Generál Randák: Policie se podělala před Nečasem. A Bradáčová...

24.04.2013 10:03

Rezignací ředitele protikorupčního policejního útvaru Tomáše Martince by celá kauza neměla skončit, i když by se to možná někomu hodilo, říká bývalý šéf civilní rozvědky a současný člen správní rady Nadačního fondu proti korupci Karel Randák.

Generál Randák: Policie se podělala před Nečasem. A Bradáčová...
Foto: NFPK
Popisek: Karel Randák

„Teď je nejdůležitější důsledně vyšetřit, jestli se skutečně na Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality vytvářela nějaká kauza proti vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové,“ uvedl generál Randák ParlamentnímListům.cz. k rezignaci Tomáše Martince.

Policejní prezident Martin Červíček prohlásil, že probíhá interní šetření, které by mohlo být hotové během čtrnácti dní. Podle Randáka se atmosféra v policii i vztahy mezi protikorupčním útvarem a žalobci zlepší, jen pokud se věc vyjasní. „Pokud se případ nedošetří, zůstane nejasný. Všichni by se měli soustředit na to, jestli na obvinění, které vznesla Bradáčová, bylo něco pravdy. Jediným výsledkem by neměla být rezignace šéfa protikorupční policie,“ je přesvědčen generál Randák.

Napjaté vztahy mezi protikorupčním útvarem a žalobci vyvrcholily

Na počátku týdne Martinec potvrdil po jednání s policejním prezidentem Martinem Červíčkem, že z funkce šéfa protikorupční policie odejde v polovině května. Vyvrcholil tak spor mezi ním a Bradáčovou, kdy se po kritice šéfky pražských vrchních žalobců vůči protikorupčnímu útvaru a stížnosti policejnímu prezidentovi dostala do médií informace o možném zapojení manžela Bradáčové, s kterým už vrchní žalobkyně tři roky nežije, do kauzy s IT zakázkami na Ministerstvu práce a sociálních věcí. O napjatých vztazích mezi pražskými žalobci a protikorupčními detektivy, kteří spolupracují na závažných korupčních kauzách, svědčila i nechtěná poznámka Bradáčové, že na ni „Martinec má vyrábět kauzu“.

Randák má s Martincem vlastní špatné zkušenosti

Generál Karel Randák celý spor mezi kriminalisty a státními zástupci sledoval. „Nemyslím si o tom nic dobrého,“ řekl, ale zároveň dodal, že není zcela objektivní, protože má sám s ředitelem Martincem špatnou zkušenost. „Protikorupční fond označil za divnou organizaci, která své informace získává nelegálním způsobem, na základě nepodložených informací. Řediteli fondu, který ho požádal o vysvětlení, tvrdil, že má informace od svých lidí, že jsem se pokoušel získávat informace ze spisů jeho útvaru. Což samozřejmě není pravda. Když jsem se to dozvěděl, telefonoval jsem mu a měl jsem s ním poměrně ostrý konflikt, protože to stále tvrdil, i když já vím, že to je úplný nesmysl,“ popsal spor s šéfem protikorupční policie Randák.

Šéf protikorupční policie je prý kariérista

Ale v případě protikorupčního fondu to prý nebyla jeho první špatná zkušenost s Martincem. „Už když pracoval jako náměstek na finanční policii, to jsem byl ještě ve státní službě, šly o něm nejrůznější informace, že není úplně nezávislý, že se snaží vyhovět politikům. A z analýzy jeho chování se dá usuzovat, že není úplně nezávislý policista. A na tom si já trvám,“ zdůraznil bývalý šéf civilní rozvědky. Proto věřil v tomto sporu Lence Bradáčové.

