Karlovarský primátor nepadl. Pat trvá

17.01.2012 22:45

Dlouhodobé politické hrátky neberou v Karlových Varech konce. O lázeňském městě je již v celé zemi známo, že zde málokterý primátor přežije své funkční období, podobně jako ředitelé divadla, či symfonického orchestru. Zatím poslední karlovarský primátor Petr Kulhánek dokonce nabídl svoji funkci, pokud se mu nepodaří vytvořit novou koalici. Nejenže se tak nestalo, ale dokonce to vypadá, že bez oficiální politické dohody se městu daří lépe.

Karlovarský primátor nepadl. Pat trvá
Foto: Hana Čechová
Popisek: Karlovy Vary, pohled na město z výšky

 

Prapříčinou všech sporů napříč zdejším politickým spektrem je skutečnost, že někteří členové koalice K 20, která po volbách ovládla město, především z Alternativy a O co jim jde? se rozhodli důsledně naplňovat svůj volební program a napravit vážná pochybení svých předchůdců, například nemravné  prodeje majetku města. Tyto kauzy se však staly pořádnou rozbuškou a spustily lavinu nečekaných zápletek, o nichž již ParlamentníListy.cz informovaly.  Zatímco vítěz voleb (KOA) horlivě vyjednává s novým potencionálním partnerem ODS, několik zastupitelů se přeskupilo do tzv. Karlovarského zastupitelského klubu, v němž však k velkému překvapení mnohých skončili nejen členové Alternativy a O co jim jde?, ale i členka ODS Radka Patáková nebo nezávislá  kandidátka KSČM Věra Bartůňková. Členové KZK však spolupráci s ODS odmítli, zatímco ODS ji považuje s ohledem na volební výsledek za logickou.

ODS - za svými lidmi stojíme!


Na náš dotaz, zda bude ODS na účasti v nové koalici trvat, přesto že jsou někteří její zastupitelé spojeni s různými „přehmaty“,  nám předseda karlovarské ODS Jiří Vaněček odpověděl:  „Jako člen vyjednávacího týmu a předseda karlovarské ODS vyjednávám za stranu, nikoliv za jednotlivce. Každá politická strana se snaží o dobrý volební výsledek a o své možné angažmá na každé úrovni, od samospráv po poslaneckou sněmovnu. Zastupitelský klub je složen z členů. kteří ve většině případů byli zvoleni na základě preferenčních hlasů a to více než kdykoliv v minulosti. Toto se týká nejen nových členů klubu, ale i těch, kteří svůj mandát obhájili. Nevidím jediný důvod k tomu, abych nerespektoval vůli našich voličů a nevyjednával o zastupitelském klubu jako celku. Za našimi lidmi stojím.“ 

Čelíme obrovskému tlaku


Jaroslav Fujdiar (KZK) však příliš velkým optimistou není, i když připouští, že v posledních hodinách došlo k určitému posunu při jednáních: “Přistoupili bychom na variantu, že ODS získá dva členy v radě, ale nikoliv funkci náměstka. Byli jsme kolegy úkolovaní, abychom našli nějaký mechanismus, jak ODS v radě kontrolovat. Ale podle mého názoru to není dost dobře možné.“  Z informací, které mají ParlamentníListy k dispozici, je evidentní, že členové jednotlivých stran
a klubů v zastupitelstvu jsou vystaveni různým nabídkám, mluví se o lanaření napříč politickým spektrem a o vlivu podnikatelských skupin v pozadí, kterým jde například o pozemky:“ Já rozhodně nijak zlanařen nejsem, ale že čelíme obrovskému tlaku a různým sviňárnám, to mohu potvrdit, dodal pro ParlamentníLísty.cz Fujdiar. 

Vládněme všichni!
Zatím poslední jednání karlovarských  zastupitelů, které se tento týden očekávalo s velkým napětím, zda skutečně primátor města odstoupí, či nikoliv, probíhalo až v nečekané pohodě . Opakovaně se ukázalo, že bez oficiálně ustavené koalice se zastupitelům dýchá lépe a svobodněji jednají. Oproti předchozím letům, kdy byli sešikování na dva nepřátelské tábory, nyní mnozí skutečně hlasují podle svého přesvědčení a ku prospěchu občanů města. Hrstka ostřílených chlapíků  sice před kamerami, přenášejícími jednání, leckdy exhibuje, ale na straně druhé tak zdařilými hereckými výkony zpestřuje jinak nudné jednání s řadou nezbytných procedur. Překvapivá je spíše zarážející pasivita těch, co byli zvoleni občany s nadějí na změnu.


Patový stav však nadále trvá a jak na konci úterního jednání zastupitelstva prozradil primátor Kulhánek, pokračuje ve snaze vytvořit širokou  koalici s ODS.  S alternativním návrhem přišel zastupitel za ČSSD Tomáš Hybner: “Vládněme všichni,“ vyzval ostatní. Jeho kolega  Richard Ullisch (ČSSD) byl ostřejší. Obvinil primátora, že neví co bude dál, ani nesplnil svoje slovo, že odstoupí: „Myslím, že nejlepší by byly nové volby.“ Tuto alternativu připouští i Jiří Kotek. Podle Kulhánka však nové volby nejsou řešením. Karlovarský pat tedy trvá dál.


   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…