John řádil na Primě. Hádka s Drábkem, který chtěl odejít ze studia

07.10.2012 12:01

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Zatčení Vladimíra Šišky, náměstka ministra Drábka (TOP 09), vyvolalo pnutí jak uvnitř koalice, tak uvnitř samotné strany. Hosty nedělní Partie byli exministr vnitra Radek John a právě odstupující šéf resortu práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Velmi emotivní diskuse ale zásadní závěry nenabídla.

John řádil na Primě. Hádka s Drábkem, který chtěl odejít ze studia
Foto: tan
Popisek: Radek John v Partii na televizi Prima

„Já jsem se zarazil pouze nad tím, že mě policie odmítnula sdělit to, co sděluje na veřejnost," reagoval poměrně vztekle v úvodu nedělní Partie na Primě odstupující ministr Jaromír Drábek. „Policie má právo na taktiku," odvětil suše předseda VV a exministr vnitra Radek John. Debata se i nadále točila kolem včasnosti, kdy měl být podle zástupce TOP 09 on, případně někdo jiný z ministerstva informován o zatýkání. Připomeňme, že Drábek po zatčení svého náměstka řekl, že jde o skandální postup, navíc deset dnů před volbami. „Doufám, že vyšetřovat se bude mnohem více, že je mnoho týmů po celé republice, které vyšetřují mnoho politiků," uzavřel Radek John.

Ten zároveň dodal, že šéf protikorupční policie Tomáš Martinec je člověk expolicejního prezidenta Lessyho a naopak, aktuální hlava policie, Martin Červíček, je pouze loutkou v rukou ODS. „Ten to má celé korigovat, aby se nic nevyšetřilo, ano, tak to je," spustil John. „A vy jste ten spis pana Šišky viděl?" vyzvídal ministr Drábek. „Ne, já čtu veřejné zdroje," oponoval John, jenž doplnil, že podle spekulací právě bývalý první náměstek na MPSV Šiška nadhodnotil konkrétní IT zakázku o dvacet milionů korun. „Neboli je ukradl z kapes všech daňových poplatníků," sdělil John. „A vy jste, opakuji, ten spis teda viděl," odseknul Drábek. „Ne, čtu články," uzavřel John.

„Předseda Véček byl vyrovnaný a dobrý, Jaromír Drábek musí být pod enormním tlakem, protože obvykle se celé pořady tváří stejně, bez emocí a zbytečných pohybů, v této Partii byl jak namydlený. Velmi jízlivý, skákal do řeči, je prostě vidět, že má máslo na hlavě a sám se může ocitnout v nemalých problémech. Navíc bylo také patrné, že nemá informace, které by potřeboval, a proto byl tak nervózní, to alespoň usuzuji. Jeho argumenty byly přesvědčivé, ale nic to nemění na faktu, že policie má zřejmě veškerou dokumentaci ke spáchání trestného činu. Drábek býval dobrý řečník, nyní ale několikrát podlehl svým pocitům a byl podrážděný a vzteklý," říká pro ParlamentníListy.cz analytik Břetislav Polách. „A také bych čekal, že John bude častěji zmiňovat Věci veřejné, které se jinak do hledáčku televizních kamer často nedostávají."

Odcházím, já odcházím…

Jaromír Drábek rovněž přiznal, že potřebuje dostatečný časový prostor, ve kterém vybere svého nástupce. „Chci předat ministerstvo v konsolidovaném stavu," vysvětlil důvody, proč nerezignoval s okamžitou platností, ale až na konci měsíce října. „MPSV dávalo zakázky sponzorům TOP 09, neudělalo tendry, předražovalo," pokračoval John. „Tak to já tady ale nechci být, když padají takové lži!" vykřikl Drábek. „To tady nemusím být," zopakoval a jal se vysvětlovat. „TOP 09 je jediná, která zveřejňuje své dárce, proč to nedělá VV?" „Slizký pan Kalousek nás obvinil ze slizu!" pokračoval John. „Vyřiďte si to s Kalouskem, jo?" reagoval Drábek.

