Opálka (KSČM): K rozhodnutí vlády o úrazovém pojištění

18.05.2012 4:44 | Zprávy

Vláda ve středu rozhodla o tom, že připraví návrh na konečnou privatizaci úrazového pojištění.

Opálka (KSČM): K rozhodnutí vlády o úrazovém pojištění
Foto: KSČM
Popisek: Miroslav Opálka

Toto pojištění vychází z pracovního práva, hradí je zaměstnavatel a řeší nároky při úrazu či nemoci z povolání, čímž chrání poškozené zaměstnance.

Právní úprava tohoto institutu má zajímavou dvacetiletou historii. Pojištění bylo zavedeno jako výsadní produkt České pojišťovny, pak i Kooperativy pojišťovny. Tento stav napadla Evropská komise a stanovila, že buďto má být trh pro toto pojištění otevřen všem, nebo má převzít správu úrazového pojištění stát. A tak jsme dvacet let v jakémsi provizoriu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí zadalo v r. 2003 přípravu nového návrhu zákona, který pak vláda předložila do Poslanecké sněmovny 29. září 2005.

Návrh prošel bouřlivou diskusí a vyšel 7. června 2006 jako zákon č. 266/2006 Sb., s účinností od 1. 1. 2008. Bylo tedy dost času na jeho přípravu i případné úpravy. Ale pravicové vlády přikročily jen ke třem novelám, které vždy pouze odložily datum jeho účinnosti, a tak prodloužily toto provizorium.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kscm.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Hezky napsané

Celý váš komentář ke státnímu svátku se mi líbil. Na konci píšete, že 28. říjen není jen datum. Je to připomínka, že když táhneme za jeden provaz, dokážeme všechno. Nemyslíte, že to je ale něco, co vy politici vůbec neděláte? Že se nejste schopni ani v dost zásadních věcech oprostit od vaší stranick...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: Jižní Čechy voní pečenou husou a mladým vínem

22:03 JCCR: Jižní Čechy voní pečenou husou a mladým vínem

Svatomartinské hody jsou tradičním vyvrcholením gastronomické sezóny.