Potrefená husa se vždy ozve?

    „Já vím, že potrefená husa se vždycky ozve," reagoval napřed Filip. ParlamentníListy.cz mu totiž sdělily, že již se Semelovou hovořily. Jenže až když si předseda partaje doposlechl, že to nebyla rudá poslankyně a zastupitelka, která by se takto „udala", Filip otočil.

    „Já jsem ale v tom projevu hovořil o těch, co nerespektují historickou pravdu. Hovořil jsem také o plánech koalice, o tom, že to jsou oni, co nechtějí slyšet fakta o historii a překrucují ji," prozradil dále Filip. Načež pronesl, že nevidí do hlav jiných lidí. „Ať si to každý vysvětluje, jak chce. Já jsem hovořil pouze obecně," doplnil.

    Související:

    A jak na to reagovala Semelová? „Nevím o tom, že bych se nějak s Vojtou Filipem v poslední době neshodla. Nic mi veřejně nevyčinil. Ani minulý pátek na výkonném výboru, ani jindy," řekla ParlamentnímListům.cz Semelová.

    Dolejš: V sobotu se Filip vymezil už jasněji

    „To její nekritické, jednostranné ohlížení se do ´slavné´ minulosti před tím v tisku nejdříve zhodnotil jako sice pochopitelné, ale emotivní a nevyvážené (na rozdíl od M.Grebeníčka). Tady se k tomu vymezil jasněji," dodal ParlamentnímListům.cz k sobotnímu projevu svého předsedy komunistický poslanec Jiří Dolejš.

    Potvrdil pak i autenticitu Filipových slov, která ostatně byla otištěná i v pondělním vydání komunistických Haló novin. „Uvědomme si, že za současné situace mediální autokracie většina veřejnosti je náchylná věřit pravicovým výkladům historie a z našich výstupů si přebírá, zvláště když jednostranný výklad nebere v úvahu i problémy, většinou jen to zlé. A některé procesy z let padesátých obhajovat nemá smysl. Někteří z nás tomu dokonce, žel, sami napomáhají a hrají tak s našimi odpůrci velmi zatvrzelou hru, v níž spíše odrazují, než získávají spojence," řekl podle Haló novin Filip.

    Také zmínil, že ideologie strany je spojena s pokrokem a s „novým horizontem společnosti." „Je nepředstavitelné ji zatěžovat obhajobou či chválením historicky jistě podmíněných, přesto však jasně odsouzeníhodných praktik a historických událostí.,,,"

    Grebeníček: Mohlo jít i o taktiku

    Šéf rudých třešniček ale ve svém projevu zřejmě necílil jen na Semelovou. Tím druhým, který se 11. února zastal v poslanecké sněmovně pohraničníků a naopak odsoudil takzvaný třetí odboj, byl totiž bývalý předseda KSČM Miroslav Grebeníček. Patřila snad Filipova slova i jemu?

    Více o názoru Grebeníčka:

    „Já ale o tom projevu Filipa nic nevím. Nejsem členem ústředního výboru a tak jsem tam v sobotu nebyl. Mohu jen říci, že mne dosud ani jednou předseda nevyčinil za to, co jsem v parlamentu řekl. Ať veřejně, nebo osobně. Pokud z vyjádření předsedy na ÚV někdo usuzuje jinak, tak by se měl zeptat jeho, jak ta slova myslel - jestli byla upřímná, anebo jde o taktiku," prozradil ParlamentnímListům.cz svůj úsudek expředseda.

    Víc si už rozumím se závojenkami olovnatými

    Ve sněmovně 11.února Grebeníček mimo jiné označil návrh zákona o třetím odboji za "politickou adoraci teroristických aktů minulosti". Pravicoví poslanci na něj ale při projevu křičeli „hanba". Posléze jeho projev a také proslov Semelové veřejně odsoudili zástupci koalice, například šéf poslanecké frakce ODS Petr Tluchoř a místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová (VV).

    Podrobněji:

    Miroslav Grebeníček byl přitom nejdéle působícím předsedou strany (1993 až 2005). Za jeho působení dokonce komunisté nejvíce „zabodovali" ve sněmovních volbách. V roce 2002 získali 18 a půl procenta hlasů, což jim zajistilo 41 mandátů v dolní komoře. Krátce poté, co ale Grebeníček (v říjnu 2005) předal otěže strany právě Filipovi, tak se sídlem komunistů nesla různá vyjádření a e-maily pocházející z jeho pera. V nich expředseda kritizoval "novou" politiku strany a stěžoval si na to, že si více, než s nynějším vedením strany rozumí se závojenkami olovnatými, což jsou jedovaté houby.

    Semelová pak v dolní komoře řekla: „Byli to příslušníci pohraniční stráže, kdo zabezpečovali klid pro pokojný život a práci lidí nejen v pohraničí. A že neměli jednoduchou službu, o tom svědčí i historické prameny z 50. let, kdy u narušitelů státní hranice byly nalezeny zbraně, samopaly, ruční granáty a tak dále...". Její slova přerušili pravicoví poslanci divokým bušením do lavic. Tím to ale neskončilo. Později Semeloovu vyzvali zastupitelé Prahy, aby se vzdala mandátu jak zastupitelky, tak poslankyně.

    ##MINIPAS 140##

    Čtěte také:

  • Filip: Nerušte nás. Budeme se bránit jako turečtí soudruzi
  • Komunisté, líní medvědi přežraní kšeftíky, spolupracují s VV
  • Ani hádka Filipa s Bendou o odboji se sledovaností nepohnula
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Olga Böhmová

    Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

    Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

    Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

    4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

    Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…