Poslanci ve varu: Jezdíš audinou, "socane". Lenin se obrací v hrobě

15.12.2011 12:00

Jak to také někdy může vypadat ve sněmovně, to ukázal sociálně demokratický poslanec Miroslav Váňa. Poslanec je přitom známý tím, že převelice rád kritizuje vládu, která podle něj ubližuje občanům, přitom prostopášně bohatnou malé skupiny bohatých. Nyní se Váňa musel ale hájit kvůli tomu, v jakém automobilu to vlastně jezdí.

Poslanci ve varu: Jezdíš audinou, "socane". Lenin se obrací v hrobě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Debatu o tom, kdo má jaký automobil, vyvolal Pavol Lukša (TOP 09 a Starostové), jenž Váňovi vzkázal, že až nasedne do svého Audi A8, tak ať si prý vzpomene, kolik lidí takovým vozem jezdí. Váňa totiž předtím stále dokola hovořil o tom že neustále přibývá lidí, kteří už dnes nejsou schopni uspokojit sami sobě a svým nejbližším základní lidské potřeby a žijí v absolutní bídě.

"Vážený nepřítomný pane premiére, 300 tisíc Čechů nedosáhne příjmu 6219 korun měsíčně. Vážení kolegové na pravici, 300 tisíc Čechů nedosáhne na příjem 6219 korun měsíčně a vidím, že vás to zjevně baví," burácel totiž za sněmovním pultíkem Váňa.

Na to ale reagoval právě Lukša. „Já bych chtěl vzkázat předřečníkovi Váňovi, bude-li ještě tak dlouho mluvit, budeme možná na psychiatrii všichni, jak tady sedíme v tomto sále. Ale já bych mu chtěl sdělit jednu věc. Když tak hřímá do této kamery, která je nad ním, že si může nechat pojmy jako bratrstvo kočičí pracky pro Pardubický kraj, a až nasedne do své A8, nechť si vzpomene, kolik lidí z těch 300 tisíc v této zemi v A8 jezdí," řekl Lukša, načež se mu dostalo od poslanců zprava potlesku.

To ale nevydržel šéf frakce TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. A nabídl, že si svůj vůz - když už je z té "buržoazní strany" – s Váňou rád vymění.

„Velmi rád si s ním vyměním klíčky od své Fabie combi za jeho luxusní vůz, abychom jeden i druhý do své strany zapadli. Já souhlasím s názory kolegů z opozice, že vláda by zde měla být přítomna, že by tady mělo být více ministrů při interpelacích, leč projev pana poslance Váni mě přesvědčil o tom, že je mně vlády líto, pokud takové projevy tady musí poslouchat, a chápu teď více její nepřítomnost,“ poznamenal Gazdík.

"Když už byste chtěl měnit klíčky od vašeho osobního vozu s klíčky od mého osobního vozu, tak vám svého pežotka deset let starého poskytnu. Proč ne, dědečka," zašpičkoval ale Váňa a vysvětlil, že onen "luxusní vůz", který je u sněmovny občas vidět, je Škoda Superb a je prý služební.

Stanjura: To poslanci dostávají Subaru?  

Jenže hádku ještě přibrousil předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. A konstatoval, že značku vozu přeslechl. „Nevěděl jsem, že poslanci dostávají služební Subaru," řekl možná záměrně.

Místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová (VV) na to podotkla, že ona se služebního vozu od sněmovny vzdala. Zaspekulovala, zda s ním náhodou nejezdí Váňa.

Jiří Šulc z ODS to celé ale korunoval sdělením, že by se rád vrátil k politice. K té se sice vrátil, ale celé to nadsadil slovy o tom, že by se Lenin s Marxem a Engelsem dnes opravdu museli vrtět ve svém hrobě.
 

„Já jsem si vzpomněl, jak jsem kdysi tady v Praze na vysoké škole musel povinně pět let chodit do školy a skládat státnice z marxismu-leninismu. Já mu musím dát jedničku s hvězdičkou. Vím, že i pan kolega Kováčik z toho měl určitě radost. Pan Lenin s Marxem a Engelsem se dnes opravdu museli vrtět ve svém hrobě. Takovou zrůdnost už jsem dlouho neslyšel,“ ohodnotil Váňův projev Šulc.

Nečasi, jste jako obrácený Jánošík – dáváte bohatým a berete chudým

Váňa je po Davidu Rathovi druhým poslancem, který rád kraluje v hubování vlády, ale hlavně premiéra Petra Nečase. Minulý čtvrtek Váňa v ústních interpelacích kritizoval Nečase slovy: „Jste jako obrácený Jánošík – dáváte bohatým a berete chudým.“

Váňa letos 9. června v dolní parlamentní komoře pak Nečasovi vyčetl, že vláda daně seká sekerou.  "Ty daně (nastavené vládou)  jsou jako krvavě zatnutá sekera. Tyto daně jsou zavrtány jako červotoči," řekl například tehdy poslanec.

"Vy prostě, tato vláda ubližujete více početným rodinám. Vy ubližujete maminkám s dětmi. Ubližujete, protože většina rodin žije v takové situaci nejen, že počítá korunu ke koruně, nejen, že žije od výplaty k výplatě, ale nějaké takové vábení na krásné zahraniční dovolené u moře, tak na to už mnoho maminek slyšet nemůže. Prostě nemůže, jelikož na to nemá," burácel před půl rokem za sněmovním pultíkem Váňa.

Jako velmi patetické slohové cvičení pak Váňa pojal svou interpelaci i letos 5. května.

 „Jste předsedou upíří vlády a máte z toho radost, že jako upíři vysáváte peněženky našich rodin. Vaše vláda, pane premiére, s lidmi experimentuje. Míchá jim smrtící koktejl!," řekl mimo jiné v květnu premiérovi Váňa.

Váňa sám měl máslo na hlavě

Váňovo jméno přitom figuruje už přes rok v kauze starosty třetího pardubického obvodu Jána Kasiče, který je obviněný z podplácení.

Kasiče a vydavatele občasníku Patriot Svatopluka Kodeta loni obvinila policie z podplácení. Kasič se pokusil uplatit reportéry televize Prima, aby o něm neodvysílali pořad mapující jeho problematickou minulost v SNB. Kodet v televizním pořadu tvrdil, že Váňa o připravovaném uplácení novinářů věděl a souhlasil s ním.

Reportéři televize Prima také uvedli, že se je někdo opakovaně pokoušel zastrašovat a vyhrožoval jim fyzickým útokem. Novináři se proto obrátili na policii, případ pak šetřil Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

Koncem letošního listopadu byli zmiňovaní nepravomocně odsouzeni a to právě kvůli pokusu uplatit novináře. Váňa byl u soudu také svědčit, ale jeho svědectví nevyzněla příliš věrohodně.

Váňu v Pardubicích podrželi

K čemu se Váňa, který je předsedou Krajského výkonného výboru Pardubice, u soudu vyjadřoval? Například vysvětloval, že nemá nic společného s výše zmiňovanou korupční kauzou spolustraníků  Kodeta a Kasiče.

Případ pak měl dozvuk i ve Váňově domovské organizaci, tedy v Pardubicích. Delegáti krajské konference ČSSD dokonce o uplynulém víkendu vedli debaty o Váňově setrvání v postu, ale nakonec ho podrželi a dokonce si odhlasovali zákaz mluvit s novináři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…