„To bylo něco, to bylo skvělé," říká dále pro ParlamentníListy.cz analytik. „Takto se pohádat, konečně jsme viděli politiky, kteří nic neskrývali, protože se pořádně rozčílili a najednou byli plní upřímnosti. Musím uznat, že nedělní Partie byla nakonec výborná, protože přinesla to, co lidé chtějí a čekají: emoce. Radek John je v nich vynikající, to převedl už před volbami v roce 2010, Jaromír Drábek se spíše učí, a když chtěl odejít ze studia, čekal jsem, že se tak skutečně stane. Nestalo, možná příště," uzavírá své hodnocení Polách.

Zatčení Drábkova Šišky může být pro TOPku smrtící

Pár dnů před krajskými volbami se TOP 09 snaží zachránit ze svých uvadajících nadějí, co se dá. Po zatýkání na MPSV vydává rezignaci ministra Jaromíra Drábka za čestný čin, který přispívá ke zlepšení politické kultury v zemi. Oslovení politologové jsou ale přesvědčeni, že šlo jen o východisko z nouze a takovouto argumentaci nebude nikdo brát vážně.

Rezignaci ministra Jaromíra Drábka, jednoho z pilířů reformního snažení TOP 09, se jeho strana nyní snaží obrátit ve své plus. První místopředseda Miroslav Kalousek uvedl, že Drábek svým rozhodnutím převzal odpovědnost za politickou kulturu v zemi. Další místopředseda Marek Ženíšek zapochyboval, že by v takové situaci někdo reagoval obdobně. Poslanec Stanislav Polčák prohlásil, že TOP 09 může být hrdá na to, že když někteří její členové pochybí, tak odstupují.

„Myslím, že tohle nikdo nebude brát vážně. To je styl ministra Kalouska, který nikoho nemůže přesvědčit. Pokud má ministr za svého prvního náměstka nejbližšího přítele, nějaké pochybnosti mít musel, protože na to byl několikrát upozorňován. Takže jeho rezignace není akt politické kultury, ale je to východisko z nouze. Něco musel udělat, aby tak strašně nepoškodil stranu, jak hrozilo,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz politolog Rudolf Kučera.

„Kdyby chtěl pan Drábek udělat krok ve prospěch české politické kultury, tak ještě několik hodin před svým odstoupením nevyhlašuje, že nemá důvod odcházet a že odejde až v okamžiku prokázání viny panu Šiškovi. To znamená, že pan Drábek byl nucen změnit svůj postoj během několika hodin. A nevěřím tomu, že by tak učinil sám od sebe,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Negativní dopad kauzy na MPSV pro ParlamentníListy.cz v sobotu připustil rovněž poslanec Petr Gazdík. „Určitě může. Na druhou stranu pozitivně hodnotím reakci pana ministra Drábka, která nás přibližuje vyspělým demokraciím. Vnímavý volič si toho možná všimne a ocení to. Co se týče různých pochybovačů o budoucnosti TOP 09, je to v řadě případů spíše zbožné přání než otec myšlenky. Skuteční politologové analyzují hlubší souvislosti než číslovky v názvu. Vzhledem ke stavu ODS se domnívám, že TOP 09 může být už za dva roky nejsilnější pravicovou stranou u nás," uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka však v prohlášení pro ParlamentníListy.cz řekl jasně: „Odchod ministra Jaromíra Drábka (přesněji možná, vzhledem k jeho nerozlučnému životnímu a podnikatelskému společníkovi - Šiškodrábka) nemůže být jednorázovým a konečným krokem, musí po něm následovat důkladná prověrka, co se vlastně v posledních letech na Ministerstvu práce a sociálních věcí dělo. Vedle kriminálních činů, kterými se zabývá policie, poutala trvale pozornost veřejnosti zejména skutečnost, že nové IT systémy, kterými resort často bez předchozího odzkoušení překotně nahrazoval systémy původní osvědčené, doposud řádně a plně nefungují."



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…