Katolická církev prodělala na pozemcích stamiliony, tvrdí tisk. Jsou zde i další podivnosti

01.10.2022 12:55

Katolická církev prodělala na pozemcích stamiliony. Lidové noviny získaly odhad hodnoty pozemků, které Arcibiskupství pražské prodalo pod cenou skupině vzájemně propojených podnikatelů. Takovéto hospodaření Arcibiskupství pražského je dle jeho bývalého výkonného ředitele Antonína Jurigy v pořádku.

Katolická církev prodělala na pozemcích stamiliony, tvrdí tisk. Jsou zde i další podivnosti
Foto: cirkev.cz
Popisek: Česká biskupská konference - logo

Bývalý výkonný ředitel Arcibiskupství pražského Antonín Juriga stihl podle zjištění Lidových novin za poslední dva roky rozprodat pozemky na okraji Prahy o celkové rozloze 350 tisíc metrů čtverečních.

Obří lány ovšem vynesly arcibiskupství 32,4 milionu korun. Podle odhadu, který Lidové noviny získaly, je jejich tržní ohodnocení však přes 320 milionů korun. Jde tedy o desetinásobek utržené částky.

Kromě zmíněného odhadu se redakce opírá o údaje z katastru nemovitostí a o smlouvy k pozemkům, které se nacházejí v bezprostředním sousedství Prahy – v Dobřejovicích, v Cholupicích a v Dolních Břežanech. Všude tam katolická církev vlastnila a stále ještě vlastní řadu pozemků a objektů.

Juriga ani arcibiskupství ale nepřipouštějí chybu. „Veškeré majetkové transakce, o nichž Lidové noviny píší, proběhly naprosto transparentně. Nechali jsme si vyhotovit řadu znaleckých posudků, na základě kterých jsme jednali, a i zpětně byly transakce prověřeny,“ napsal redakci Jiří Prinz, mluvčí arcibiskupství. Podobně hovoří i Juriga, který vládl od roku 2019 hospodařením nejbohatší arcidiecéze u nás.

Nikdo z nich neodpověděl na otázky, kdo zpracoval odhady cen nemovitostí a jak byli vybráni kupci. Podle zjištění Lidových novin se k pozemkům dostala skupina vzájemně propojených podnikatelů. Ani jeden z nich však na otázky redakce do uzávěrky neodpověděl.

Podivný byl i Jurigův konec ve funkci. Skončil v polovině září prakticky na hodinu společně s Lindou Dolečkovou, šéfkou ekonomicko-strategické sekce arcibiskupství. Mluvčí to vysvětlil jako „organizační změnu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…