Johnův šéf policie: Langer věděl, Bublan nezná, na tahu Nečas

19.01.2011 15:48

Výběrová komise ve středu doporučila ministru vnitra jmenovat policejním prezidentem plukovníka Petra Lessyho. Radek John verdikt komise respektuje, premiér Petr Nečas musí podle koaliční dohody kontrasignovat nového policejního prezidenta ve funkci.

Johnův šéf policie: Langer věděl, Bublan nezná, na tahu Nečas

Premiér však může mít s potvrzením plukovníka Petra Lessyho určitý problém, což by mohlo do vládní koalice přinést nové spory. Vyjádření Nečase se serveru ParlamentníListy.cz zatím nepodařilo získat.

"Doufám jen, že pan premiér bude respektovat doporučení komise a potvrdí Lessyho ve funkci, aby nedošlo k dalším koaličním sporům," vyjádřil naději předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Velká neznámá

"Musím se přiznat, že jsem tuto variantu očekával. Nezpochybňujeme rozhodnutí komise. Pravděpodobně nový policejní prezident jmenuje v prvé řadě své náměstky a jen doufám, že to proboha nebude nikdo z výběrové komise. Podle nového zákona VOB (Výbor pro obranu a bezpečnost) nepřísluší žádné schvalování, je jen dobrým zvykem nám pana Lessyho představit, je pro nás velkou neznámou," komentoval doporučení komise pro ParlamentníListy.cz předseda výboru František Bublan (ČSSD).

Zda dojde na výměnu klíčových postů třeba v čele protikorupčního útvaru si Bublan netroufá odhadnout.

Jasná očekávání od Lessyho má však ministr vnitra Radek John (VV). "Pan Lessy předestřel ve své vizi, že je potřeba zajistit výměnu informací mezi jednotlivými útvary policie ČR a stabilizovat policii," uvedl John na tiskové konferenci.


Langer věděl

Již v úterý komentoval výsledek předvýběrového kola, kdy komise nedoporučila ani Ivana Bílka ani Viktora Čecha, exministr vnitra Ivan Langer: "Po zdrcující kritice 'výběrového řízení´ si pan ministr John uvědomil, že tudy cesta nepovede, a proto přichází připravený záložní plán B, vlastně L," napsal ParlamentnímListům.cz Langer.

Co kdyby se dnes bývalo nerozhodlo?

Zákon o služebním poměru však pamatuje i na případ, že by dnes nebyl nikdo vybrán. "Nepodaří-li se obsadit volné služební místo výběrovým řízením podle odstavce 2 a 3, pro které je v systemizaci služebních míst pro účely výběrového řízení zvlášť vyznačen obor nebo zaměření vzdělání, může se do výběrového řízení přihlásit i občan, který splňuje podmínky přijetí do služebního poměru," tolik paragraf 22 zákona o služebním poměru. Do výběrového řízení by se tak teoreticky mohli znovu přihlásit i neúspěšní kandidáti z prvního kola.

Lessy s jmenováním do funkce souhlasí

Petr Lessy v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že je velmi potěšen, že jej komise vyhodnotila jako toho nejlepšího uchazeče. „Velmi mne potěšilo, že jsem byl vyhodnocen na prvním místě a jsem rád, že jsem zaujal výběrovou komisi svou vizí. V tuto chvíli jsem souhlasil se jmenováním do funkce policejního prezidenta, to by mělo nastat v nebližších dnech," řekl.

Lessy má prý vizi, co by chtěl v policii udělat, ale požádal o dobu hájení. „Chtěl bych vás požádat, abyste mi dali nějaký prostor, abych během dalších 30 dnů mohl představit vizi," dodal.

SLEDUJEME téma policejní prezident

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…