Slovenský strach české pravice: Tohle už prostě nesmíme dělat. Jinak končíme

12.03.2012 14:43

Na Slovensku v parlamentních volbách drtivě prohrály strany dosavadní středo-pravicové vládní koalice a velkou většinu získal socialistický Smer Roberta Fica. Ve Slovenské národní radě má nadpoloviční většinu a jen pár mandátů mu chybí k většině ústavní. ParlamentníListy.cz oslovily politiky české vládní koalice, v čem by se měly koaliční strany poučit a čeho se vyvarovat, aby nedopadly podobně jako na Slovensku.

Slovenský strach české pravice: Tohle už prostě nesmíme dělat. Jinak končíme
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John

Poslanci a ministři české středo-pravicové vládní koalice se většinou shodují, že by se měli méně hádat, neboť na Slovensku položila vládu rozhádanost. Rovněž by měli lépe vysvětlovat vládní reformy a jejich nezbytnost.

Zoologické a botanické zahrady

Jako důležitý boj vidí boj s korupcí první vicepremiér vlády, předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. „Je potřeba pochytat gorily, co skotačí po krajích českých, a umístit je do klecí a udělat si pořádek ve vlastních řadách,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr Schwarzenberg, který tak narážel na korupční aféru Gorila na Slovensku.

Naprosto nezávisle na něm vyjádřil podobný názor i poslanec ODS Pavel Bém. „V čem by se měly vládní strany poučit? Gorily zavřít do zoologické a sasanky do botanické zahrady,“ reagoval Bém, který narazil i na slovenskou aféru Sasanka.

Zabránit cestě do Řecka a nenechat rozpadnout vládu

"Slovenská pravice platí daň za svou roztříštěnost a vnitřní spory. Má-li se česká pravice někde poučit, tak právě tady," uvedl ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Podle předsedy Věcí veřejných Radka Johna se ukazuje, že je nutné všechny reformní kroky lépe vysvětlovat. „Je nutné ukázat, že jsou nezbytností pro zachování smysluplné budoucnosti naší země a občanů a brání zadlužení a kolapsu státu, jaký vidíme v Řecku. Je třeba též utlumit řevnivost a rány pod pás mezi koaličními partnery a obecně mezi politiky a stanovit jasný jízdní řád práce a prezentování jejich výsledků,“ řekl předseda véček John.

„To je jediná možnost, jak čelit populismu opozice, která vystupuje proti šetření, aniž říká, kde by získala peníze do státního rozpočtu. Reformy a změny legislativy je třeba spojit i razantním omezováním šedé ekonomiky. Pak budou i všechny změny akceptovatelnější širokou veřejností. A přijde ještě jeden zajímavý efekt. I pan Fico bude muset provádět bolestivé reformy a bránit zadlužování Slovenska, pokud se nechce vydat řeckou cestou,“ dodal Radek John.

„Musíme se vyvarovat rozhádanosti a neschopnosti najít kompromis. Kompromis je třeba najít a pak ho jednotně prosazovat,“ míní ministr zemědělství Petr Bendl z ODS.

„Koaliční strany by zjevně neměly opakovat chybu pana Sulíka, který svým postojem nejenže nedosáhnul svých požadavků, ale způsobil naprostý opak toho, co má ve svém programu. Samozřejmě je také nutné všechny nepopulární kroky trpělivě vysvětlovat,“ uvedl místopředseda TOP 09 Pavol Lukša.

Na politiku ve vztahu k EU narazil i poslanec ODS Jaroslav Plachý. Vláda by podle něho neměla spojovat žádné hlasování o otázkách týkajících se EU s hlasováním o důvěře vládě. "I na Slovensku to byla hloupost, ale u nás by to už byla hloupost na kvadrát. Paní Radičová tak zbytečně předala vládu levici v polovině svého funkčního období. Dalším poučením je nutnost pozavírat gorily do klece a začít u těch největších," uvedl poslanec.

