Soud rozhodne o stížnosti kvůli vnitrostranickým sporům v ODS

09.01.2012 8:39

Ústavní soud (ÚS) dnes vyhlásí, jak rozhodl o stížnosti Jiřího Vithy a Petra Stejskala, kteří upozornili na údajné porušení principů vnitrostranické demokracie v organizaci ODS v Praze 5. K chybám podle nich došlo v roce 2007, tedy v době, kdy byl starostou kontroverzní Milan Jančík. Konkrétně se u soudů pokusili zpochybnit oblastní sněm Prahy 5.

Soud rozhodne o stížnosti kvůli vnitrostranickým sporům v ODS
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Oblastní sněm v květnu 2007 odvolal celou oblastní radu a dosadil do vedení straníky blízké Jančíkovi. Podle Jančíkových kritiků byl sněm neplatný. Vadilo jim například to, že sněm svolal tehdejší předseda pražských občanských demokratů Jan Bürgermeister, a ne předseda oblastního sdružení. Sněm zpochybňovali ještě před jeho začátkem, někteří se jej ani nezúčastnili. Spekulovalo se také o náboru černých duší v městské části.

Dá se vůbec vnitrostranické rozhodnutí soudně přezkoumat?

Skupina zastupitelů se pak žalobou domáhala toho, aby Obvodní soud pro Prahu 1 stanovil, že rozhodnutí sněmu jsou v rozporu se zákonem a stanovami. Obvodní soud jim částečně vyhověl, ovšem Městský soud v Praze v odvolacím řízení verdikt změnil a žalobu zamítl. Městský soud se přiklonil k závěru, že činnost orgánů politických stran se vymyká soudnímu přezkumu. Dovolání nespokojenců pak odmítl Nejvyšší soud. Ústavní soud by se měl vyjádřit především k tomu, do jaké míry jsou vnitrostranická rozhodnutí přezkoumatelná.

ODS v Praze 5 byla rozpolcená už před sněmem. Část zastupitelů zvolených v roce 2006 za občanské demokraty odešla kvůli výhradám k Jančíkovi a jeho koalici s ČSSD do opozice. Někteří straníci ODS opustili. Vitha později úspěšně kandidoval v komunálních volbách za TOP 09. Do stejné strany přešel také František Laudát, jenž na sporném oblastním sněmu přišel o funkci předsedy ODS v městské části. Éra kontroverzního starosty Milana Jančíka skončila jeho rezignací až v létě 2010.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…