Odborníci odsuzují nekorektní výroky Paroubkové. Měla by mlčet

27.07.2010 21:01

Jaký může mít dopad na oblibu ČSSD současný spor Petry Paroubkové s oblíbeným karikaturistou Zeleného Raula Štěpánem Marešem? Uškodilo počínání manželky bývalého předsedy Jiřího Paroubka nějak výrazně ČSSD v předvolební kampani nebo naopak bylo vnímáno voliči jako pozitivní?

Odborníci odsuzují nekorektní výroky Paroubkové. Měla by mlčet

Petra Paroubková stála po boku svého muže nejen před volbami, ale i po nich a zastínila tím manželky ostatních politiků. Co však může působit kontroverzně je razance, s jakou se zastává manžela a sebe.

Celé její počínaní připomíná trochu americký vzor, kdy první dáma občas zastiňuje svého muže, jak bez nadsázky přiznal americký prezident Barack Obama. Je ovšem česká veřejnost připravena na tento americký model?

Doprovázet, nekomentovat

„Manželka předsedy strany, který se hlasitě uchází o  premiérské křeslo, by si měla udržovat zdravý odstup, doprovázet svého muže, ale především by se měla zdržet všech politických komentářů," sdělil pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček.

Navíc dodává, že by se měla předně oprostit jakýchkoli soudů na adresu ostatních politiků, což Petra Paroubková nedělala. Společnost, podle Kubáčka vnímá pozitivně roli manželky politika, která se profiluje jako ,,vzorná matka, strážkyně rodinného krbu a pečovatelka".

Nula k nule pojde

V současné konfrontaci mezi kreslířem Štěpánem Marešem a Petrou Paroubkovou nevidí Kubáček žádnou potenciální újmu pro sociální demokracii.

"Čtyřicátníci a starší občané, tedy vrstvy, z nichž se rekrutuje převážná část voličstva ČSSD, vnímá zapálené hájení muže i sebe sama ze strany Paroubkové pozitivně, naopak u mladších voličů to může budit výsměch a v konečném zúčtování je výsledek hlasů neutrální," hodnotí mediální spor Kubáček.

Zdvižený prst

Jako výstraha a odstrašující příklad pro ostatní, může působit jakýkoli spor mezi politikem a médii, míní mediální expert Miloš Čermák.

"Do křížku s médii není radno se pouštět, pokud média vyhrají, náležitě se postarají o propagaci svého triumfu, v opačném případě se kauza zamete pod koberec," řekl ParlamentnímListům.cz Čermák.

Navíc dodal, že paní Paroubková ještě celou kauzu posouvá jinam, když vyzývá Mareše, aby se místo nelichotivého portrétování její osoby zaměřil na karikování političek nové vládní koalice, které se do funkcí podle Paroubkové dostaly přes postel.

Jak to celé vzniklo:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…