Na záchranu eura tři miliardy dát nechci, říká Kalousek

12.01.2012 16:08

Ministr financí Miroslav Kalousek si myslí, že by Česko mělo ohledně půjčky Mezinárodnímu měnovému fondu vyjednávat. Podle toho, co řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny, by se eurozóně pomoci mělo, ne však v takové výši.

Na záchranu eura tři miliardy dát nechci, říká Kalousek
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek v České televizi

„Poskytovat prostředky na účel, o kterém jsem přesvědčen, že nic nevyřeší, je z věcného hlediska problematické,“ řekl Kalousek s tím, že Česko už k MMF nějaké závazky má a tím by se koncentrace českých devizových rezerv u jedné instituce dostala za hranici rozumných rizik.

Česko nepůjčí totéž, co země eurozóny

Proti ale prý také není, protože je to signál partnerům, zda je s nimi Česko na jedné lodi. „Proto nebudu říkat kategorické ne, ale rád bych se bavil o tom, jaký to celé bude mít smysl. A bavil bych se také o výši půjčky. Tu nelze pro Česko počítat stejným klíčem jako pro země eurozóny,“ tvrdí Kalousek.

Iniciativy, které vyzývají k tomu, aby Česko Bruselu nedalo nic, pokládá za směšné. „Jsem zásadně proti tomu, abychom poskytli půjčku ve výši tří miliard eur. Vyjednával bych o nižší částce a podmínkách,“ shrnul ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…