Pohřeb Miloslava Ransdorfa: Stovky lidí a velice kritická slova vdovy

29.01.2016 12:12

V těchto chvílích začíná poslední rozloučení se zesnulým europoslancem za KSČM Miloslavem Ransdorfem. Pohřeb se koná v obřadní síni strašnického krematoria v Praze. Mezi několika stovkami smutečních hostů byli k vidění třeba šéf komunistů Vojtěch Filip, ministr průmyslu Jan Mládek, či šéf České unie sportu Miroslav Jansta.

Pohřeb Miloslava Ransdorfa: Stovky lidí a velice kritická slova vdovy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

Ve velké obřadní síni krematoria v Praze – Strašnicích právě začíná poslední rozloučení s Miloslavem Ransdorfem. Dlouholetý politik KSČM, europoslanec, historik, filosof a publicista zemřel nečekaně minulý pátek 22. ledna. Nejprve byl v bezvědomí převezen kolem poledne do nemocnice IKEM, což bohužel nepomohlo a Ransdorf pár hodin poté zesnul.

S politikem se přislo rozloučit několik stovek lidí. Z řad KSČM se objevily známé tváře jako Vojtěch Filip, Miroslav Grebeníček či Josef Skála. Obřadu se zúčastnil také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). 

Úvodní smuteční projev pronesla vdova po Miloslavu Ransdorfovi, paní Vlasta. V něm se velice kriticky obrátila vůči novinářům, vedení komunistické strany i veřejnoprávním médiím, která ho prý pronásledovala. "Obrátila jsem se na vládu a parlament, aby pomohly k vyšetření tvé náhlé smrti," zaznělo v její řeči s tím, že Ransdorfa ve švýcarské kauze všichni nechali samotného, nikdo mu nepomohl a dočkal se pouze pranýřování.

Švýcarská kauza a náhlé umrtí

Europoslanec, který by za týden oslavil teprve třiašedesáté narozeniny, byl velmi aktivní. Psal jeden článek za druhým a pravidelně například diskutoval se čtenáři ParlamentníchListů.cz prostřednictvím svého profilu.

Naposledy se o něm výrazně hovořilo v souvislosti s jeho tzv. švýcarskou kauzou, kdy byl v bance v Curychu zadržen policí spolu s dalšími několika lidmi. Hovořilo se o pokusu o mnohamiliardový podvod.

Veškerá obvinění ale Miloslav Ransdorf důrazně odmítal a říkal, že to celé bylo úplně jinak. Po svém návratu si stěžoval, že mu ve vazbě odmítli vydat jeho potřebné léky. A právě švýcarská kauza může v jeho smrti hrát určitou roli. Alespoň podle rodiny a možná už není podle ní. Dle informací deníku Právo už totiž byla provedena soudní pitva na základě paragrafu 115 trestního řádu, která se provádí tehdy, existuje-li podezření, že smrt člověka byla způsobena trestným činem. Případ už údajně vyšetřuje policie.

Profil Miloslava Ransdorfa zůstane pro čtenáře ParlamentníchListů.cz zachován:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…