Spláchne Nečas 250 miliard do Bruselu? Tihle senátoři jsou pro

03.08.2011 15:57

VÍME PRVNÍ V Senátu se ve čtvrtek bude velmi pravděpodobně hlasovat o novelizaci Lisabonské smlouvy, která může pro Českou republiku způsobit v okamžiku přijetí eura závazek poskytnout do záchranného mechanismu eurozóny 10 miliard eur. ParlamentníListy.cz zjišťovaly postoje senátorů, jak budou hlasovat.

Spláchne Nečas 250 miliard do Bruselu? Tihle senátoři jsou pro

Na senátních stránkách není v programu 11. schůze Senátu, která bude zahájena ve čtvrtek 4. srpna v 10 hodin, tento bod zatím uveden, ale senátor Jaroslav Kubera redakci potvrdil, že se ve čtvrtek o dokumentu hlasovat bude.

Senátorka ODS Veronika Vrecionová prozradila ParlamentnímListům.cz, že senátní klub ODS přinesl usnesení, že navrhne odročení projednávání novely Lisabonské smlouvy do 30. června 2012 do vyjasnění situace v eurozóně. Nebude-li tento návrh přijat, senátní klub ODS ratifikací nepodpoří. "Budu hlasovat dle usnesení klubu," řekla redakci senátorka.

"Při hlasování o vládním návrhu ratifikovat Rozhodnutí Rady Evropy k euru (změna čl. 136 Paktu stability), který bude projednáván  na 11. schůzi Senátu PČR ve čtrtek 4.8.(senátní tisk 82) budu hlasovat proodklad termínu, ve kterém se bude muset ČR rozhodnout o svém dalším postupu v procesu přijímání eura. Pokud posunutí termínu (návrh senátorského klubu ODS je do 30.6.2012) nebude Senátem schváleno, vládní návrh k vyslovení souhlasu s ratifikací nepodpořím," uvedl pro ParlamentníListy.cz první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Pochybnosti i v ČSSD, TOP 09 a KDU-ČSL

Senátní tisk č. 82, který obsahuje návrh na souhlas s ratifikací Rozhodnutí Evropské Rady z 25. března 2011, kterým se mění Smlouva o fungování EU (článek 136) ve středu projednal Ústavněprávní výbor, který ho doporučil ke schválení, a projednala ho i Stálá komise Senátu pro Ústavu ČR a parlamentní procedury. Podle informací ParlamenntíchListů.cz senátor KDU-ČSL Jiří Čunek na výboru schválení nepodpořil a zdržel se hlasování.

Čtěte také: Svazky homosexuálů, potraty... Šéf lidovců má Evropské unie plné zuby

Poměrně velký počet senátorů se obává, že pokud by Česká republika ratifikovala novelizaci Smlouvy o fungování EU (která je součástí Lisabonské smlouvy), vydala by tím bianco šek Bruselu na 250 miliard korun, které by EU mohla použít na záchranný mechanismus pro eurozónu. Výhrady ke změně smlouvy mají nejenom senátoři ODS, ale podle informací ParlamentíchListů.cz mají vyčkávající postoj i někteří senátoři ČSSD.

Podrobně zde: Česku hrozí ztráta 250 miliard. Senátoři chtějí zablokovat Lisabon

Pro tuto hanebnost ruku nezvednu

„Budu hlasovat proti návrhu, nebudu přece hlasovat pro naše další zadlužení," uvedla pro ParlamentníListy.cz Jana Juřenčáková, která je členkou senátorského klubu TOP 09. Naopak předsedkyně stejného klubu Soňa Paukertová bude hlasovat pro.

K tématu:

„Pro takovou hanebnost nikdy ruku nezvednu. Po převratu a vlastně do dnes, noví mocipáni tvrdí, že před ním jsme žili na úkor svých dětí. Ne. Na úkor dětí žijeme dnes a já v žádném případě nechci být jedním z aktérů podstatně horších podmínek jejich života v budoucnu," reagoval na dotaz redakce senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

Související:

Odpůrci dokumentu v ODS

Nejvíce odpůrců dokumentu je v ODS. „Určitě nebudu hlasovat pro. Jsem proti EU," sdělil redakci člen předsednictva senátorského klubu ODS Zdeněk Schwarz.

