Kde se vzala vstřícnost k Rusku? Exministr obrany se diví

09.12.2011 10:58

Bývalý ministr obrany a velvyslanec v Rusku Luboš Dobrovský se podivuje nad vřelostí, s jakou prezident Klaus přivítal ruskou hlavu státu Dmitrije Medveděva. Připomíná, že Rusko je zemí, která čas od času přehlíží lidská práva. Na paměti je také třeba mít ruské velmocenské zájmy v česku, před nimiž varuje BIS.

Kde se vzala vstřícnost k Rusku? Exministr obrany se diví

Prezident Václav Klaus vřele přivítal ruskou hlavu státu Dmitrije Medvěděva a dá se říci, že oba státníci si po celou dobu návštěvy notovali, jak si Česko s Ruskem rozumí. Ve chvíli, kdy se Klaus měl vyjádřit k „čistotě" nedávných ruských voleb, prohlásil, že jde o vnitřní záležitost Ruska. O absolutní regulérnosti voleb přitom zapochyboval i sám Medvěděv.

Principy nebo peníze. Co potřebujeme víc?

Exministr obrany a bývalý velvyslanec v Moskvě Luboš Dobrovský se v této souvislosti podivuje nad tím, jak na jedné straně Česká republika prosazuje dodržování lidských práv a na straně druhé si Klaus pochvaluje vztahy se zemí, která lidská práva porušuje. Zprávu přináší server Rozhlas.cz

„Pan prezident Klaus mně nesvěřil své důvody, proč s tak široce otevřenou náručí vítáme představitele režimu, který, jak řekl náš ministr zahraničí, používá k rozehnání demonstrací síly, které neodpovídají skutečné potřebě," podivil se Dobrovský.

SLEDUJEME: Návštěva Medveděva

Lze namítnout, že obhajoba lidských práv Česku nevydělá ani korunu, zatímco nadstandardní obchodní vztahy s Ruskem umožní podepsání obchodních kontraktů v řádu miliard korun. K tomu ostatně během návštěvy také došlo. Na druhé straně je však třeba mít na paměti ruské mocenské zájmy. Ruský premiér Putin opakovaně naznačil, že by v česku rád obnovil vliv, který u nás rusové měli před rokem 1989.

BIS již delší čas varuje, že neustále roste zájem ruských tajných služeb o informace z Česka a pravdou zůstává, že záminka udržování obchodních kontaktů sloužila k získání nejednoho informačního zdroje.


Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…