Proti církevním restitucím jsou více než dvě třetiny Čechů

10.01.2012 16:57

Majetkové vyrovnání státu s církvemi, které se stalo předmětem sváru vládní koalice, odmítají více jak dvě třetiny veřejnosti, které rovněž požadují k této otázce referendum. Zároveň většina lidí soudí, že církve mohou fungovat i bez vráceného majetku.

Proti církevním restitucím jsou více než dvě třetiny Čechů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

S církevní restitucí jednoznačně nesouhlasí 69,4 procenta respondentů. Přesvědčení, že církve mohou i nadále pokračovat ve své činnosti i bez navrácení majetku a mnohamiliardových finančních prostředků sdílí 72,6 procenta dotázaných.

Lidé požadují referendum

Více než dvě třetiny respondentů (70,2%) rovněž zastávají názor, že ve věci majetkového vyrovnání s církvemi by měli rozhodnout občané v referendu. Tento názor pak v Poslanecké sněmovně prosazují zejména levicové strany. 

Celý průzkum SANEP ZDE.

Církevní restituce, které pravděpodobně povedou k další vládní krizi, by v případě konání celostátního referenda odmítlo podpořit 60,2 procenta dotázaných. A to i za cenu,že by vláda Petr Nečase padla. Většina lidí souhlasí s Věcmi veřejnými, které požadují, aby ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) vysvětlil, kde peníze vzít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…