Kubišová roní slzy: Pozvánku na pohřeb Havla ve schránce nenašla

22.12.2011 14:30

Ani Gott a ani Kubišová dosud neobdrželi pozvánku na páteční pohřeb Václava Havla. Ukazuje se tak, že zatímco v chrámu sv. Víta budou poslední sbohem dávat Havlovi státníci z celého světa, ti, kdož mu byli nejblíž v listopadových dnech roku 1989, tam ale chybět nejspíše budou.

Kubišová roní slzy: Pozvánku na pohřeb Havla ve schránce nenašla
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Rakev s Václavem Havlem putuje do Vladislavského sálu

V listopadu roku 1989 zpívala tehdy téměř zapomenutá Marta Kubišová z balkonu Melantrichu Modlitbu pro Martu, Karel Gott dokonce státní hymnu. Za zády tehdy oba měli Václava Havla, v té době ještě běžného občana Československa. Většina Havlových přátel přitom dostala dopis s pozváním na páteční poslední rozloučení nejpozději ve středu, oni však ne. Zjistily to novinky.cz.

"Do této chvíle jsem nedostala pozvánku," sdělila ve čtvrtek Novinkám stručně Kubišová. Z jejího hlasu bylo patrné zklamání.

„Zpěvačka patří k těm, které si veřejnost se zesnulým prezidentem bezvýhradně spojuje. Velmi dobře se znali z disentu a revoluci prožili bok po boku. I proto se předpokládalo, že by i při obřadu v Katedrále svatého Víta mohla naživo zazpívat Modlitbu,“ připomněly novinky.cz.

Tančevová: Nám na ni chybí e-mail

„Na seznamu samozřejmě (Kubišová) je, ale nemáme na ni e-mailovou adresu. Ještě se domluvíme, je to jen technický problém, není třeba to hrotit,“ vysvětlila ale Havlova tajemnice Sabina Tančevová.

K opomenutí podle ní mohlo dojít proto, že Kancelář prezidenta republiky zve pouze zahraniční hosty a ústavní činitele, hosty z řad přátel Havla ale obesílá rodina a právě jeho kancelář, nad níž má dohled Tančevová.

„Myslím, že jde spíš o záležitost pro ústavní činitele. Určitě se s ním rozloučím, ale jak, do toho nikomu nic není. Jde o pietní, tichou a soukromou vzpomínku, a tak necítím potřebu se k tomu více vyjadřovat," uvedl pro Novinky Gott, kterému tak zřejmě chybějící pozvánka ani tolik nevadí. Přitom i on se s Havlem po revoluci často potkával.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…