Jiří Bezák: Pravda je vládou ohrožena

24.06.2012 18:33

Otevřený dopis českým zákonodárcům.

Jiří Bezák: Pravda je vládou ohrožena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Socha panenky Marie

Vážené poslankyně a poslanci,

Platforma pro přímou demokracii, sdružující 14 občanských iniciativ a koordinačních center HV v  čele s Občanskou iniciativou Čas na změny Vás vyzývají, aby Jste pro vládní návrh zákona o tzv. církevních restitucích  nezvedli ruku, tj. nehlasovat pro něj!

Zdůvodnění:

Vztah státu a církví, zejména katolické, prošel různými historickými údobími. V podstatě vzájemné ovlivňování, přínosy i zápory nastolily situaci, která vyvrcholila v pozemkovou reformu v dobách Rakouska-Uherska, která byla i po vzniku samostatného Československa v podstatě akceptována a upravována i v době prezidenta T. G. Masaryka. Poslední úpravy byly za demokratického režimu v roce 1947. Tyto fakta nelze popřít!!! Pokouší-li se někdo z politiků navodit situaci, která by došla ke změně před rok 1948, pak upozorňujeme naše české zákonodárce na velice nebezpečnou situaci pro samotnou existenci České republiky. Zpochybňování Benešových dekretů a prolamování hranice roku 1948 otevírá pandořinu skříňku!

Vystupování ministra financí Kalouska v této otázce považujeme za destruktivní a demagogické! Jak může politik, který v kauze CASA nehorázným způsobem napadá vyšetřovatele z Policie ČR takovými slovy, že jde o policejní zvůli, vůbec demagogicky tvrdit, že jde o narovnání křivd vůči církvím. Tento ministr by měl neprodleně už jen za své výroky spolu s premiérem Nečasem, jenž mluvil o jakési klice policejních plukovníků, podat demisi. Je skandální, že v demokratickém státě za jaký se ČR považuje, tito vrcholní politici znevažují a ovlivňují nebo i dokonce zastrašují vyšetřování kauzy CASA nebo i zakazují domovní prohlídky u obviněných v kauze PROMOPRO, která míří k ministrovi Vondrovi. Za jen tyto výroky by na západ od našich hranic pán Kalousek už nebyl ministrem a premiér Nečas premiérem! Uvědomujete si to vůbec vážení zákonodárci?

Vrátíme se však k otázce tzv. církevních restitucí. Náš návrh, vycházející z logického selského rozumu zní:

V souladu s nálezem Ústavního soudu je třeba církvím vrátit svatostánky, nikoliv zemědělské, lesní pozemky a peníze!

ČR jako nástupnický stát po zaniklém Československu je odpovědný za právní kontinuitu s rokem 1919 a 1947, kdy byla omezena práva s nakládáním majetku církvemi. V letech 1990 a 1991 bylo našim občanům ze strany Občanského fóra jasně deklarováno, že v restitucích se nepůjde před rok 1948 !!! Platforma pro přímou demokracii a Občanská iniciativa ČAS NA ZMĚNY, hájící zájmy většiny občanů ČR jasně a zřetelně požaduje dodržování právní kontinuity, což v praxi znamená vydat církvím pouze kláštery, kostely, chrámy, kaple, fary a pozemkové parcely, na nichž tyto svatostánky k bohoslužebným obřadům stojí! Lesní, zemědělské a vodní plochy - parcely musí zůstat v majetku státu, neboť jejich vydání od státu darem církvím nemá od občanů potřebný souhlas! Finančnší vyrovnání nebo jakékoliv peněžní dary státu církvím jsou nepřípustné a nezákonné! My, občané ČR požadujeme neprodleně vypsat k tzv. církevním restitucím pro výkonnou,  soudní i zákonodárnou moc závazné referendum tak, aby nikdy v budoucnu nikdo nemohl zpochybňovat rozhodnutí českého lidu v této otázce!

