Pražané demonstrovali proti demolici domu v Opletalově ulici

09.06.2011 16:21

Ministr kultury Jiří Besser si to u pražské TOP 09 zavařil, když umožnil demolici domu na rohu mezi Opletalovou ulicí a Václavském náměstí v Praze.

Pražané demonstrovali proti demolici domu v Opletalově ulici

"Máme obavu, že teď se všechny ostatní domy v pražské památkové rezervaci budou bourat, když to nějaký developer bude chtít," sdělil serveru Aktuálně pražský zastupitel za TOP 09 a člen magistrátního výboru pro kulturu a památkovou péči Václav Novotný.

"Ctíme, že je to plně v jeho kompetenci. Ale myslíme si, že by bylo dobré, kdybychom si předtím, než takové rozhodnutí přijme, mohli promluvit. Toto jeho rozhodnutí totož dopadá na pražskou topku," dodal na adresu ministra, kterému se právě kvůli zmíněnému případu v politickém zákulisí přezdívá "Bourák".

Kvůli demolici Pražané uspořádali demonstraci

Kvůli plánované demolici se při protestu tento týden sešly stovky nespokojených Pražanů. Nebezpečného precedentu, který Besser vytvořil, se obávají i lidé z Klubu za starou Prahu, kteří demonstraci pořádali. Václav Novotný očekává, že vlastníci domů, mezi nimiž je i řada developerů, by se mohli na případ s domem v Opletalově ulici odvolávat.

"Mohou třeba říci, že nemůžou realizovat svůj projekt a že mají ze zákona právo na ochranu investic. A budou tak požadovat finanční náhradu," uvedl.

Konečné rozhodnutí o zbourání domu je na stavebním úřadu Prahy 1. Investor totiž musí požádat o demoliční výměr a zda jej skutečně dostane zatím není jisté. K povolení se bude vyjadřovat i starosta městské části Praha 1 Oldřich Lomecký, který je též členem TOP 09.

"Rozhodnutí úřadů by měla být apolitická. Nebudeme se proto snažit rozhodnutí skrze "svého" starostu jakkoli ovlivňovat. Doufáme však, že úřady v Praze 1 rozhodnou objektivně," věří Novotný.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…