Průmyslníci chtějí, aby vláda snížila schodek rozpočtu

03.10.2011 16:20

Průmyslníci chtějí, aby vláda v Česku dál zlepšovala podnikatelské prostředí a zajistila vyrovnané veřejné finance. Prioritou musí být také dostatek kvalifikovaných zaměstnanců ve výrobní sféře. Na sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR konaném v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně to dnes řekl člen představenstva svazu Martin Jahn.

Průmyslníci chtějí, aby vláda snížila schodek rozpočtu
Foto: www.bvv.cz/msv/
Popisek: Strojírenský veletrh v Brně

Podle Jahna má být cílem vlády snížit schodek státního rozpočtu pod tři procenta hrubého domácího produktu. "I v době škrtů je třeba škrtat tam, kde to neomezí prorůstové výdaje," řekl dnes Jahn. Podle něj stát nemá šetřit například v oblasti aplikovaného výzkumu a vývoje. Průmyslníci chtějí také větší podporu technického školství.

Jahn oznámkoval vládu

Podle Jahna stát udělal řadu kroků pro zlepšení podnikatelského prostředí. Má v tom ale pokračovat. "Nestojí to mnoho finančních prostředků," uvedl Jahn. Prostor je podle něj i v chování úředníků státní správy a samosprávy. Ti nemají živnostníkům komplikovat život. Jahn také dnes vládu oznámkoval. Nejlepší vizitku jedna minus dostala za množství zákonů, které navrhuje. Horší je ale kvalita předkládaných materiálů. Ohodnotil je známkou dvě minus.

"Ne se všemi reformními návrhy jsme zcela srozuměni," uvedl Jahn. Připomenul, že řada zákonů je velmi rychle doplňována a měněna. "Co si máme myslet o zákonech, které je potřeba novelizovat již v době, kdy procházejí schvalovacím procesem," uvedl Jahn.

Nejvíce kritizoval "umělecký dojem", který vláda na průmyslníky svým vystupováním dělá. "To, co se děje v oblasti vnitřní komunikace a komunikace navenek, je těžko akceptovatelné," uvedl Jahn. Naopak vládu pochválil za novelu zákoníku práce, nebo za strategii mezinárodní konkurenceschopnosti, kterou vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Korupce nemizí a nemizí

Jahn zmínil i boj proti korupci, který je jedním z cílů současné vládní koalice. Podle něj při anketě mezi průmyslníky pouze jedno procento dotazovaných uvedlo, že se situace v ČR zlepšila.

Kondici českého průmyslu naopak hodnotil kladně. Podle něj se ČR dostala díky zpracovatelskému průmyslu z krize rychleji, než se čekalo. "Průmysl je ve velmi dobré kondici. Nárůsty tržeb jsou až dvacet procent v meziročním vyjádření," uvedl Jahn. Podle něj firmy v době krize investovaly do vzdělání a inovací, což se nyní projevuje pozitivně. Přesto se optimismus českých firem při výhledu do příštího roku snižuje. "Vidíme určité varovné signály. Dobré časy už jsou pryč, ale ty špatné ještě nenastaly. Nechceme malovat čerta na zeď, ale nechceme varovné signály také podcenit," uvedl Jahn.

Související:

Průmysl se opět staví na nohy, dokazuje strojírenský veletrh v Brně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…