Čtěte také: Další spor Kalouska a ODS. O osm miliard

Další člen předsednictva klubu Petr Pakosta bude také hlasovat proti. Prozradil navíc, že navrhne doprovodné usnesení Senátu, aby vláda vyjednala trvalou výjimku z eura, jakou mají například Velká Británie či Dánsko. „Česká republika by neměla přijímat euro. Je to projekt umělý a škodlivý a České republice by způsobilo výrazné ekonomické škody. Proč máme platit ze svého nezodpovědné Řeky, Iry a další státy?" řekl redakci Pakosta.

Čtěte také: Proč máme platit za nezodpovědné Iry, zní hlasy z ODS

Člen předsednictva senátorského klubu ODS Jiří Oberfalzer prozradil, že bude hlasovat proti návrhu. Z dřívějších vyjádření pro ParlamentníListy.cz vyplývá, že návrh nepodpoří ani člen předsednictva Jaroslav Kubera, dále senátoři Jiří Pospíšil a Tomáš Jirsa.

Dávám EU rok, maximálně dva

„Je jasné, že se EU bude snažit tento mechanismus zneužít a donutit státy eurozóny, aby dotovaly krachující členy eurozóny. Ale i kdyby to prošlo, mě už to nechává v klidu. Evropská unie se brzo rozpadne. Už to nemůže dlouho trvat. Dávám jim rok, maximálně dva," řekl ParlamentnímListům.cz senátor například Jaroslav Kubera.

Čtěte také: 

„Já to nechci podpořit. Uvidím, zda budu proti, nebo se zdržím. Jedná se o obrovský závazek téměř čtvrtiny státního rozpočtu v době, kdy se sami potýkáme s dluhy. Dopadlo by to na nás drtivou silou. Samozřejmě to hrozí až ve chvíli, kdy splníme maastrichtská kritéria a budeme muset přijmout euro. O tom rozhodnou orgány EU. Bude to rozhodnutí o nás bez nás. O to bychom měli být ostražitější," řekl ParlamentnímListům.cz senátor Pavel Eybert.

Psali jsme: Nečekaný zvrat. Kvůli EU jsou ohroženy Temelín a Dukovany

Ruku pro novelu Lisabonu nezvedne ani Milan Pešák. „Určitě pro hlasovat nebudu. Nehlasoval bych pro tento škodlivý nesmysl ani v červenci, kdy byl příslušný bod rozjednán. A nebudu pro něj hlasovat ani při spojení s čímkoli jiným, výjimka byla přislíbena a slovo má držet i EU," říká Pešák.

Někteří senátoři ODS neví, jak budou hlasovat

Někteří senátoři ODS ještě neví, jak budou hlasovat. „Pravděpodobně budu hlasovat proti, vůbec bych v současné době nepreferovala přístup k euru. Dnes se na klubu o tom určitě jednat," sdělila redakci místopředsedkyně Senátu Alena Palečková. „Jsem spíše proti, ale vyslechnu si dnes na schůzi senátního klubu ODS vládní argumenty," reagoval senátor Pavel Čáslava.

Čtěte také: EU vymýšlí samé pí..., šokoval senátor ODS

„Nemám ve zvyku se vyjadřovat k tomu, jak budu hlasovat. Hlasování se bude odehrávat v parlamentu a nikoli na webových magazínech. Ponechme tento proces tam, kam náleží. Osobně jsem přesvědčen, že na projednání novely Lisabonské smlouvy je ještě dost času," odpověděl místopředseda senátorského klubu Miroslav Škaloud.

ČSSD vstřícnější k podpoře eurozóny

V ČSSD je pozitivnější nahlížení na novelu Lisabonské smlouvy. „Budu se rozhodovat na základě analýzy, kterou mi dodají moji poradci. A s těmito informacemi v podvečer seznámím náš senátorský klub. Spíše se kloním k tomu návrh podpořit. Nebylo by dobré blokovat záchranný mechanismus ostatním státům. Navíc my do eurozóny v blízké době nevstoupíme. Ale definitivně se rozhodnu až na základě zmíněných informací," řekl ParlamentnímListům.cz předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD.

Psali jsme: Přečtěte si, jak Brusel reguluje celý váš den minutu po minutě

„Budu hlasovat pro. Navrhovaný článek Českou republiku k ničemu nezavazuje, dokud Česká republika nepřijme euro a dokud zároveň nepřistoupí k mezinárodní smlouvě upravující záchranný mechanismus," tvrdí senátor Jiří Dientsbier ml.

