Přehodnoťte koaliční smlouvu s KSČM, vyzývá v petici učitel z Třeboně

09.11.2012 11:40

Učitel Martin Rosocha z Třeboně je autorem petice, ve které požaduje, aby jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) přehodnotil koaliční smlouvu s komunisty. Nelíbí se mu, že nová krajská radní Vítězslava Baborová z KSČM dostala na starost resort školství.

Přehodnoťte koaliční smlouvu s KSČM, vyzývá v petici učitel z Třeboně
Foto: archiv kraje
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Podle serveru iDnes.cz lidé podepisují petici proti ovládnutí tohoto postu komunisty. Na webu petice24.com je dokument vyvěšen od středečního večera, podpisy prý rychle přibývají. Petenti mají výhrady k vedení důležitého resortu stranou, která se doposud nedistancovala od režimu, který u nás panoval v letech 1948 až 1989.

"Vážený pane hejtmane, proto vás žádáme, abyste přehodnotil koaliční smlouvu v Jihočeském kraji a resort školství obsadil osobou, která není členem KSČM," píše na webu jménem petičního výboru Martin Rosocha.

"Myslím, že je třeba, aby člověk vyjádřil svůj nesouhlas s tím, co se děje. I když nějaké věci nezměním a ohlédnu se zpátky, vím, že jsem se proti tomu snažil něco udělat," komentuje vznik petice Rosocha.

"Petici jsem podepsal, protože nesouhlasím s tím, aby se o resort školství staral někdo z partaje, která dlouhodobě potlačovala lidská práva a svobody. Ve změnu situace sice moc nevěřím, ale doufám, že tato děsivá skutečnost přiměje občany, aby si uvědomili, že chodit k volbám má smysl," říká jeden ze signatářů, Josef Fojta z Českých Budějovic.

Zimola měnit nehodlá: Rozhodli voliči

Hejtman Jiří Zimola oponuje, že obsazení postů v nové krajské levicové vládě je kompromisním výsledkem dlouhodobého koaličního jednání. "A při vší úctě k petentům si myslím, že rozhodli voliči. Obsazení postu školství zastupitelkou z klubu KSČM je už dnes i součástí podepsané koaliční smlouvy," dodal se zdůrazněním, že s personální změnou rozhodně nepočítá.

Podle hejtmana to ale neznamená, že by jihočeské školství zamířilo výrazně doleva. "Radní na to ani nemá žádný vliv, je to spíš jenom ten, kdo se stará o školské instituce jako jejich správce. Nikoli ten, kdo by ukládal, podle jakých osnov mají učitelé vyučovat," vysvětlil Zimola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…