Primátor Svoboda bojuje proti neprůhlednosti Natlandu

10.01.2012 23:08

Primátor Bohuslav Svoboda nesouhlasí s neprůhledným financováním firmy Natland, které z několika procent patří Pražské služby. Zástupce firmy tedy skončí v Pražských službách.

Primátor Svoboda bojuje proti neprůhlednosti Natlandu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprimátor Bohuslav Svoboda

Společnost Natland vlastní 19 procent akcií Pražských služeb, ale její majitelé nejsou transparentní. Rada města Prahy, kterou vede primátor Svoboda, včera rozhodla, že ve čtvrtek na mimořádné valné hromadě vymění členy dozorčí rady Pražských služeb.

Firma je napojena na pražskou ODS

Skončit má především Tomáš Raška, šéf investiční skupiny Natland, která od loňského léta vlastní necelou pětinu Pražských služeb. Primátorovi se nelíbí neprůhledná majetková struktura Natlandu, o které také spekulují média v tom smyslu, že je firma ve skutečnosti napojená na podnikatele a pražskou ODS.

Podíly v Pražských službách vlastní NATLAND Group, která koupila 18,85 % akcií, dále Hlavní město Praha vlastní 77 % a drobní akcionáři ovládají zbývajících 4,15 %.

Svoboda chce mít kontrolu

"Město chce mít plnou kontrolu nad Pražskými službami a proto bude na čtvrtečním jednání valné hromady měnit zástupce ve vedení společnosti. Chceme mít jasno v tom, kdo kontroluje hospodaření tak velké společnosti a zabránit všem možným spekulacím o tom, kdo stojí v pozadí Pražských služeb,“ řekl k tomu HN primátor Prahy Bohuslav Svoboda z ODS.

Valná hromada bude o změnách v Pražských službách jednat ve čtvrtek a podle toho, na čem se radní včera dohodli, nebude mít Natland ve vedení žádné zástupce. Podle informací HN to tak má zůstat, dokud firma městu nepředloží notářsky ověřený výpis toho, kdo jsou skuteční majitelé a beneficienti společnosti (tedy kdo je příjemcem zisků).

Natland nechce říct, komu patří peníze, které spravuje

Problém je v tom, že na Kypru registrovaná firma odmítá sdělit, čí jsou peníze, které spravuje. Právě to otevírá prostor spekulacím. Natland přitom podle Rašky spravuje tři až čtyři miliardy korun.

"Pokud by mělo dojít k odvolání zástupce Natland Group z dozorčí rady, chápali bychom to jako velmi nestandardní a museli bychom podniknout kroky k ochraně naší investice,“ reagoval na návrhy města mluvčí Natlandu Rostislav Starý.

Kromě Tomáše Rašky ale přijdou o místo i někteří politici. Z dozorčí rady bude odvolaný také zastupitel ČSSD Miroslav Poche, který proslul tím, že skrtyě sponzoroval svoji stranu nebo třeba bývalý šéf pražské ODS Boris Šťastný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…