Zanechat hašteření a bojovat proti korupci

„Strany vládní koalice se musí soustředit na komunikaci s občany a společné vysvětlování svých kroků. Hašteřením jen naženeme voliče do náruče opozice, která tak ani nemusí hnout prstem,“ zlobí se vicepremiérka pro boj s korupcí a první místopředsedkyně Věcí Veřejných Karolína Peake.

Podle prvního místopředsedy poslaneckého klubu ODS Jana Bauera ale volby na Slovensku pro nás nejsou žádným zásadním fenoménem a je důležité sledovat vývoj a společenské nálady v celé EU. „Vnější šoky jsou pro každou zemi v poslední době daleko zásadnější než vnitropolitická témata. Navíc korupční skandály ničí legitimitu a ochotu lidí šetřit. A bez legitimity se těžko vyhrávají každé volby,“ řekl serveru ParlamentníListy.cz Bauer.

„Je nutné nalézat kompromisy, plnit vládní program a bojovat proti korupci,“ myslí si místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Vlasta Parkanová z TOP 09.

Podle poslance VV Michala Babáka měly volby na Slovensku dva rozhodující faktory. Prvním byla kompromitace vládních stran spisem Gorila a druhým neschopnost vlády řešit ekonomické problémy státu jinak než na úkor občanů. „Skoro považuji druhou věc za důležitější. Koalice se musí vyvarovat toho, že bude neustále zvyšovat daně těm nejchudším a ničit tak jejich vyhlídky na slušný život. Musíme více dbát na zájmy většiny občanů, která bere méně než dvacet tisíc měsíčně,“ uvedl poslanec.

Podle poslance ODS Ivana Fuksy slovenská pravice doplatila na několik věcí. "Za prvé se ukázalo, že po odchodu Mikuláše Dzurindy z postu premiéra nedokázala najít silného vůdce. Za druhé pravice zůstala rozdrobená a nejednotná. Za třetí udělala tu zásadní chybu, že místo reforem začala jako své hlavní téma razit boj proti korupci. To je sice chvályhodné, jenže tento boj je během na dlouhou trať. Rozhodně ho nelze vybojovat za čtyři roky a tak bylo dopředu jasné, že vláda tento zásadní slib nesplní a zklame tak voliče," uvedl poslanec.

"Radičové se tato chyba vrátila v tu nejnevhodnější dobu, když se během kampaně objevil spis Gorila. Ačkoli v hlavní roli v něm vystupoval Robert Fico, tak to nebyl on, kdo dal ten nesplnitelný slib. Navíc levicoví voliči nejsou na korupci tak citliví, jako ti pravicoví. Takže pravice šla do voleb bez silného vůdce, rozhádaná, programově vyprázdněná a navíc jí nevyšel populistický tah boje "čistých proti špinavým", což byl gól do vlastní branky, a ne úspěšný útok na Fica. Myslím, že česká pravice by se z těchto chyb měla poučit, protože situace je u nás v mnohém podobná," dodal poslanec.

Přesvědčit o nutnosti stability státu

Podle poslance Roma Kostřicy z TOP 09 je potřeba přesvědčit české voliče, že nepopulární finanční opatření jsou nezbytná k zachování České republiky a její finanční stability. „Občan by si měl uvědomit, že rozhazování a plýtvání finančních prostředků, tak jak je farizejsky doporučuje současná opozice, může vést třeba k tomu, že chleba bude stát 160 korun a vejce 50 korun. Rozumný český volič by si měl uvědomit, že při střídání pravicových a levicových vlád dochází k tomu, že levicové vlády promrhají a zadluží stát a teprve později pravice nepopulárními kroky musí tuto tendenci napravit. Pokud si toto všechno lucidní český volič uvědomí, nevidím nebezpečí obdobného scénáře, jaký proběhl minulý týden na Slovensku,“ vysvětluje poslanec.

Podobný názor jako Kostřica má i poslanec VV Petr Skokan. „Je třeba vysvětlit, že reformní kroky jsou nezbytností pro zachování budoucnosti naší země a občanů. Je třeba i méně řevnivosti mezi koaličními partnery a stanovit jasný jízdní řád práce. Reformy je třeba spojit i s razantním omezováním šedé ekonomiky. Pak budou i akceptovatelnější širokou veřejností,“ říká poslanec Skokan.

Kalousek bije podnikatele i svého nekamaráda Dobeše

Poslanec ODS Boris Šťastný se kriticky vyjádřil k návrhům ministra financí Miroslava Kalouska na zvyšování daní. „Jestli nepochopíme, že Kalouskovy návrhy na permanentní zvyšování daní a bití firem a živnostníků po hlavě, namísto podpory podnikání, jsou v krizi cestou do pekel, skončíme ještě hůř. Stačila by jediná věc. Dodržovat důsledně volební program ODS,“ radí vlastní straně Šťastný.

Ke Kalouskovi byla kritická i místopředsedkyně VV a místopředsedkyně sněmovního školského výboru Dagmar Navrátilová. „Musíme přestat válčit mezi sebou a začít táhnout za jeden provaz. Bohužel koaliční bitky nekončí. Slibovali jsme, že budeme vládou podporující vzdělanost a ministr Kalousek škrtá nejvíce ve školství, protože tam sedí jeho nekamarád Josef Dobeš. To je bohužel přístup, kterého se musíme vyvarovat,“ řekla redakci poslankyně.

Nejednotnost a vzájemné boje

„Nejednotnost, vzájemné boje a napadání, neschopnost mít jasnou a přehlednou koncepci. Z pohledu voliče ´chaos ve vlastních řadách´. Přičteme-li k tomu skandály a neochotu se vypořádat s korupčními aférami, pak máme obraz toho, čeho se vyvarovat, aby nenastalo pro vládní koalici ´druhé Slovensko´,“ upozorňuje poslanec Jiří Skalický, člen klubu TOP 09.

Poslanec VV Miroslav Petráň si myslí, že by mezi koaličními partnery neměla probíhat konfrontace přes média. „Nad věcmi se můžeme střetávat, to ano, ale při koaličním jednání. Ta pak mohou například vygenerovat několik různých variant řešení ekonomických potíží. Též je nutná změna pravidel, aby existovala jasná odpovědnost politika či úředníka. Rovněž je nutné stále omezovat byrokracii. Oběma opatřeními lze omezit i korupci,“ myslí si poslanec. 

Zabránit privatizaci politiky

Poslanec ODS Aleš Rádl říká, že v politice jde vždycky o získání vlivu na prosazení nějakých skupinových zájmů. „Ale když některé politické subjekty připustí, že se to prosazování skupinových zájmů zredukovalo jen na zájmy jedné jediné obchodní korporace a z transparentního vlivu se stane exkluzivní zákulisní vliv, tak se nelze divit tomu, že ty zbývající společenské skupiny spojí ochranu svých zájmů s jinými politickými subjekty. Ze Slovenska si lze například aktuálně odnést ponaučení, že zatímco privatizace hospodářského prostředí je v zájmu většiny společenských skupin, tak privatizace politického prostředí není v zájmu žádné skupiny. Ani té, které se to třeba na chvíli povedlo,“ řekl ParlamentnímListům.cz Rádl.

„Věřím, že naše současná koaliční vláda využije nynější slovenskou zkušenost k tomu, aby svou další činnost zřetelněji obhajovala potřebou prosazení dlouhodobých, transparentních a oprávněných zájmů těch společenských skupin, z nichž čerpá své vládní pověření, a zároveň bude intenzivněji omezovat vliv těch, kteří se snaží politické prostředí privatizovat a legitimní skupinové zájmy redukovat na svoje soukromé,“ dodal poslanec Rádl.

Vysvětlit nepopulární reformy

„Je potřeba daleko lépe odborně vysvětlovat nutné reformy, pojmenovat, kdo je vinen za dlouhodobě organizovanou korupci a postupovat u všech zastavených kauz podle stejného metru jako v kauze souzené v této době. Určitě by bylo dobře, kdyby některá média pracovala objektivně, nikoli podle zadání,“ míní poslanec VV Jiří Štětina.

Podle poslance TOP 09 Rudolfa Chlada jsou veškerá úsporná opatření nepopulární a je potřeba umět je jasnými argumenty obhájit, což se v minulosti vždy nedařilo.  „Pravici prospěje méně hašteření uvnitř koalice a otevřená, rovná komunikace s občany před krajskými volbami. Pomoci mohou i média. Hlavně je třeba vyřešit velké korupční kauzy,“ míní poslanec.

„Musíme spolu mluvit dříve než s médii, nesmíme se hádat o hlouposti, máme mít společný zájem, lépe bychom měli zvládat kompromis a v neposlední řadě bychom měli všichni reformní kroky srozumitelně vysvětlovat veřejnosti,“ poslankyně ODS Jana Černochová.

Místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Jitka Chalánková také míní, že je nutné reformy jasně a srozumitelně vysvětlovat. „Důležitá jsou i další témata - nejen ekonomická. Ta mohou být i ze středové oblasti pomyslného pravo-levého schématu. A především každá politická strana může uspět v dalších volbách jen tehdy, pokud má prokazatelně čistý štít,“ říká poslankyně.

A znovu vysvětlit…

I véčkařka Lenka Andrýsová si myslí, že je nutné srozumitelněji reformy vysvětlovat. „Kromě samotného obsahu reforem bychom měli i více mluvit o tom, proč se reformy provádí. Můžeme také zlepšit dialog s dotčenými skupinami. Přímé srovnání se Slovenskem ale není tak jednoznačné,“ řekla redakci Andrýsová.

„Ve všem, co dělají, musí být koaliční strany věrohodné, i když musí dělat nepopulární opatření. Je nutné je srozumitelně vysvětlovat,“ míní poslankyně Jaroslava Wenigerová z ODS.

Nutnost vysvětlovací kampaně podpořil i poslanec VV Martin Vacek. „Vláda málo mluví s lidmi o tom, co jim denně komplikuje život. Myslím si, že ani oranžová vláda na Slovensku to nebude mít jednoduché a až čas ukáže, kdo a co v této celoevropsky těžké době získal,“ doplnil poslanec Vacek.

Poslanec ODS David Šeich se domnívá, že se koaliční strany musí vyvarovat rozhádanosti, neboť na tom skončila slovenská vládní koalice.

Plnit programové prohlášení vlády, neokopávat se

Poslanec Starostů a nezávislých (STAN) Stanislav Polčák míní, že povinností koalice je splnit programové prohlášení vlády, především reálná protikorupční opatření a ozdravení veřejných financí. „Pokud bychom se měli o něco přít, tak pouze o zásadní body,“ zdůrazňuje Polčák.

Podle poslance Milana Šťovíčka musí být vládní strany srozumitelné a důvěryhodné pro občany. „Lidé velmi silně vnímají schopnost, či neschopnost domluvy na nutných reformách. Místo vzájemného okopávání kotníků potřebujeme razantní tah na branku,“ myslí si poslanec. 

Podle poslankyně STAN Ludmily Bubeníkové je nutné stále znovu a znovu vysvětlovat opodstatněnost reforem. „A také rychle a rázně řešit všechny korupční kauzy,“ dodává poslankyně Bubeníková.

Poslanec ODS Zdeněk Boháč vidí jednoduchý recep: "Nelhat lidem."

Podobně se na věc dívá i poslanec ODS Václav Baštýř. „Myslím, že největší problém je v komunikaci s veřejností. Co je jasné politikovi, nemusí být jasné všem ostatním. Jaké je poučení? Snížit vliv státu na fungování ekonomiky a tím zamezit spekulaci,“ říká poslanec.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…