ODS se zvedá, ČSSD ztrácí, ukázal výzkum

07.03.2011 14:57

Jednoznačným vítězstvím pro ČSSD by skončily volby, pokud by se konaly na přelomu února a března. Sociální demokracie s komunisty by dokonce získala sněmovní většinu, zjistila společnost SANEP. A to i přesto, že preference ČSSD klesají.

ODS se zvedá, ČSSD ztrácí, ukázal výzkum

ČSSD spolu s komunisty by totiž podle aktuálního šetření získala ve sněmovně až 104 poslaneckých mandátů. Právě sociální demokracie si přitom o půl procentního bodu oproti minulému výzkumu téže agentury pohoršila.

Celý výzkum ZDE

ODS se zvedá?

Lehké zvýšení preferencí lze vysledovat naopak u ODS, tu by v současnosti volilo o procento více lidí než na přelomu ledna a března. U druhé největší vládní strany TOP 09 naopak preference stále klesají - podporuje ji dokonce o 1,5 procenta méně voličů než v minulém výzkumu.

SANEP zjistil debakl ODS. Doplácí na kauzy ministrů

Společnost SANEP nelichotivé výsledky strany přičítá zejména reformnímu  úsilí jejích ministrů. Ti se snaží prosazovat zejména nepopulární škrtové kroky, což u veřejnosti zapříčiňuje propad zájmu.

Naopak komunistická strana, o jejíž zrušení či zákaz usiluje dlouhodobě řada politiků, může dle výsledků výzkumu jásat. Její elektorát se postupně zvyšuje - oproti lednu by stranu volilo o více než jedno procento více lidí.

Lidovci zase těsně "za"

Lidovci zůstali již klasicky za pomyslnou sněmovní branou, volilo by je ale o půl procenta více lidí než před měsícem.

Exkluzivní výzkum společnosti SANEP proběhl ve dnech 24.2. - 2.3. 2011 mezi 11 204 občany ČR staršími 18 let. První ČSSD by podle něho získala 33,8 procent, druhá ODS pak polovinu, konkrétně 17,4 hlasů. Na třetím místě se umístila TOPka se 17 %, následovaná KSČM s 12,9 procenty hlasů. Věci veřejné by získaly  8,3 procent, zůstaly by tedy na svém. Lidovce by volilo 4,5 procent občanů.

Více k výzkumům:

CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…