Nájemník bojuje s Bakalou: Havel přikuluje, ale ústava platí pro všechny

01.07.2011 21:49

V pražském domě s číslem popisným 108 se prý odehrává bytový holocaust. Majitel domu a milionář Zdeněk Bakala tam chce zřídit Knihovnu Václava Havla, avšak brání tomu už jen poslední nájemník. Je jím předseda malého politického subjektu Strana občanské sebeobrany (SOS) Bohumil Vejtasa. Ten chce ve svém bytě, kde zná každý hřebík, dožít.

Nájemník bojuje s Bakalou: Havel přikuluje, ale ústava platí pro všechny

Bytový holocaust, jak vystěhovávání nájemníků z domu na Loretánském náměstí Bohumil Vejtasa nazývá, měl v pátek další dějství. Notářka s Tomášem Vlasákem, zaměstnancem advokátní kanceláře PRK Partners, zastupujícím v této kauze Zdeňka Bakalu, přišli od nájemníka převzít komoru, terasu, sklep a přístavbu k bytu. Ten jim nicméně před redaktorem ParlamentníchListů.cz odmítl prostory předat.

Na Bakalu podal žalobu proti výpovědi z přidělených prostor a teď je podle něj třeba počkat na verdikt soudu. V kauze je zainteresován i exprezident Václav Havel, protože v inkriminovaném domě má vzniknout jeho knihovna.

Psali jsme:
Miliardář Bakala spokojen: Miliony dám pravici i v příštích volbách
Miliardář Bakala poprvé promluvil o kauze Škárka

Šikana nájemníka

„Oni mě chtějí vyhnat z mého majetku, který jsem rekonstruoval čtyřicet let. Navíc jsou tak neznalí cen bytů v centru Prahy, že mi nabízejí čtvrtinu ceny, přičemž já bych to nedal ani za stonásobek. Nechápou, že některé věci nejsou nad prodej. Byt má reálnou cenu 25 milionů korun a oni mi nabízejí 6,5 milionu. Nicméně tady je můj domov, znám zde každý hřebík, mám k němu citový vztah a chci tady zemřít. Problém je v tom, že Bakala a lidé kolem něj si myslí, že penězi lze vše koupit, ale já chápu smysl života jinak," stěžuje si pro ParlamentníListy.cz Bohumil Vejtasa.

Jeho užívání bytu je chráněno zákonem o věcném břemeni, což Vejtasu staví téměř na úroveň vlastníka. Ostatní rodiny, bylo jich šestnáct, prý byly pod nátlakem vystěhovány za směšné odstupné. „Stěhování má už jednu lidskou oběť, mého starého souseda, který umřel steskem tři měsíce po tomto bytovém holocaustu," píše Vejtasa v otevřeném dopise Václavu Havlovi. Na vlastníka domu, milionáře Zdeňka Bakalu, byl donucen podat obrannou žalobu proti výpovědi z přidělených prostor a vše bude rozhodovat soud. Koncipient advokátní kanceláře PRK Partner Tomáš Vlasák se nechtěl k věci vyjadřovat.

Podivín, co se soudí

Exprezident Václav Havel označil v rozhovoru pro Hospodářské noviny Vejtasu za podivína, co se pořád s někým soudí. „Do toho sporu se nechci a nemůžu plést. Doufám samozřejmě, že se dohodnou. V mezním případě tam zůstane natrvalo, ale nemyslím si, že to tak dopadne," řekl Havel ve zmíněném rozhovoru. „Pan Havel se k tomu vždy vyjadřoval s odstupem. Jde opravdu o věc mezi nájemníkem a vlastníkem domu," sdělila ParlamentnímListům.cz Havlova tajemnice Sabina Tančevová. 

Právě na to konto napsal Vejtasa Havlovi otevřený dopis. „Připomínám mu některé jeho dřívější hříchy, neb si hodně pamatuji, čímž se liším od většiny českého národa, který je soustavně oblbován nepodstatnými aférkami z bulváru jako jsou třeba životní zkušenosti nevyzrálých vítězů superstar a podobné hovadiny. Havel měl v určité době velký kredit, ale teď se vytrácí. Svými činy a vystřízlivěním lidí dospěl k tomu, že už není brán až tak obdivně. Je to sním podobné jako s Barackem Obamou. Taky vyvolal strašné naděje i očekávání a teď zklamává lidi," podotýká Vejtasa.

V dopise Havlovi vyčítá třeba jeho milost pro Martu Chadimovou, která byla souzena kvůli podvodné restituci domu naproti Vejtasovi, jíž jako prezident udělil ještě před vydáním rozsudku. K tomu dodává, že šlo o organizovanou činnost, kterou Havel právě milostí přikryl.

Milosti pro verbež

„Jeho omyly začaly amnestií v roce 1990, kdy vypustil verbež na lidi a kolik z toho pak bylo vražd. Amnestií v roce 1998 zrušil dva trestné činy vůči mé osobě. První násilný a druhý majetkový. Kumpáni ještě nedávného ředitele Sazky Aleše Hušáka mě zmlátili na schodech skoro před očima rodiny. Po roce od této události jsem jako zastupitel Prahy 1 držel tři týdny hladovku, abych upozornil na tunelování zlatého dolu jménem Sazka. Přesto se čekalo třináct let," rozčiluje se Vejtasa s tím, že plošné Havlovy amnestie byly druhým poškozením obětí kriminálních činů.

Psali jsme:
Ta svině. To je ale hnus. Hušák a jeho pozoruhodné odpovědi

Nicméně Bohumil Vejtasa se politicky angažuje téměř celý život. Od roku 1993 pracoval na ministerstvu školství, ale v roce 2004 byl propuštěn. „Byl jsem kontrolorem. Objevil jsem neoprávněnou žádost o dotace ve výši 70 milionů z fondů Evropské unie. Úředníci, co o ně žádali, si pak peníze rozebrali mezi sebou. Ohrožovalo to dva náměstky ministra. Nechtěl jsem zfalšovat kontrolní protokol a tak mě vyhodili. Před třemi lety ale Ústavní soud rozhodl, že jsem byl v právu a letos v květnu jsem se proto po sedmi letech na ministerstvo takřka před důchodem vrátil," podotýká.  

Dlouhá léta pracoval jako zastupitel Prahy 1 a založil neparlamentní Stranu občanské sebeobrany (SOS), kde je předsedou. „Havel mi přikuluje. To by mi až tak nevadilo, ale chci žít tam, kde to mám rád. Věřím na vyšší spravedlnost, než je ta pomíjivá lidská," zakončuje Vejtasa své výtky myšlenkou na Pána Boha.

Dále čtěte:
Miliardář Bakala: Je ostudné, jak se národ chová k Václavu Havlovi
Nepovedený film, nebo antipatie k Havlovi? Odcházení propadlo

Foto: Jan Rychetský

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…