Prezident Klaus odvolal Peake z funkce ministryně obrany

20.12.2012 14:20

Na návrh předsedy vlády Petra Nečase odvolal prezident Václav Klaus Karolínu Peake z funkce ministryně obrany. Ve funkci vydržela předsedkyně strany LIDEM pouhých osm dnů, vicepremiérkou zůstává i nadále.

Prezident Klaus odvolal Peake z funkce ministryně obrany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus jmenoval nové ministry. Karolínu Peake ministryní obrany, Zbyňka Stanjuru ministrem dopravy a Petra Mlsnu ministrem bez portfeje

Premiér Petr Nečas navrhl prezidentovi Václavu Klausovi odvolání Karolíny Peake, předsedkyně strany (LIDEM, z pozice ministryně obrany. Hlava státu požadavku neprodleně vyhověla. Peake, která v čele resortu teprve před několika dny nahradila Alexandra Vondru, zůstane nadále místopředsedkyní vlády. Nečas v posledních dnech Peake kritizoval za personální změny, které provedla po svém nástupu do čela ministerstva.

Ještě v dopoledních hodinách navštívila „osmidenní“ ministryně obrany generální štáb a spolu s jeho náčelníkem Petrem Pavlem o něm informovala novináře. Sdělila jim také, že má připravený návrh možných nástupců prvního náměstka Vlastimila Picka, který se chystá předložit premiéru Nečasovi. 

Osm dnů ve funkci, to tu ještě nebylo

V půl třetí odpoledne její kariéra na ministerstvu obrany skončila - premiér navrhl její odvolání a o pár minut později přišla z Hradu zpráva, že mu prezident vyhověl. Dosud žádný ze dvanácti předchozích ministrů obrany nebyl v úřadu kratší dobu. Co jí mohlo tak rychle zlomit vaz v čele resortu obrany?

Nejvíce asi to, že hned po svém nástupu navzdory tvrzení, že nechystá žádný kobercový nálet, odvolala tři klíčové muže bývalého vedení resortu včetně prvního náměstka a bývalého náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka, což rozzlobilo jak prezidenta Václava Klause, tak premiéra Petra Nečase.

LIDEM posloužila, teď už potřeba není

Předseda vlády si počínal při odvolání Karolíny Peské velice pragmaticky. Šéfku strany LIDEM odvolal z funkce ministryně totiž hned poté, co poslanci její strany pomohli podpořit všechny potřebné zákony, které koalice potřebovala do konce roku sněmovnou protlačit.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…