Sociální dávky čeká změna: Poslanci řekli ano změnám

09.09.2011 12:20

Sněmovna dnes schválila hlasy koalice změny v systému sociálních dávek. Nová pravidla mají platit od příštího roku a týkají se například čerpání rodičovského příspěvku a příspěvku na péči.

Sociální dávky čeká změna: Poslanci řekli ano změnám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Reformní novela zákonů o pomoci v hmotné nouzi, o sociálních službách a o státní sociální podpoře odolala návrhu KSČM na zamítnutí a míří do Senátu. 
 

Zákon podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) zjednoduší systému sociální ochrany, sníží administrativu a zvýší klientský komfort. Objem peněz na dávky podle něho zůstane stejný. Opozice ale tvrdí, že ministerstvo práce a sociálních věcí přihrává sociální kartou jen obchody bankám. Na druhou stranu prý dávky omezuje. ¨

TÉMA: Vládní reformy

    

Dávky bude nově vyplácet výhradně úřad práce. Lidé je budou čerpat rovněž prostřednictvím sociální karty. Karta bude identifikátor, výslovně dobrovolné bude její využití jako platebního nástroje. Možnost dostávat dávky na účet nebo složenkou tedy zůstane. Výjimku budou moci tvořit lidé, kteří by zneužívali dávky v hmotné nouzi. Lidé, kteří zneužijí dávku v hmotné nouzi, o ni budou moci znovu žádat podle schváleného pozměňovacího návrhu sociálního výboru až po třech měsících místo jednoho.

Sjednotí rodičovský příspěvek
    
    

Novela sjednotí celkovou výši rodičovského příspěvku během dvouleté, tříleté a čtyřleté varianty. Rodič bude mít nárok celkem na 220 tisíc korun. Měsíční dávka se odvodí od toho, kolik let rodič zůstane s potomkem doma. V tříleté variantě se příspěvek sníží asi o 500 korun měsíčně proti současnosti, u ostatních variant se mírně zvýší. Pokud rodič dostane sankci za neplnění povinností souvisejících s řádným plněním povinné školní docházky staršího dítěte, z částky se odečte 22 800 korun.
    

Změní se i podmínky pro vyplácení příspěvků na péči. Jiný bude systém posuzování nároku na tuto dávku; podle mezinárodního systému. Podle opozice to ale vyloučí řadu lidí, dalším se příspěvek sníží. Peníze neměly být vypláceny "na ruku", jako je tomu nyní ale měly být vázány na sociální službu. Koalice se nakonec dohodla, že tuto úprava platit nebude a zůstane současný stav. ODS, TOP 09 a VV ale připraví opatření proti využívání příspěvků na jiné účely, což bylo i cílem nyní navrhované změny.

 Sledujeme téma penzijní reforma

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…