Lidé dřou za málo a živíme cizinu, napsal Valtr Komárek. A vyvolal zděšení

20.12.2012 6:05 | Zprávy

Rady hvězdy sametové revoluce, ekonoma Valtra Komárka, dnes zní jako z jiného světa. Není divu, že s jeho názory na řešení problémů české ekonomiky nesouhlasí nejen pravicoví ekonomové, ale vyděsil jimi i stínového ministra financí ČSSD, ekonoma Jana Mládka. „Byl jsem poděšen, co náš čestný předseda píše,“ přiznal ParlamentnímListům.cz Mládek.

Lidé dřou za málo a živíme cizinu, napsal Valtr Komárek. A vyvolal zděšení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Valtr Komárek

Čestný předseda ČSSD Valtr Komárek se v dopise, který se čte na krajských konferencích strany, obrací na sociální demokraty s výzvou, aby podpořili prezidentského kandidáta Miloše Zemana. Argumentuje tím, že žádoucí kandidát je v podstatě dán konkrétními historickými okolnostmi a ty současné jsou velmi tvrdé. „Skutečnost, že drtivá většina našeho průmyslu a 80 procent vývozu je soustředěna v rukou zahraničních investorů, začíná působit již velmi negativně,“ píše Komárek.

Celý dopis Valtra Komárka ZDE

Čí vláda nejvíc lákala zahraniční investory do Česka? Zemanova

Jan Mládek upozornil, že dopis Valtra Komárka si trochu odporuje, když na jedné straně kritizuje množství zahraničních investorů v České republice a na druhou stranu doporučuje na Pražský hrad Miloše Zemana. „Ale čí vláda nejvíc lákala zahraniční investory do České republiky? Zemanova. A to je paradox celé věci, Miloš Zeman má být prezidentem, aby se dělala jiná politika než za Miloše Zemana,“ podivuje se podle něj nepochopitelné argumentaci čestného předsedy ČSSD. Shoduje se však s Valtrem Komárkem v jednom: I podle něj je důležité, aby byla ekonomika v českých rukách. „Optimálně to vyřešili v Německu, kde byl po druhé světové válce majetek vlastněn zahraničními investory. Vykoupili ho a získali zpátky kontrolu. Ale to vyžaduje trpělivou práci a výkup aktiv,“ prohlásil. V současné době je však podle něj primární hospodářský růst a zaměstnanost.

Je to naprostý nesmysl, říká o názorech Komárka ekonomka Šichtařová

„V myšlenkách pana Komárka jsou mnohdy inspirativní věci, ale toto je naprostý nesmysl,“ řekla k názorům Valtra Komárka ředitelka společnosti Next Finance, ekonomka Markéta Šichtařová. Dnes - v době celosvětově propojené ekonomiky - už je podle ní nesmyslné dívat se na ekonomiku jednoho státu izolovaně. „Například mezi Českou republikou a Bavorskem je intenzivnější obchod než mezi Bavorském a jinými spolkovými zeměmi,“ uvádí příklad. Česko je součástí evropské ekonomiky, proto nemá podle Šichtařové smysl hrát si na to, který podnik je český, německý nebo rakouský.

„Sklízíme plody, i když roste zahraniční ekonomika,“ řekla ParlamentnímListům.cz. Nevidí nic negativního na tom, když se zisky dostanou do oběhu mezi lidmi v zahraničí, protože tam nakupují i české zboží. „Je jedno, jestli peníze utrácejí v Praze nebo Frankfurtu, ekonomiku to táhne tak jako tak. Ve statistice se jen výsledek objeví místo v kolonce maloobchod v kolonce zahraniční obchod. Ale české ekonomice to stejně pomůže,“ vysvětluje. Stejně jako se přelévají ze země do země negativní vzruchy v době krize, stejně tak se přelévají ty pozitivní.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…