Rusnok plánuje oživení ekonomiky miliardami ze státních firem. Podle ekonomů to ale půjde těžko

30.07.2013 18:27

Premiér Jiří Rusnok plánuje, že stát vezme miliardy ze státních firem, které leží bez užitku v bankách, a využijí se k tomu, aby více lidí mělo práci. Rusnok to uvedl v rozhovoru pro iDnes.cz. Ekonomka Markéta Šichtařová sice nápad velebí, ovšem na druhou stranu zvedá varovný prst. „Myšlenka je těžko proveditelná kvůli českému právu,“ vysvětlila Šichtařová ParlamentnímListům.cz.

Rusnok plánuje oživení ekonomiky miliardami ze státních firem. Podle ekonomů to ale půjde těžko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Co konkrétně může vláda Jiřího Rusnoka udělat pro nastartování ekonomiky a aby také na tom „vydělali“ ti lidé, co jsou bez práce? Tak zněl dotaz webového deníku iDnes.cz na premiéra Jiřího Rusnoka.

„Jestliže na účtech státního podniku Lesy České republiky poněkud bez užitku a v poněkud zvláštním způsobem vybraných bankách, leží patnáct, osmnáct miliard korun, tak když by jenom Lesy ČR, kdybych to teď omezil a to omezeno nebude, vzaly několik miliard z této sumy a začaly opravovat lesní cesty, čistit polomy, tak na to všechno potřebují lidi,“ spustil v odpovědi Rusnok.

Vysvětlil dále, že v odlehlejších regionech nebo na venkově lidé velmi těžko shánějí práci. Právě ale oni mohou třeba pro ČEZ a navíc za peníze této společnosti ve spolupráci s energetickými distribučními firmami provádět rozličné práce.

„Jestliže začnou opravovat nějaké mostky, které patří k silnicím, aby tam technika mohla dojet, jestliže ve spolupráci s energetickými distribučními firmami, z nichž velkou část představuje samotný ČEZ, se začne 'čistit' to, co nepatří pod vedení vysokého napětí, všechny ty nárůsty, aby byl přístup k těm zařízením zachován, přestože povodně něco mohly poškodit, změnit... Čili tady je práce jak na kostele. Jen je třeba poslat peníze tam, kam patří a aktivovat možnosti,“ řekl také Rusnok.

Ekonomové sice nad nápady premiéra příliš nejásají, ovšem ani je nezavrhují.

Šichtařová: Pozor, manažer musí povinně vytvářet co nejvyšší zisk!

„Myšlenka je to určitě dobrá, ale těžko proveditelná, neboť tohle je v podstatě jenom jiná forma klasické politiky, kdy stát se snaží obrazně řečeno stavět hladové zdi – prostě dávat lidem práci za státní peníze,“ uvedla k tomu kupříkladu ředitelka nezávislé poradenské společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Podle ní je ovšem tato forma, kdy se použijí peníze ze státních podniků, poněkud problematická.

„A to z jednoho prostého důvodu – tady je problematické české právo. Zákon totiž říká, že každý manažer společnosti musí povinně spravovat společnost tak, aby produkovala co nejvyšší zisky pro akcionáře, tedy aby společnost co nejvíce prosperovala. Jakékoliv jiné spravování společnosti je pak špatné a trestné. Není proto možné spravovat společnost tak, aby vlastní akcionář na tom byl bitý,“ uvedla dále Šichtařová.

Když se totiž prý řekne, že státní společnost bude své peníze spravovat nikoliv tak, že je bude investovat a nechá si je zúročit, ale že je bude používat pro nějaké bohulibé účely třeba typu tvorba umělých pracovních míst, tak je to hodně problematické.

„Nemaximalizuje to totiž výhody pro akcionáře, byť tím akcionářem je stát,“ vysvětlila. „Umím si proto v takovém případě představit, že narazí zákon na zákon a že se některé společnosti mohou bouřit ve smyslu, že takto jednat nesmějí. A bojím se, že v tu chvíli by jim stát nemohl říci ani popel. Takže je to sice myšlenka docela zajímavá a zábavná, ale v českém prostředí poměrně těžko zrealizovatelná,“ dodala ekonomka Next Finance.

Podobný názor pak má i analytik ČSOB Petr Dufek.

Dufek: Nevím, zda oprava lesní cesty je užitečná investice

„Pokud stát začne konečně provádět nějaké investice po letech škrtů, tak je to jen dobře. Jde ale o to, aby se v uvozovkách nevytvářely takové ty hladové zdi, ale aby to byly investice, které mají nějaký smysl a přinesou i užitek, tedy nejenom zaměstnanost,“ pokrčil rameny nad nápadem Rusnoka Dufek.

"Pokud mám hovořit konkrétně, tak když by se vzaly někde peníze bez toho, aniž by muselo kvůli tomu růst zadlužení, tak je to samozřejmě fajn. Ale netroufám si ze své pozice říci, že oprava lesní cesty je užitečná investice,“ zauvažoval dále pro ParlamentníListy.cz Dufek.

Upozornil ale, že i nyní je stát závislý na ČEZu.

„Od firem jako ČEZ získává dividendy, které pak protečou do státního rozpočtu. Takže z tohoto pohledu je ČEZ docela specifický. Jsou ale i jiné firmy, kde peníze skutečně jsou v hotovosti a tam stát zatím s nimi příliš mnoho neudělal, to je pravda,“ dodal nakonec ekonom ČSOB.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…