Našli jsme trhlinu ve financování TOP 09. Strana to přiznala

23.11.2011 4:30

EXKLUZIVNĚ: Z větších politických stran jsou to pouze Strana zelených a TOP 09, které transparentně zveřejňují seznam dárců na svých internetových stránkách. Ovšem jak se ukázalo, tak v případě TOPky tato demonstrace čistoty nemusí nic znamenat. Ba naopak. ParlamentnímListům.cz se podařilo odhalit vážnou trhlinu ve financování volebních kampaní TOP 09. Strana tak bude muset svým voličům mnohé vysvětlovat.

Našli jsme trhlinu ve financování TOP 09. Strana to přiznala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Několik místních organizací TOP 09, a to dokonce z okresních měst, totiž nedodržuje stranické stanovy a metodické pokyny a namísto zasílání všech finančních prostředků určených na kampaně na centrální účet strany, volí obezličku.

Financovali si kampaň sami a obešli centrálu

„Celou kampaň v zastupitelských volbách 2010 jsme si platili sami. Na 21členné kandidátce jsme z TOP 09 byli čtyři, zbytek tvořili nezávislí. Stálo nás to zhruba 25 tisíc a na žádný centrální účet strany jsme nic neposílali," přiznal pro ParlamentníListy.cz člen TOP 09 z Ostrova Libor Bílek. Podle něho by celá transakce byla zdlouhavá a navíc desetiprocentní poplatek straně je prý citelný. Obdobně reagoval také ašský funkcionář TOP 09 Miroslav Knedlík. „Celou kampaň jsme hradili ze svého, nikam jsme nic neposílali," přiznal redakci.  

Na seznamu dárců TOP 09 za rok 2010 není uveden nikdo z měst Aš, Mariánské Lázně a Ostrov. V těchto městech si místní sdružení TOP 09 totiž platila kampaň přímo, což se podle stanov TOP 09 považuje za netransparentní financování.

„Ano, všechny peníze na kampaně musí nejprve přes centrální stranickou pokladnu, která si z každé částky strhává 10 procent. Těchto 10 procent se převádí do fondu solidarity, ze kterého zpětně čerpají všechny kraje," informovala ParlamentníListy.cz tisková mluvčí strany Alžběta Plívová. Zároveň také přiznala, že se jedná o chybu v transparentním systému financování TOP 09.

Čtěte také: Seškrtat peníze pro partaje? Snadný terč pro palbu mimo


Za sebe-financování už padl jeden vyhazov

TOP 09 v létě vyloučila šéfa místní organizace Cheb Jana Kopičku za to, že pomocí občanského sdružení financoval kampaň do zastupitelských voleb. Na celém případu je paradoxní to, že tento způsob, tedy financování strany přes občanská sdružení není protizákonný, ale odporuje stanovám TOP 09. „Asi jim vadilo, že jsme nechtěli platit desetiprocentní marži. Naši členové se na kampaň skládali sami a účetnictví k ní je křišťálově čisté, ke všemu máme vzornou evidenci," vysvětluje redakci vyhozený šéf Kopička. Podle něj je navíc tento způsob daleko transparentnější než centrální systém, který stejně jak vidno některé buňky zcela ignorují.



Související: 


Jak to chodí v jiných stranách?

U ČSSD je nejmenší účetní jednotkou okresní organizace. „Veškeré dary na kampaně by měly jít na okresní účet. Strana si ale žádnou provizi, jako v případě TOP 09 nebere. Pokud tam jedinec, člen místní organizace pošle například 50.000 korun, které chce použít na vlastní kampaň, okresní organizace mu je v plné výši pošle zpět, jde jen o to, aby se ty peníze zaevidovaly," vysvětluje ParlamentnímListům.cz způsob financování sociální demokracie volební manažer Jan Hamáček. Víceméně stejný systém funguje i u SPOZ. "Centrálně evidujeme všechny darovací smlouvy, ale že by kandidáti museli posílat prostředky na jeden účet, to u nás nefunguje," popsal praxi předseda Zemanovců Vratislav Mynář.  

"U Věcí veřejných je jediný možný způsob takový, že se nejprve sepíše darovací smlouva a poté dojde z těchto financí k proplácení faktur a hrazení nákladů na kampaň," popisuje redakci praxi tiskový mluvčí VV Jakub Žižka.
 

Psali jsme:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …