Města a obce mají problém: Kvůli restitucím mají zablokované pozemky

05.01.2012 9:18

Na dohodu okolo církevních restitucí čekají nejen zástupci církví, ale i starostové mnoha měst a obcí. Proč? Jednoduše proto, že nemohou nakládat s pozemky, které jsou zatíženy restitučními nároky. Nejvíc problémů má Červená Řečice na Pelhřimovsku. Zjistil to deník Mladá fronta Dnes. „Město se kvůli tahanicím o církevní pozemky vůbec nemůže rozvíjet,“ uvedl list.

Města a obce mají problém: Kvůli restitucím mají zablokované pozemky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozemky a peníze církvi jako omluva státu za minulé křivdy

Stát má církvím vrátit část zabaveného majetku a zbytek zaplatit. Za to se církve vzdají nároku na každoroční finanční příspěvky ze státního rozpočtu. Jenže právě finanční kompenzace jsou důvodem, proč Věci veřejné už nad domluvenou dohodou začaly váhat. A vymínily si její odklad. O rok.

Jenže podle Mladé fronty Dnes (MfD) na dohodu nyní nejen napjatě čekají zástupci církví, ale i starostové mnoha měst a obcí.

„Už krátce po Listopadu stát zakázal nakládat s pozemky, které jsou zatíženy restitučními nároky. To už mnoho let obklopuje výstavbu – pozemky se nadají vykoupit a tak mají města obce problémy s rozvojem,“ napsala MfD.

Město se vůbec nemůže rozvíjet

Podle místopředsedy Svazu měst a obcí Jaromíra Jecha se tato komplikace týká pětiny všech měst a obcí. Nejvíc problémů s pozemky pak má Červená Řečice na Pelhřimovsku. Město se prý kvůli tahanicím o církevní pozemky vůbec nemůže rozvíjet.

Svaz měst a obcí chce proto tlačit na poslance, aby se dohoda o církevních restitucích naplnila.

Podle zjištění MfD, Červená Řečice na Pelhřimovsku má problém zhruba takový, že nevlastní skoro žádné pozemky a nemůže je ani vykoupit. Nemůže stavět byty, má jen pár parcel na rodinné domky a nemá průmyslovou zónu. Asi devadesát procent okolních pozemků totiž patřilo církvi a proto až do vyřešení restitucí se s nimi nemůže nakládat.

Dohoda by odblokovala pozemky

„Dohoda o vypřádání s církvemi by pro nás byla obrovským přínosem,“ vysvětlila listu starostka Zdeňka Bečková s tím, že dohoda o vypořádání majetku by vše odblokovala a pozemky kolem obce, které jsou nyní evidované jako církevní majetek, by se mohly začít řešit.

„Zámek totiž sloužil jako letní sídlo arcibiskupa a proto zde vzniklo rozsáhlé panství. Nemohli jsme získat ani pozemky na bytovou výstavbu,“ řekla pro MfD také Bečková.

Deník také připomíná, že podle posledního průzkumu si až sedmdesát procent Čechů myslí, že stát by majetek církvím vracet neměl. Jenomže právě tito lidé podle deníku s největší jistotou nevědí, že dohoda se netýká jen církví, ale právě i měst a obcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…