Starosta Bruntálu: Havlova blbá nálada se přelila ve vyšší naštvanost lidí

04.12.2011 18:13

Nepříznivá statistika nezaměstnanosti, nízká kupní síla a navazující problémy ovlivňující sociální stabilitu obyvatelstva, úroveň veřejného pořádku a podobně jsou podle slov starosty Bruntálu Petra Ryse (BRUNTÁL 2010) největším problémem města.

Starosta Bruntálu: Havlova blbá nálada se přelila ve vyšší naštvanost lidí
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Pane starosto, jak chcete tyto problémy řešit?

Jak jsem řekl, potíží - které ovšem netrápí jen nás - je více a tvoří jeden celek, řešitelný jedině systematicky, postupnými kroky. Například pokud jde o zmíněný veřejný pořádek, zde hodláme přijmout konkrétní opatření v podobě vydání místních předpisů. Je to již vydaná novelizovaná obecně závazná vyhláška o veřejném pořádku, připravovaná vyhláška o omezení provozní doby restauračních a zábavních zařízení a konečně vyhláška o regulaci hazardu na území města.

Co je vaší největší radostí a proč?

Kromě radostí, které mi přináší osobní a rodinný život, je to aktuálně fakt, že se po dvou letech přípravy započalo s projektováním takzvané lokality Za Mlékárnou, která může přinést výhled výstavby bytových domů ve městě a tím také stabilizaci jeho obyvatelstva.

Na internetových stránkách máte dotazník spokojenosti. Co tím sledujete?

Dotazník je součástí sebehodnotícího systému, v jehož rámci chceme znát odpovědi na podstatné dotazy, které se týkají fungování úřadu, a případné další podněty našich klientů. Každoročně tuto dotazníkovou akci opakujeme, abychom věděli, jak nás vnímají klienti a především, v čem máme rezervy. Závěry a podněty z dotazníku jsou zapracovávány do akčního plánu, který se snažíme plnit.

Byl jste zvolen za stranu BRUNTÁL 2010, jak si tato strana v současné době vede? Kolik máte členů?

Tady musím zdůraznit, že Bruntál 2010 není politickou stranou, ale skupinou lidí, kteří se dali dohromady díky společnému zájmu o práci pro město. Nemáme tedy členy, jsme uskupení občanů. Pravidelně se setkáváme a řešíme problémy před každou schůzí rady a zastupitelstva města.

Co se vám za dobu od voleb do městského zastupitelstva povedlo?

Především zde musím zmínit elektronizaci procesu výběru dodavatelů a zhotovitelů veřejných zakázek, kdy velmi úspěšně, s prokazatelnými úsporami a požadovanou transparentností, využíváme takzvaných elektronických aukcí. Jako starosta města a člen prezídia APUENu (Asociace poskytovatelů a uživatelů elektronických nástrojů pro výběrová řízení a elektronické aukce), který se snaží systematicky podporovat elektronizaci veřejných zakázek, mohu konstatovat, že jedině tudy vede cesta k očistě rozpočtu nejen municipalit, ale i celého státu.

Co se vám naopak nepovedlo a proč?

Pokud jsem s něčím nespokojen, pak je to vývoj rozpočtu města, kdy se nám, vzhledem k finanční krizi, nepodařilo naplnit rozpočet mimořádnými příjmy z prodeje bytů a dalších nemovitostí. Stalo se tak oproti našemu očekávání a v porovnání se situací před třemi lety, kdy jsme tento prodej zahajovali. Tato skutečnost vede ke snížení kapitálových příjmů rozpočtu, přičemž získané prostředky jsme chtěli využít na investice, nikoliv na sanaci provozu města.

Překvapilo vás něco ve funkci starosty?

Překvapily mě zejména reálné dopady současného klimatu ve společnosti, kdy se Havlova "blbá nálada" přelila ve vyšší formu frustrace a naštvanosti lidí.

V vašem zastupitelstvu máte 27 zastupitelů z různých 7 politických uskupení, jak se vám v takové skladbě pracuje?

Pokud otázka směřuje k rozdělení na radu města a zbývající část, pak mé hodnocení opozice není špatné. Protože vyjma jediného člena zastupitelstva komunikuji naprosto se všemi zastupiteli a dokážeme spolu projednávat jakoukoliv záležitost.

Ke které straně má vaše strana Bruntál 2010 nejblíž?

Jak jsem již řekl, Bruntál 2010 není stranou, takže politiku v jejím ideologickém smyslu neřešíme. Ani nemáme potřebu ji řešit, dali jsme se dohromady nad konkrétními tématy.
Podle analýzy ministerstva vnitra hrozí Moravskoslezskému kraji sociální napětí podobné tomu na Šluknovsku. Zaznamenali jste u vás v regionu nějaké signály?
Naštěstí zatím ne a snažíme se usilovně pracovat na tom, aby tomu tak nebylo.

Jste na podobnou situaci připraveni?

Především situaci rozhodně nepodceňujeme. Už dlouhou dobu velmi úzce spolupracujeme se zdejšími občanskými sdruženími a tato spolupráce přináší konkrétní výsledky, ať už jde o úroveň bydlení, zaměstnanost a další stránky života ve vyloučených lokalitách. Dále spolupracujeme se státní Agenturou pro sociální začleňování, s níž nyní připravujeme konkrétní projekty. A konečně, na rozdíl od starostů, kteří si stěžují na Policii ČR, my i v této situaci, kdy známe její limity v souvislosti s reorganizací, velmi dobře s Policií ČR spolupracujeme. Přes uvedená konstatování samozřejmě nemohu tvrdit, že je situace u nás v tomto ohledu ideální - stále musíme usilovně pracovat.


Starosta Bruntálu Ing. Petr Rys, MBA (38 let) žije v Bruntále už od dětství. Spolu s rodiči se přistěhoval z nedalekého Rýmařova. V minulosti podnikal v provozování maloobchodních prodejen v Bruntále a Rýmařově. Místostarostou se stal v roce 2007, posléze v roce 2010 byl zvolen starostou. Předtím neabsolvoval žádnou politickou dráhu. Má rodinu a jedním z jeho koníčků sport.  


  • Dálší zprávy z Bruntálu čtěte ZDE 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…