Havlíčkův Brod obchází strach. Rodiče se děsí: co když se dítě nevrátí ze školy?

02.09.2011 13:07

REPORTÁŽ Rozbité okno dodávky a strkanice mezi třemi dospělými muži. Nervozita řidičů, které obyvatelé Havlíčkova Brodu zastavili v cestě směrem na Kutnou Horu Jihlavu či Žďár nad Sázavou, eskalovala, když jednomu z nich někdo rozbil lahví okénko. Nadávky a dokonce i Žďuchance na sebe nedaly dlouho čekat. I tak vypadala čtvrteční protestní akce obyvatel Havlíčkova Brodu, kteří zoufale volají po slibovaném jihovýchodním obchvatu.

Havlíčkův Brod obchází strach. Rodiče se děsí: co když se dítě nevrátí ze školy?
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Demonstrace

 Na Masarykově ulici se jich sešlo kolem stovky a společně pak asi půl hodiny bez přestání přecházeli po přechodu pro chodce tam a zpátky.

Strach na každém kroku

„Je to opravdu neúnosné. Člověk se denně bojí, jestli se mu děti vrátí ze školy v pořádku, nebo je srazí auto," postěžovala si ParlamentnímListům.cz obyvatelka Havlíčkova Brodu Jana Klečková a její pětasedmdesátiletá sousedka s berlemi přitakávala. Denně tudy podle statistik radnice projede až kolem dvacítky tisíc aut včetně kamionů. Silnice totiž slouží jako jediná výpadovka na Kolín.

Více článků o Havlíčkově Brodě ZDE

Demonstraci u supermarketu v Masarykově ulici uspořádali zdejší obyvatelé v čele s Ivanou Štrossovou, městskou zastupitelkou za opoziční stranu Ženy za Brod, už podruhé. Ta první, hodinová, se konala začátkem června.

Ministerstvu je to jedno. Obchvat prý nebude

Z ministerstva dopravy totiž přišla zpráva, že se stavbou tolik očekávaného obchvatu se nejméně do roku 2025 nepočítá. Štrossová spolu s kolegyní Ivanou Mojžyškovou (ČSSD) chtějí tímto způsobem upozornit ministerstvo na neudržitelnou situaci ve městě a přimět ministerské úředníky, aby stavbu jihovýchodního obchvatu zařadili mezi priority.

Ustavující zastupitelstvo rozhodlo o vedení i radě města Havlíčkův brod 

Přestože se protestu zúčastnily jen desítky lidí, petici za výstavbu nové silnice podepsaly téměř dva tisíce obyvatel Havlíčkova Brodu.

Více článků o kraji Vysočina ZDE

Petice vyvolala bouřlivou odezvu

„Doufáme, že listinu podpoří aspoň čtvrtina zdejších obyvatel. Znamená to sehnat ještě přes tři tisíce podpisů. Pokud se nám to podaří, bude to snad dostatečný důkaz, že město obchvat skutečně potřebuje," sdělila redakci zastupitelka Štrossová.

Podle starosty Jana Tecla (ODS), který si sice potřebnost obchvatu také uvědomuje, ale nebudou mít protestní akce podobné té, která se uskutečnila 1. září na rozhodování ministerstva žádný vliv.

Více čtěte:

V Havlíčkově Brodě se hádají kvůli hajzlíkům

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Míčová

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…