„I když pro to nemám žádný důkaz, ale to, co ona říká, přesně zapadá do toho, jak se Martinec choval v minulosti. Dovedu si představit, že něco takového je schopen udělat,“ říká o domněnce, že šéf protikorupční policie vyráběl kompromitující materiál na pražskou vrchní státní zástupkyni. „Neříkám, že to udělal, ale myslím, že toho je schopen. Je to kariérista, aby si udržel židli, je schopen udělat ledacos, i to, co by policista neměl v žádném případě dělat,“ vyslovil podezření o nepříliš dobrém charakteru vysokého policejního důstojníka, který i po rezignaci u policie dál zůstává.

Vyšetřování Davida Ratha museli před Martincem tajit

O možné nedůvěře ve vedení protikorupční policie vypovídá i jeden z mediálně nejsledovanějších korupčních případů poslance ČSSD a exhejtmana Davida Ratha. „Celý případ se podařilo dotáhnout k obvinění právě proto, že vyšetřování bylo utajeno před Martincem. Jeho podřízení neřekli řediteli protikorupční policie, že na tom dělají, protože měli obavu, že by se tyto informace dostaly ven. Už to byl signál, aby se nad tím někdo zamyslel, ale nestalo se nic,“ lituje Randák. A šéf operativy u protikorupční policie Petr Vincenz, jenž stál u zrodu Rathova případu, z policie odešel začátkem loňského roku. „Jeden z důvodů jeho odchodu byl ten, že se nedokázal smířit s tím, jak je útvar veden,“ potvrdil Randák.

Martinec musel odejít z čela protikorupční policie

Generál Randák souhlasí s výrokem ministra vnitra Jana Kubiceho, že si nedovede představit, že by mohla pokračovat spolupráce mezi Martincem a Bradáčovou. „Bylo jasné, že by měl jednoznačně odejít Martinec. Protože u Lenky Bradáčové se nikdy neprokázalo, ani nebyly žádné náznaky, že by pracovala na něčí objednávku. Zatímco u Martince tyto náznaky existují, a ať už to je nebo není pravda, aby tyto pochyby zmizely, bylo by třeba, aby zmizel i Martinec,“ řekl Randák a vyjádřil názor, že považuje nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana i vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou za „lidi na svém místě“. Randák přiznal, že ho velmi překvapilo, že se pražské vrchní žalobkyně zastal nejen nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, ale i ministr spravedlnosti Pavel Blažek. „To je zajímavé,“ připustil, protože s jejím jmenováním ministr dlouho váhal, když se kvůli ní postavila část ODS.

Víc lidí u policie dělá na politickou objednávku

Zato i další lidé u policie dělají podle Randáka na politickou objednávku. „Zažívám to na vlastní kůži,“ připomíná svůj případ, kdy už je dokonce obžalován za neoprávněné nakládání s osobními údaji. „Já jsem to neudělal. Ale i kdybych to udělal, tak to není trestný čin,“ sdělil svůj postoj od samého počátku. Dodává, že při vyšetřování se vůbec nedá hovořit o nějaké objektivitě. „Jsem přesvědčen, že to je práce na zakázku. Policie se podělala, že premiér šel osobně svědčit a osobně se v tom angažoval, a snaží se dělat, co panu premiérovi, potažmo paní Nagyové, na očích vidí. To je úplně neuvěřitelné, s tím se nemohu srovnat,“ diví se Karel Randák, že se z jemu nepochopitelných důvodů státní zástupce přiklonil k názoru policie.

Odměny i platy státních úředníků mají být veřejně přístupné

Trestní oznámení podal Úřad vlády, když před více než rokem deník Insider zveřejnil výši odměn pro ředitelku kabinetu premiéra Petra Nečase Jany Nagyové. Randák je obviněn, že stál za únikem výplatních pásek. K jejich úniku došlo poté, co Úřad vlády v rozporu se zákonem o svobodném přístupu k informacím odmítl médiím sdělit výši platů a odměn státních zaměstnanců. Randák je přesvědčen, že premiér zneužil pravomoc veřejného činitele a chce o tom „pohovořit na soudu“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…