Pokud Nečasova vláda protlačí v parlamentu Zákon o tzv. církevních restitucích proti vůli českých občanů, budou se ministři, poslanci a senátoři, hlasující pro tento zákon zodpovídat z vlastizrady českých národních zájmů!

Doposud se katolická církev nevyrovnala s českým národem v otázce upálení Mistra Jana Husa jeho blahořečením za svatého a ani se neomluvila za příkoří, která českému národu způsobily křižácká tažení do husitských Čech, vyhánění jinověrců - Jan Ámos Komenský, hony na "čarodějnice", jejich upalování  Koniášem a zabíráním jejich majetků. Do dnes jsem neslyšel slova, která by z úst papeže tuto epochu " slavných vítězství katolické církve nad vzpurným národem" správně pojmenovala. Domníváme se, že pokud bude kardinál Dominik Duka osobně žalovat stát ČR kvůli tzv. církevním restitucím, dostane se katolická církev i on osobně do palby národní kritiky, sníží se stav věřících a navíc se připravte i na následné žaloby nespokojených restituentů, kteří budou vůči církvi v nevýhodě! Dar, který chce Nečasova  vláda předat katolické církvi proti vůli českého národa, se změní v danajský dar. Církev, dle Ježíše Krista má být skromná, sloužit Pánu Bohu a hájit desatero. Nevíme nic o tom, že by v desateru stálo, že lid musí dávat církvi majetky, které nenabyla poctivě, ALE lstí, vraždami a jinými trestuhodnými činy v minulosti. Pokud rakousko-uherský císař pozemkovou reformou církev připravil o některé majetky a po vzniku Československa v roce 1919 to bylo znovu potvrzeno reformou a v roce 1947 uzákoněnou novou pozemkovou reformou, byly vztahy státu upraveny v neprospěch církve a ve prospěch lidu zákonně. Nezbývá církvi katolické nic jiného, než považovat to  za trest boží, který si církev za staletí útrap našeho lidu plně zaslouží!  Má-li být oboustranně spravedlivým narovnání vztahu státu s církvemi, pak stát tvoří občané. Jejich vůle zní: církev nemá vlastnit nic víc než svatostánky a pozemkové parcely, na nichž tyto svatostánky stojí!

V rozporu se skutečností je rovněž tvrzení kardinála Duky. Často bývá  dotazován na otázky spojené s majetkovým narovnáním mezi státem a církvemi a odpovídá, že nejde o bohatství, ale zdroj pro financování dobrých věcí. Tážeme se Vás i kardinála Duky:

"Když za 2 tisíce let existence katolické církve, církev nesmírně zbohatla, zatímco v třetím tisíciletí desítky, možná i stamiliony lidí na světě nemají na obživu, umírají miliony dětí podvýživou, na nemoci, hlady a v neskutečné bídě, kde je záruka, že miliardy Kč, které se uzmou důchodcům z důchodů, rodinám od dětí zvýšenou DPH na potraviny, budou opětovně dány církví potřebným?"  Odpovíme si lehce: " Nikde!" Katolická církev, známá v poslední době sexuálními skandály, nejenže nespasí chudé tohoto světa, ale bude nadále kumulovat nesmírné bohatství a majetky tak,  jako je tomu ve Vatikánu - v cizí mocnosti, jejíž zájmy bezprecedentně čeští církevní hodnostáři hájí - proti národním zájmům své vlasti a lidu.  Nejenže miliardy Kč skončí na patřičných účtech, ale za pár let bude církev znovu žadonit u státu o peníze na opravy církevních kulturních památek z peněz daňových poplatníků. Ano, taková je skutečnost!

Pokud si vážení zákonodárci toto neuvědomujete a budete hlasovat pro vládní návrh výše uvedeného zákona tak, buď jste naivní hlupáci, kteří nemají v našem parlamentu co dělat, nebo jste podplacení církevní mocností! Jiná možnost totiž neexistuje!

Hlavní koordinační centrum Platformy pro přímou demokracii (3PD) a Občanské iniciativy Čas na změny (OIČNZ)

mluvčí Jiří Bezák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Bezák - profil

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …