Šéf pražské policie zatím neodstoupí

28.03.2012 14:45

Šéf pražské policie Martin Vondrášek zatím nerezignuje a vyčká mimo jiné závěru inspekce. K odchodu ho kvůli kauze Janoušek nepřímo vyzval policejní prezident.

Šéf pražské policie zatím neodstoupí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté udržují pořádek

Šéfa pražské policie Martina Vondráška k odchodu v úterý nepřímo vyzval policejní prezident Petr Lessy a to kvůli pochybení v postupu policie po nehodě lobbisty Romana Janouška. Vondrášek chce ale nejdříve vědět, jaká byla odpovědnost jednotlivých policistů a velitelů a to, zda to bylo dílčí nebo systémové pochybení. Vyčkat chce i závěrů Generální inspekce bezpečnostních sborů. Pak se teprve rozhodne. Vondrášek to dnes řekl pro ČTK.

Policejní prezident Petr Lessy svou výzvu k odstoupení šéfa pražské policie Martina Vondráška v úterý večer zdůvodnil v pořadu Události, komentáře ČT24. Podle něj by měl Vondrášek zvážit svou osobní odpovědnost ve věci vyšetřování dopravní nehody a následného těžkého ublížení na zdraví ze strany Janouška.

„Byť byl běžný všední den, tak do postupu, v němž se hromadila řada pochybení, nezasáhl žádný z funkcionářů v době, kdy policie měla pana Janouška ve své moci a mohla tak napravit chyby, k nimž došlo při úvodních krocích,“ uvedl v pořadu Události, komentáře Lessy.

Odboráři: On je kvalitním důstojníkem

Mezitím dnes Nezávislý odborový svaz policie (NOSP) zveřejnil, že organizuje za setrvání Vondráška ve funkci petici. Podporu Vondráškovi vyjádřila kromě NOSP, jenž je největší policejní odborovou organizací, i Unie bezpečnostních sborů (UBS) ministerstva vnitra.

"Obrátili se na nás zaměstnanci a příslušníci krajského ředitelství z Prahy, že nechtějí, aby jejich ředitel odešel z důvodů profesionálních a osobních," řekl ČTK šéf NOSP Milan Štěpánek. Podle místopředsedy stejné organizace Daniela Bláhy je Vondrášek velice kvalitním důstojníkem, který nikdy nebyl zapleten s politiky, podnikateli nebo lobbistickými skupinami, a není důvod k jeho odchodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…