Pivovarník Bernard varuje: Korupce dosáhla nebývalých rozměrů

24.11.2011 22:04

Stanislav Bernard vybudoval úspěšnou značku piva. „Netěší mě ale být spokojen pouze s úspěchem vlastní firmy, chtěl bych, aby celá republika šla dopředu,“ tvrdí pivovarník. V roce 2008 neúspěšně kandidoval do Senátu za ODS, ale nyní ho už politické ambice přešly. Vstoupil do Nadačního fondu proti korupci.

Pivovarník Bernard varuje: Korupce dosáhla nebývalých rozměrů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Korupce v České republice nabývá rozměrů, které jsou už neúnosné. Sto miliard ročně je zde rozkradeno. Kdyby se tak nedělo, rozpočtová situace by byla daleko příznivější. Mnohem větší škody to však působí na psychice lidí," vysvětlil Stanislav Bernard v pořadu Hydepark. „Do Nadačního fondu jsem vstoupil, protože jsem chtěl dát najevo, že něco není v pořádku."

Za největší slabiny systému Bernard považuje fungování policie, zastupitelství a soudu. „Není to ale jenom jejich vina, jsou pod vlivem politiků. Právě kvůli provázání institucí s politickou sférou je těžké někoho za korupci dopadnout."

Michálek je v očích veřejnosti práskač

Fond přesto boj s korupcí nevzdává. „Prvním významným krokem naší organizace bylo ocenění pana Michálka. Problém ale je, že většina společnosti ho nemá za hrdinu, ale za práskače. Uvítali bychom proto zákon, který by tito lidi chránil. V zahraničí se mluví o tzv. whistleblowingu. Dalším krokem, který jsme v boji proti korupci provedli, bylo zasazení se o změnu v zákonu o veřejných zakázkách. Každá firma, která se nyní uchází o veřejné zdroje, musí ukázat, kdo jí vlastní," popsal Bernard aktivity fondu.

Tresty pro korupčníky by se měly odvíjet z platných zákonů země, tvrdí Bernard. „Problém ale je, že se vždy nevymáhají. Co se finančního postihu týče, tam bych nastavil x-násobnou pokutu. Krást se nemá."

Politické ambice mě už přešly

Stanislav Bernard se v roce 2008 jako nezávislý kandidát pod hlavičkou ODS ucházel o místo v Senátu. Porazil ho však současný předseda Senátu Milan Štech. „Kandidatury nelituji, ale dnes už nemám sebemenší politické ambice. Jsem ve věku, kdy se chci věnovat především růstu firmy, dokud mi to síly dovolí," řekl o svých plánech úspěšný pivovarník.

Svůj neúspěch ve volbách si vysvětluje tím, že nechtěl použít žádné populistické téma. „Byl jsem pro americký radar, souhlasil jsem s poplatky u lékaře a navíc jsem pravicový podnikatel, což je v České republice jakési stigma."

Čtěte více:
Bernard chtěl s Krausem bojovat proti korupci. Soud jim to zamítl
Pravicový pivovarník Bernard nadává i Kalouskovi. Vyšší daň? Lumpárna
Živnostníků stále přibývá. Život jim ale znepříjemňují korupce a Kalousek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …