Paroubek: Čelím spiknutí. Vím, kdo z ČSSD mi zkazil přestup

29.09.2011 12:15

AKTUALIZOVÁNO Přestup Jiřího Paroubka do ČSNS 2005 se podle všeho nekoná. Definitivní tečku za zásnubami bývalého prvního muže ČSSD a malou neparlamentní stranou udělal lídr národních socialistů Karel Janko. Podle Jiřího Paroubka na nátlak lidí okolo předsedy ČSSD v Ústeckém kraji Arno Fišery.

Paroubek: Čelím spiknutí. Vím, kdo z ČSSD mi zkazil přestup
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Současné vedení ústecké ČSSD versus Jiří Paroubek, bývalý krajský lídr Petr Benda a jejich příznivci. Od sněmovních voleb 2010 plní spor dvou křídel sociálních demokratů na Ústecku první stránky novin. V posledních dnech ale obě strany přitvrdily. Výsledkem je krach Paroubkových plánů na přestup k národním socialistům. S tím prý ale bývalý šéf ČSSD počítal, lídr ČSNS Janko je prý v kontaktu s lidmi okolo Fišery a bylo jen otázkou, kdy veřejně vystoupí.

Prohlášení, kterým vše končí:

O kontaktech Janka s ústeckou ČSSD vím

"Mám informace, že pan Janko je v kontaktu s některými lidmi okolo pana Fišery. Myslím si, že jde o strach lidí ze zájmové skupiny Fišera, Vaňhová, Houska (ústecká hejtmanka a její přítel) a Foldyna (poslanec ČSSD za Ústecký kraj) z toho, že bych za ČSNS mohl kandidovat na hejtmana v tomto kraji. Proto se mi snaží všemožně vstup do ČSNS 2005 ztížit," uvedl pro ParlamentníListy.cz Paroubek. Přiznal tak skutečnost, o které se na Ústecku hovoří již dlouho-že pomýšlí na hejtmanský post a volební souboj s Janou Vaňhovou.

K tématu:

O spojení Janka se severočeským sociálními demokraty ví Paroubek údajně již několik dní a tato skutečnost jej nepřekvapuje. Lídr ČSNS 2005 měl prý kontaktovat i Romana Housku. Lidé okolo krajského vedení ČSSD jsou prý schopni využít čehokoliv, aby zabránili Paroubkově návratu do kraje na kandidátce jiné politické strany, třeba právě ČSNS 2005, tvrdí Paroubek.

SLEDUJEME téma Paroubkova nová strana

Houska: Paroubek je nový Berija

"Paroubek, to je novodobý Berija. Dokáže rozložit demokratický systém kdekoliv, kam se svou suitou veksláků a ranařů vstoupí. Pana Janka z ČSNS 2005 jsem viděl jen jednou, ale pokud vím, kontaktoval i další členy ČSSD. Snažil se od nás získat pomoc proti způsobu, jakým pan Paroubek neomaleně a hrubě vstoupil do jeho strany, kde chtěl okamžitě měnit stanovy, program a být hned předsedou," reaguje na Paroubkova slova Roman Houska. Janko se redakci ParlamentníchListů.cz ozval z Houskova telefonu, schůzka tak podle všeho proběhla tuto středu.

Přítele hejtmanky vytočil Dimun: Karikatura asi chtěla zmalovat ciferník

Bývalý lídr socialistů má prý záložní řešení. "Přerušil jsem jednání s vedení ČSNS a sbíráme podpisy pro zahájení činnosti nové politické strany. Intenzivně pracujeme na programu, je to jedna z alternativ, se kterou jsem samozřejmě počítal. Vnitřní situace ČSNS je záležitostí této strany a je jen na jejích členech, jak to budou s panem Jankem řešit," uvedl Paroubek. Jeho nový politický projekt již má i název, který se veřejnost dozví během příštího týdne.

