Milan Hulík: Babiš v Liberci – záchrana nebo hrozba pro demokracii?

16.05.2012 14:17

Tak nazval Jaroslav Tauchman svůj článek o setkání Andreje Babiše s občany Liberce a přespolními, otištěný 13.5.2012 v Parlamentních listech. Byla to one man show miliardáře, který to všem pověděl pěkně od plic a nebál se použít peprných a lidových výrazů, píše.

Milan Hulík:  Babiš v Liberci – záchrana nebo hrozba pro demokracii?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Babiš mluvil především o korupčním prostředí v politice

Jen ten kdo  úspěšně řídí firmu, může úspěšně řídit stát, hlásá Babiš. Všichni kolem kradou, korupce stíhá korupci a přitom korupčníky nikdo nestíhá, rozčiluje se Babiš. Co nám po VV a Bártovi  ještě  přinese  on ? Bude novým prodavačem naděje ? Nebo zhasne jako podnikatel Fischer ?  Či snad z něj bude nový Mussolini ? Politologové  a  novináři nás varují. Hospodářská  krize  a  sociální  neklid  jsou přece podhoubím pro příchod  autoritativních politiků, z nichž  jsou diktátoři na to tata…Budeme mít  Andreje I. ? Osvíceného diktátora, který nepeče dobrý chleba a  neví, jak voní opravdový buřt z masa, jak píší jiní jeho kritici ?

Hodně toho jsem  si nemyslel po převratu, ani to, že po 23 letech demokracie  se budou komunisté chystat do vlády a vliv na vládu bude mít  skupina tzv. kmotrů a  lobbistů  zprava, o kterých bylo dovoleno říkat soudem, že jsou kmotři. A už vůbec ne, že s  celou svou pravicovou orientací  a  antikomunismem  se postavím na obranu Andreje Babiše, exkomunisty, který  svoji  „podezřelou minulost“ dokázal transformovat v  postavení  zemědělského krále. Proč  a  jak se to stalo a jak je to  vůbec  možné ?   Zamete  snad  Babiš  se svojí  úspěšnou firmou za potlesku  naštvaných spoluobčanů  s příčinami  i  důsledky krize, jak to hlásá a bude druhým Tomášem  a J. A. Baťou, ke kterým se připodobňuje ?  Podřídí metodám a zájmům soukromého kapitálu ve jménu národa, rasy nebo jiných iluzí  vše ostatní  a vytvoří rázný model fungování společnosti ? Takový, jakým byl počátkem 20 let fašismus v Itálii, se ptá shora uvedený autor ?  

Nemyslel jsem si toho hodně, i to, že je někdo schopen napsat takovou hloupost, jako pan Tauchman. Špatný pekař, špatný řezník – buřty nevoní a chleba není propečenej – no prosím, ale fašista ?  Jak se to psávalo v předpřevratovém RP  ?  Když byl někdo disident  a chartista, byl to obvykle také kriminálník, rozvratník, neplatič alimentů  a odpůrce míru  a  pokroku. Jako Václav Havel, zlatý synáček z buržoasní rodiny, která  tyla  z vykořisťovaných pracujících.

Bohužel, demokracie dovoluje psát a publikovat každému, i tomu, kdo si plete historii s hysterií. Fašismus  s  autoritativním státem. Tomáše Baťu a Jana Antonína Baťu. Tomáš Baťa neměl politické ambice, Jan Antonín Baťa s nimi koketoval, kandidaturu na prezidenta však odmítl a pochopil i nereálnost svého plánu na ukrytí národa před Hitlerem v Patagonii. Ale leckdy mě napadlo, jak by jednal  v  září 1938 ? Vzdal  by  se,  odletěl do Anglie a nechal odzbrojit armádu ? Nebo by volal rozčileně  a nesystematicky  do boje ? Jsme obutí, máme zbraně, dejme se na pochod ! Táta by v takové chvíli dal sedlat, řekl později Jan Masaryk, a Babiš říká: „Nedejme se, braňme se, nebojte se“. Má právo to   říkat ? „Jeden muž s odvahou tvoří většinu“, řekl americký president Andrew Jackson (1767-1845), jemuž pro jeho neústupnost přezdívali „starý ořechovec“.

Pan Babiš  je právem rozčilen, já sám někdy vztekem nespím – když jeden korupční skandál následuje za druhým, když nám kmotři kradou miliardy  a  stát. Co víc je nutné ocenit, než úspěšného podnikatele, který  nesoutěží s lobbisty  o lepší jachtu v Toskánsku, ale chce financovat politické hnutí, stranu nebo jednotlivce, kteří se nebojí postavit korupčníkům, zlodějům  a zločincům? Co tím Babiš  získá, když ohrozí  svoje podnikání ? Že obviňuje jen obecně  a  hlásá pravdy, které objímají  politickou scénu od pólu k pólu, jak tvrdí pan Tauchman ? Co  mu zbývá, když policie nestíhá  a  státní  zastupitelství   nezavírá ? A když kradou zákonodárci, když  soudí justiční mafie a státní zástupce válčí s ministrem spravedlnosti ?  Když se spravedlnost stala Popelkou  a korupce princeznou ? Snad jen tu pomluvu, o které don Bazilio v Lazebníku sevillském  říká:…“a tak bídně člověk zajde, jehož pomluva zlá najde“. Pokud jde o mně, klidně půjdu s exkomunistou Babišem proti  „pravici“ - Topolánkovi, Dalíkovi, Řebíčkovi, Bartákovi, Bémovi, Janouškovi, Dlouhému z Hluboké a dalším podobným  z  ODS a jejich kolegům z ČSSD.

JUDr.Milan Hulík, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

14:52 Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

Mohou někteří zaměstnanci České pošty doručovat klientům balíky podle toho, jestli se jim chce, nebo…