Kdo se dožije důchodu? Čeští muži to mají nahnuté

16.05.2011 10:31

O důchodové reformě se diskutuje stále hlasitěji. Koalice má prý dohodnuty základní parametry, věk odchodu do důchodu nevyjímaje. Ví ale také, kolik lidí se důchodu dožije? Šance českých mužů v posledních letech klesají. Pokud se důchodu dožijí, nebude růžový.

Kdo se dožije důchodu? Čeští muži to mají nahnuté

O prodlužování délky lidského života, stárnutí české populace a potřebě provést důchodovou reformu byly napsány už celé stohy papíru. O nevyhnutelném odložení nástupu do důchodu přesvědčoval studenty filosofické fakulty UK také premiér Petr Nečas (ODS). Podrobnější pohled ovšem ukazuje, že nemalá část mužů umírá ve věku mezi šedesátkou a sedmdesátkou. Důchodu se tak nedočkají. Informaci přinesl server Aktuálně.cz

Dlouhý život, bídná perspektiva

Už při debatě o odložení nástupu do důchodu upozornila ex ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD), že je třeba brát ohled i na kvalitu života penzistů. „Při zvyšování důchodového věku musí být zohledněn celý komplex faktorů. Například jaká pracovní schopnost zůstala u daného jedince v pětašedesáti letech a jaká je v tomto ohledu perspektiva," doporučila Emmerová ve sněmovně.

Související: Vláda hnije jako červavé maso. Na Primě to bylo vidět

Muži by měli za pár let odcházet do důchodu až v šestasedmdesáti. Trendy, které lze sledovat nejméně od roku 2004, ovšem naznačují, že tohoto věku se asi dvacet procent českých mužů vůbec nedočká a ty, kteří budou mít to štěstí, nečeká nic zázračného. Délka života se totiž možná prodlužuje, ale únavě stáří nikdo neuteče. Otázkou také zůstává, kdo šedesátníky zaměstná.

Tvrdý kabinet Petra Nečase

Za zmínku stojí, že věk odchodu do důchodu posunovala už vláda premiéra Vladimíra Špidly (ČSSD) a to na 63 let pro muže. Současná kolice hovoří o 67 s tím, že, že když někde požádá o předčasný důchod např. dva roky před řádným termínem, tak se mu penze sníží o deset procent.

Dále čtěte:

Důchodová reforma? Podle Kocourka je pět minut po dvanácté

Svinstvo! Styďte se, zbabělci, křičela u Jílkové samoživitelka na ministra

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…