Možnost, že v rámci partaje nenalezne dostatečnou podporu, naznačil ve čtvrtek v ČT už sám Janko. Tvrdí, že vstup Paroubka do jejich strany podporuje především ostatních pět členů předsednictva, kterým Paroubek slíbil vstup do sněmovny a oni jeho slibům věří. Bylo by prý lepší, kdyby si založil vlastní stranu a tam si kraloval. „Plevel ve straně nepotřebujeme," uzavřel svou řeč předseda ČSNS 2005.

Paroubek přitom ukončení jednání s Jankem avizoval již ve středu s náznakem, že Janko proti němu stojí osamocen. Pokud by část členů ČSNS 2005 odešla a s Paroubkem založila "vzdorostranu", jednalo by se již o třetí politický subjekt odkazující na prvorepublikové národní socialisty a jejich slavná jména, například prezidenta Edvarda Beneše.


ČSNS 2005 - Předsednictvo ČSNS 2005 se distancuje od veřejných výroků Karla Janka 

Předsednictvo ČSNS 2005 se distancuje od dnešních hrubých urážek na adresu Jiřího Paroubka, které v ranním vysílání České televize pronesl předseda strany Karel Janko. V prvé řadě platí usnesení Předsednictva ÚR České strany národně socialistické 2005, které zmocnilo ke komunikaci s veřejností a médii prvního místopředsedu Stanislava Palšu, místopředsedu Přemysla Votavu, ústředního tajemníka Jaroslava Andrese a tiskového mluvčího strany Jiřího Pondělíčka. Veškeré mediální výroky Karla Janka je tedy nutné brát jako jeho osobní názory, nikoli jako oficiální stanoviska strany ČSNS 2005.

Za osobní útoky Karla Janka bychom se chtěli v prvé řadě veřejně omluvit, a to jak samotnému Jiřímu Paroubkovi, tak i veřejnosti a novinářům, kteří mohou být výroky předsedy Karla Janka v podobě mediálního dynamitu uváděni v omyl. Je to politováníhodná sitace. Jiří Paroubek se v průběhu všech dosavadních jednání vždy choval korektně a vstřícně, upozorňoval na možné rozpory jeho a našich představ a nikdy neporušil dané slovo. To se o Karlu Jankovi, jako vrcholném představiteli naší strany, obzvláště v poslední době bohužel říci nedá.


Jak jsme již včera sdělili, na říjnovém zasedání Ústřední rady budeme tuto situaci řešit. Pokud nebude Karel Janko schopen a ochoten dodržovat nastolená pravidla a obhájit svůj názorový obrat, bude přirozeným závěrem zasedání hlasování o jeho vyloučení ze strany. A to i přes to, že jako členové demokratické strany ctíme rozdílnost názorů. Přirozenou součástí demokracie je však také prosazení vůle valné většiny, jejímž reprezentantem Karel Janko v současné chvíli není.


Připomínáme, že Karel Janko byl člověkem, který více než třičtvrtě roku vedl jednání o případné spolupráci s Jiřím Paroubkem a jeho nedávný překvapivý a naprosto nelogický názorový obrat vzhledem k jeho nedávné snaze o spolupráci s Jiřím Paroubkem nás opravňuje se domnívat, že Karel Janko je využíván jako nástroj k zamezení spolupráce ČSNS 2005 a Jiřího Paroubka. Důkazem pak může být i informace serveru ParlamentniListy.cz, který potvrdil, že Karel Janko kontaktoval novináře prostřednictvím mobilního telefonu ústeckého politika ČSSD Romana Housky, který může mít logický zájem na tom, aby jednání ČSNS 2005 a Jiřího Paroubka ztroskotala. Jako zvažovaný lídr kandidátky ČSNS 2005 v krajských volbách na Ústecku, které se budou konat příští rok, by Jiří Paroubek fakticky ohrozil stávající vedení kraje v čele s dlouholetou partnerkou právě Romaha Housky Janou Vaňhovou z ČSSD.


Jako zmocnění mluvčí strany prohlašujeme, že jsme zděšeni intelektuální i argumentační úrovní výroků Karla Janka.


Za Předsednictvo ÚR:

Stanislav Palša, 1. místopředseda
Přemysl Votava, místopředseda
Jaroslav Andres, ústřední tajemník
Jiří Pondělíček, tiskový mluvčí strany


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…