Podle senátora ČSSD Petra Vícha o takovou částku nyní nejde. „Klub budeme mít dnes večer. Primárně by si měl premiér zajistit podporu ve svém klubu, je však třeba mít třípětinovou většinu. Větší část klubu asi vyjádří podporu," reagoval senátor.

Co se píše v závěru Evropské rady

V Závěrech Evropské rady z 25. března 2011 se ale píše: „Stát, který se stane členem eurozóny, se v důsledku stane členem Evropského mechanismu se všemi právy a povinnostmi." O případném přijetí eura nebude rozhodovat Česká republika, nýbrž to rozhodne dle článku 140, odst. 2 Smlouvy o fungování EU Evropská rada kvalifikovanou většinou na návrh Evropské komise, tedy i bez našeho souhlasu či žádosti.

Čtěte také: Euroskeptici jsou na koni. Unie ztrácí podporu Čechů

„Pan senátor Hajda je na dovolené, odpověď neznám," uvedl asistent senátora Jana Hajdy z ČSSD Ludvík Jankovič.

Pochybnosti k dokumentu nedávno ale vyslovil například senátor ČSSD Vladimír Dryml. Nyní však na dotaz, zda novelu Lisabonu podpoří, nereagoval. Jeho kolegyně Jiřina Rippelová už při rozpravě na plénu dokument podpořila.

Kníže: pokud to nastane, už ve vládě nebudu

Ministr zahraniční z TOP 09 Karel Schwarzenberg ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz nechtěl příliš komentovat, zda Česku hrozí závazky ve stovkách miliard korun s tím, že za jeho působení ve vládě ČR ani nevstoupí do procesu, na jehož konci by měla být společná měna euro.

„To je otázka, kterou se toho času moc nezabývám, protože je jasné, že během této legislativní periody nemůžeme dosáhnout mantinelu pro to, abychom vůbec zahájili proces vstupování do eurozóny, to bude až za příští vlády a v té už nebudu. A je docela dobře možné, že ani v příští periodě nesplníme všechny podmínky. Takže tahle otázka mě příliš nezajímá," konstatoval ministr zahraničí.

Více: Schwarzenberg: V příští vládě už nebudu

„V posledních letech jsme prostě marnotratně hospodařili, tak nejsme schopni i při všech úsporných opatřeních plnit kritéria pro přijetí eura. Budeme-li mít štěstí, tak podle mého odhadu by se to České republice mohlo povést někdy kolem roku dva tisíce patnáct šestnáct," doplnil Schwarzenberg.

Nečas hájí novelu Lisabonské smlouvy

V předkládací zprávě ale předseda vlády Petr Nečas dokument hájí. „Ratifikace Rozhodnutí je v souladu se zahraničně politickými i hospodářskými zájmy ČR. Přijetí Rozhodnutí nebude mít dopad na státní rozpočet. Rozpočtové zatížení ČR se bude odvíjet až od případného rozhodnutí ČR o účasti našeho státu na operacích prováděných v rámci ESM. Rozhodnutí nebude mít žádné dopady v oblasti životního prostředí ani v sociální oblasti," uvedl Nečas Nečas ve zprávě.

K tématu: Změny „Lisabonu" by schvalovalo referendum, říká Nečas

Pro přijetí návrhu je nutná třípětinová většina přítomných senátorů. V případě, že se zúčastní všichni senátoři, tak by to bylo 49 senátorů. Je pravděpodobné, že pro souhlas s ratifikací nebude hlasovat mnoho senátorů ODS, možná i někteří z ČSSD. Podle informací redakce je možné, že senátorský klub ODS přijde s usnesením, že pokud se projednávání bodu neodročí, budou všichni senátoři ODS hlasovat proti.

  • Nečas udělá radost Klausovi: Výjimku z Lisabonu prosazovat bude 
  • Klaus: Hitler neuspěl, Německo ale Evropu ovládlo přes EU
  • Lisabonská smlouva je ratifikována, Klaus ji podepsal
  • Lisabonská smlouva? Nebyla síla, kdo by ji zastavil, tvrdí Klaus
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Lukáš Petřík

    Andrej Babiš byl položen dotaz

    dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

    viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…