Levicový profesor Keller: Už se nekrade ze státního, bere se lidem

28.03.2011 7:49

ParlamentníListy.cz navštívily známého sociologa a publicistu Jana Kellera. Vysokoškolský profesor, který nemá mobilní telefon ani automobil, je známý jako kritik vlád, ale nejen těch pravicových. Učí na univerzitě v Ostravě, jako vyučující hostuje i ve Francii a sám sebe ekonomicky řadí do střední třídy. Vládní reformy nicméně podle svých slov pocítí i on.

Levicový profesor Keller: Už se nekrade ze státního, bere se lidem

Svažitá poklidná ulice v severomoravském Frýdku-Místku a v ní obyčejný rodinný domek, jakých jsou po republice tisíce. Jan Keller jej zdědil po rodičích a jak sám přiznal, je to jedna z jistot, díky které je schopen žít život, který je ekonomicky únosný.

Mobilní telefon nevlastní. Prostě proto, že ho nepotřebuje. „V životě jsem zažil asi dvě situace, nijak dramatické, které by mi vyřešil mobilní telefon. Od známých nicméně vím, že kvůli mobilu jsou v permanentním stresu vyvolaného pocitem, že každou chvíli může někdo zavolat...," vysvětlil ParlamentnímListům.cz Keller, čemu se absencí mobilu ve svém životě vyhýbá.

Psali jsme:
Čáry máry s DPH, směje se vládě levicový Keller
Co čeká Česko v roce 2011? Odpoví Pehe anebo Keller


Hledáme obětní beránky

Právě všudypřítomný stres a ruku v ruce s ním rostoucí agrese, patrná třeba jen v internetových diskuzích, byla jedna z otázek, kterou ParlamentníListy.cz sociologovi, který dlouhodobě ve svých komentářích kritizuje přístupy vlád ke svým voličům, položily. Pohledů na problém Keller nabízí víc, ale tím hlavním je podle něj nejistota. „Jsou tady ekonomické pohyby, které způsobují, že lidé žijí stále delší dobu ve stále větší nejistotě a agresivita může být jednou z obranných reakcí na nejistotu," myslí si Keller.

„Teď jsem četl další, už asi třicátou knížku od německého sociologa Ulricha Becka. Ten píše, že tím, jak se zdůrazňuje, že každý má nést zodpovědnost sám za sebe, se sociální problémy psychologizují. Nikdo už nemá žádnou výmluvu. Je nemocný a starý? To je jeho chyba, špatně si to naprogramoval." reprodukoval Keller Becka.

„A v této situaci člověk, aby sám sobě dokázal, že není tak špatný přitom, jak špatných výsledků dosahuje z nejrůznějších důvodů, hledá obětního beránka. Ať už jsou to Romové, Židé, odboráři, komunisti... Těch kdo za to takzvaně mohou je strašně moc a jejich lynčováním na tom budeme všichni líp. Jednoduše ti, co nedopadnou nijak slavně, se to snaží hodit na někoho jiného," vidí jako jednu z příčin rostoucí agrese Keller.

Tuneluje se naše budoucnost

Podle něj navíc velmi roste nespokojenost lidí proto, že lidé cítí, že přes minulost už je tunelována jejich budoucnost. „Nedávno jsem četl krátký odstavec od Karla Dolejšího, je to zjednodušené, ale racionální jádro to má. V devadesátých letech se tunelovala naše minulost, následně až do teď se tunelovala naše přítomnost a teď prostřednictvím důchodové reformy se tuneluje už naše budoucnost," vysvětlil Keller. V tomto tónu hovoří i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

A vtip je podle Kellera v tom, že tunelování minulosti se dělo v podobě privatizování státního majetku, ke kterému nikdo neměl žádná dispoziční práva, proto pocit nespokojenosti byl upozaděn. „Když se kradlo ze státního, tak to nikomu moc nevadilo. Ale teď je situace taková, že už se lidem sahá do peněženek. A to už končí legrace," rozvedl myšlenku sociolog.

„My děláme výzkumy a třeba v Ostravě zjišťujeme, že do středních vrstev patří lidé, kteří by v každé normální zemi už byli na sociální podpoře. U nás se často mluví, že máme necelých devět procent lidí pod hranicí chudoby, což je relativně málo, ale už se neříká, že velká část těch ostatních včetně nižších pater střední třídy je jen málo nad hranicí chudoby," informoval Keller.

Lidé už nebudou mít...

Dodal, že "tito lidé už nemohou ustát, když teď na ně dolehnou všechna současná takzvaná reformní opatření, nejrůznější připlácení si na penzi, školné, na období vážnější nemoci či třeba na období nezaměstnanosti".

„Ekonomové z Národní ekonomické rady vlády a další, kteří s těmito opatřeními počítají, žijí v úplně jiném světě. Kdyby si prožili pár týdnů na Ostravsku a zjistili s kolika penězi musí vyjít, možná by rychle změnili názor," myslí si Keller.

A varuje: „My jsme spočítali, že u nás už máme domácnosti, které ještě před deregulací nájmů dali čtyřicet procent příjmů domácnosti na bydlení. To znamená, že z hlediska nějakého privilegovaného pražského ekonoma platit si pár stovek navíc nic není. Pro mě to taky moc není, já si odřeknu pár piv, ale z hlediska velké části zaměstnanců to je pálka, kterou nemají bez zadlužení kde získat."

Státní je fuč, teď už se sahá do peněženek

Přestože si Keller na svoji životní úroveň nestěžuje, přiznává, že ekonomické dopady vládních opatření pocítí i on: „Já jsem univerzitní profesor, ale já nejsem schopen svoje dvě děti třináct a šestnáct let uživit v Praze na vysoké škole. Budou muset jít do Ostravy a stravovat se doma."

To už jsou podle Jana Kellera konkrétní příklady toho, že už se nerozebírá nějaký anonymní státní majetek, ale sahá se lidem hluboko do peněženky a střední vrstvy to mohou odnést nejvíc. "Ti nahoře umí optimalizovat své daňové povinnosti, těm dole není co vzít, ale máte tady pásmo lidí, kteří by normálně měli být oporou demokracie a měli by si žít solidně. A tito lidé zaplatí všechny takzvané reformy. To jsou ovečky, které se nyní ostříhají možná už nad únosnou mez," konstatuje Keller.

Foto: : www.darius.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…