Pátek třináctého pro Vyškov. Starosta odstoupil

13.01.2012 18:21

Válka se rozhořela naplno. Už delší dobu doutnal konflikt mezi zástupci Věcí veřejných a starostou vyškovské radnice Jiřím Piňosem, který je ve své funkci za ČSSD. Véčkaři mu prostřednictvím místních i nejvyšších představitelů vzkazovali, aby se vzdal všech funkcí včetně místa starosty.

Pátek třináctého pro Vyškov. Starosta odstoupil
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

 Dokonce kvůli tomu v době, kdy byl Piňos služebně mimo město loni na podzim svolali do Vyškova tiskovou konferenci, na které oznámili, že je starosta vyšetřován policií v souvislosti s možným tunelováním vyškovského pivovaru, kdy měl Piňos způsobit státu škodu ve výši asi šest milionů korun. Starosta tehdy neodstoupil. „Jen v případě, že bych byl skutečně vinen, vím jak se mám zachovat. Ale já žádnou vinu necítím, sdělil už tehdy starosta. na tom trval a ve své funkci zůstal. Až do párku třináctého ledna.

Smolný pátek třináctého

Právě na pátek třináctého ledna zřejmě Jiří Piňos dlouho nezapomene. Právě tento den oficiálně informoval veřejnost, že ze své funkce skutečně odstupuje. „Funkce se vzdám od konce ledna a doufám, že jde jen o dočasné řešení a že se do ní opět po očištění mého jména budu moci vrátit,“ uvedl Piňos, který je ve městě velmi populární. Neoficiálně se ve vyšších kruzích politiky, tedy hlavně v Praze, však o jeho odchodu vědělo už dříve.

 „Starosta Vyškova Jiří Piňos již oznámil, že k 30. lednu dočasně rezignuje. Jedná se přitom o kauzu, ve které pan starosta Piňos jako ředitel státní firmy Jihomoravské pivovary nevýhodnými transakcemi způsobil podniku šestimilionovou škodu. Policie jeho spis předala státnímu zástupci s návrhem na obžalobu. Pan starosta již také sdělil, že je nevinen a že rezignuje pouze dočasně a to až k 30. lednu 2012. Z pozice starosty a šéfa státní firmy Jihomoravské pivovary může tak nadále ztěžovat vyšetřovatelům práci. Měl by odejít okamžitě a ne si ještě umetat cestičku. Vyzývám proto jeho domovskou ČSSD, aby se s panem starostou rozloučila hned a nenechala ho zametat stopy,“ uvedl předseda Věcí Veřejných Radek John. Právě věci veřejné na možné tunelování pivovaru upozornili v září loňského roku.

Odchod na konec ledna jsem naplánoval jen z ryze praktických důvodů. Teprve na konci měsíce bude zasedat zastupitelstvo, které se vyjádří k mému nástupci a také tento člověk musí mít dostatek času, aby se mohl na přechod do nové pozice připravit,“ vysvětluje svoje postupy Piňos. „Z funkce starosty města odstoupím až do doby, než se soudně vyřeší celá záležitost s pivovarem Vyškov, kde jsem byl 19 let zaměstnán a z toho jsem tam šest let pracoval jako ředitel. Berte to prosím jako chlapské řešení celé situace bez vlivu kohokoli a čehokoliv. Myslím si, že tak je to správné a tak to má být. Rozhodnutí jsem sdělil klubu zastupitelů ve Vyškově, sdělil jsme ho hejtmanovi panu Haškovi i předsedovi strany panu Sobotkovi. Pevně věřím v to, že se za nějakou dobu zase vrátím zpět a že se budu setkávat na tiskových konferencích, ale ve zcela jiné atmosféře a ke zcela jiným tématům,“ uvedl Piňos, který považuje současný krok za „chlapské řešení problému.“

 

Véčkaři, udělejte si pořádek

Piňos si však neodpustil poznámku ve vztahu k Věcem veřejným. "Domnívám se, že já jsem nyní ve zcela stejné situaci jako vít Bárta. Ten však, byť je rovněž vyšetřován zůstává nadále poslancem a předsedou poslaneckého klubu Věcí veřejných. Velmi by mě zajímalo, jestli i on bude svými spolustraníky nabádán, aby odstoupil,“ dodal Piňos.

Po odchodu z vyškovské radnice se Piňos vrací na své původní poslední zaměstnání - do Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. předpokládá však, že je to návrat jen formální a že tam vzápětí dostane výpověď a bude z něj docela obyčejný nezaměstnaný. Na jeho místo sociální demokracie navrhuje Karla Goldemunda, stranického úředníka, který je nyní zaměstnancem ústředí strany v Praze.

Nejasnosti kolem prodeje

O peníze podle vyšetřování přišel vyškovský pivovar respektive společnost Jihomoravské pivovary při prodeji sodovkárny v Tečovicích na Zlínsku. Manažeři prý neuhlídali splnění podmínky, aby kupec zaplatil celou kupní cenu dva dny před podpisem smlouvy. Dorazilo jen půl milionu z pěti milionů korun.

Prodejce se podle policie také nesmyslně zavázal k placení smluvní pokuty ve výši 0,1 procenta z kupní ceny denně, pokud kupujícímu řádně nepředá všechen majetek. "Přitom majetek, který se prodávající zavázal předat, se v areálu sodovkárny vůbec nenacházel!" uvedla loni v srpnu policejní mluvčí Petra Vedrová. Navíc se podle ní prodejce zavázal zaplatit tento nepředaný majetek, a to v pořizovací ceně.

V kauze vyškovského pivovaru prověřovala policie více obdobných podezření. Všechny ostatní kauzy, kromě této jediné však byly odloženy. Doufám že tuhle nakonec odloží soud,“ nechal netajil se výsledkem dosavadního vyšetřování končící starosta.

Piňos dál zůstává členem ČSSD . Vyškovská koalice ČSSD - KDU-ČSL se také nerozpadla.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…