Roste vstřícnost k Vietnamcům a Číňanům. Zůstává odstup od Romů

05.05.2011 14:37

Na cizince z východní a jihovýchodní Evropy či Asie pohlížejí Češi stále s nedůvěrou, přesto je patrný trend otevřenějšího soužití s Vietnamci a Číňany. Vůbec největší odstup si zachovávají mají vůči Romům, ukázal průzkum společnosti STEM.

Roste vstřícnost k Vietnamcům a Číňanům. Zůstává odstup od Romů

Občané ČR se stále nezbavili nedůvěry v pohledu na cizince, kteří přicházejí z východní a jihovýchodní Evropy nebo Asie. Při porovnání s dosavadními výzkumy jsou ale Češi mnohem více otevřeni bližšímu soužití s Vietnamci a Číňany, což je dlouhodobý a konzistentní trend. Největší odstup si udržují od Romů.

Jde o výsledky výzkumu, který provedl STEM na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 31. března až 8. dubna tohoto roku. Postoje české veřejnosti k cizím státním příslušníkům žijícím na našem území mapuje STEM od roku 1994. Tolerance a vstřícnost k jednotlivým národům a etnikům, jejichž příslušníci žijí v ČR, zkoumá prostřednictvím ochoty lidí mít jejich zástupce jako sousedy.

Celý průzkum ZDE

Slováky, Angličany a Francouze bereme v pohodě

Důležitá je geografická a kulturní blízkost, takže Češi nejlépe vnímají Slováky, které považuje za bezproblémové 88 procent dotázaných. Hned po nich jsou příslušníci západních národů - Angličané (82%), Francouzi (81%), Američané (74%) a Němci (74%). Mezi ně se v žebříčku vklínili naši severní sousedé, soužití s Poláky považuje za bezproblémové 77 procent respondentů.

Každý druhý dotázaný by velmi dobře nesl sousedský vztah s obyvateli bývalé Jugoslávie. Ostatní národnosti jsou již jako potenciální sousedé přijímány převážně s nelibostí, u Vietnamců, Číňanů, Rusů a Ukrajinců relativně mírnou (34 až 39 procent respondentů by nemělo problém mít příslušníky daných zemí za sousedy).

Obavy z terorismu a kulturně i sociálně odlišní Romové

Pořadí přijatelnosti cizince-souseda uzavírají příslušníci tří národů, s nimiž jsou navíc nejčastěji spojovány obavy z terorismu - Afghánci, Arabové a Čečenci. Vůbec největší odstup pak mají Češi od Romů, etnika dlouhodobě žijícího na území střední Evropy, avšak kulturně a sociálně odlišného. Jen 14 procent českých občanů by přijalo bez problémů, kdyby v jejich sousedství žili Romové, a pro téměř třetinu lidí (30 %) je takové soužití zcela nepřijatelné.

K věci:

Česko nesměřuje nikam. Nebo nesprávně, tvrdí STEM 

Matějka (Svobodní): Ještě to stihneme. Potřebujeme více Romů 

Tři čtvrtiny Čechů nemají rády Romy, ukázal výzkum

Foto: vietnam.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…