Hejtman Řihák: Prohlášení tvůrců Zdivočelé země je absurdní a nepřijatelné

23.01.2013 17:50

Středočeský hejtman a sociální demokrat Josef Řihák kritizuje prohlášení tvůrců seriálu Zdivočelá země. Ti zavrhli Martina Dejdara ztvárňujícího hlavní roli Antonína Maděry za to, že podpořil Miloše Zemana v prezidentské kandidatuře.

Hejtman Řihák: Prohlášení tvůrců Zdivočelé země je absurdní a nepřijatelné
Foto: Archiv JŘ
Popisek: Senátor ČSSD Josef Řihák

„Považuji to za naprosto absurdní a nepřijatelné. Jsem přesvědčen, že jsou to naopak zmínění tvůrci tohoto seriálu, kteří se tímto prohlášením zbytečně a nepochopitelně přiblížili oné době, kterou zmíněný seriál zachycuje,“ sdělil redakci hejtman Josef Řihák s tím, že je za hranou politického vkusu odsuzovat člověka za veřejnou podporu demokratické myšlenky, strany nebo politika.

Tvůrci Zdivočelé země: Volbou Zemana potvrzuje, že to všechno byly jenom kecy

Spisovatel Jiří Stránský a režisér Hynek Bočan směřovali ostrá slova k herci Dejdarovi. „Režisér Bočan i já proto prosíme, aby bylo jasně řečeno, že člověk, který po sedmnáct let všude říkal, jak mu Antonín Maděra změnil život a myšlení a všechny názory, svou volbou pana Zemana jen potvrzuje, že všechno, co o Zdivočelé zemi říkal, byly jen kecy,“ napsali v prohlášení.

Na závěr dodali, že s Martinem Dejdarem skončili, nebo spíše on s nimi. Jiří Stránský se už za svá slova veřejně omluvil s tím, že ve vzteku se věci dělat nemají.

Středočeský hejtman: Za politický názor odsuzujete umělce, to už tady bylo

Zvedla se však vlna nevole a negativních reakcí. „Jejich stanovisko je o to smutnější a absurdnější, že to byla právě vláda Miloše Zemana, která zřídila jedno z hlavních pietních míst zločinů doby komunismu, totiž Památník Vojna u Příbrami. Ačkoliv o jeho vzniku bylo rozhodnuto již za předchozí vlády, byla to až vláda Miloše Zemana, která dokázala zajistit oproti původním plánům několikanásobně vyšší finanční prostředky na jeho realizaci a památník dokončit. Nepodařilo se to žádné z pravicových vlád předchozích,“ vysvětlil středočeský hejtman Řihák.

Tvrdí také, že díky vládě Miloše Zemana byl památník prohlášen za Národní kulturní památku. Vzpomněl také na tehdejšího ministra kultury, signatáře Charty 77, Pavla Dostála.

„Zcela jistě by se vedle faktické absurdity takového kroku - tváří v tvář podílu Miloše Zemana na vzniku Památníku Vojna – pozastavil i nad tím, že se za politický názor odsuzuje umělec. Sám s tím měl totiž neblahé osobní zkušenosti.“ dodal Řihák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…