Tady vůbec nejde o nějakého Bátoru. Mazák Zbořil na špek neskočil

25.08.2011 14:31

POLITOLOGOVÉ ParlamentnímiListy.cz oslovení politologové se většinou shodují, že v současné rodící se vládní krizi nejde o Ladislava Bátoru jako takového, ale první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek tím sleduje další věci a snahu odvolat Bátoru má pouze jako záminku. Vedení ODS uvedlo, že pokud chce TOP 09 opustit vládu, měla by to říct narovinu. Kalousek ale nějaké vedlejší úmysly popřel.

Tady vůbec nejde o nějakého Bátoru. Mazák Zbořil na špek neskočil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý kontroverzní úředník ministerstva školství Ladislav Bátora

Renomovaný politolog Zdeněk Zbořil míní, že humbuk kolem Ladislava Bátory je pro Miroslava Kalouska jenom záminkou pro prosazení jeho záměrů.

Psali jsme: Hlasy ze zákulisí. Co může doopravdy být za kauzou Bátora

„Jedna věta Ladislava Bátory na Facebooku, tedy téměř polosoukromé poště, nemůže přece zbořit vládu. To je úplně absurdní. Navíc Bátora jen reagoval na vulgaritu pana Schwarzeneberga, který ho nazval osinou v zadku. Tuto krizi spouští TOP 09 a již útok Karla Schwarzenberga byl účelový. Je to vrchol absurdity. Že kvůli tomu TOP 09 nejde ani na jednání vlády, tak to se naposledy stalo na podzim 1947, v době před únorovým převratem komunistů, když se vedl spor o odvolání krajských velitelů SNB. A nechodit týden před zahájením rozpravy o státním rozpočtu je také nevídané," řekl ParlamentnímListům.cz.

Kalousek a Schwarzenberg si také neberou servítky

Zbořil také upozornil na to, že v české politice jsou poměrně ostrá vyjádření a vzájemná napadání běžnou praxí. „Při známé vulgaritě českých politiků by se musela vláda pokládat každý týden," dodává Zbořil. Ani Kalousek a Karel Schwarzenberg si mnohdy totiž neberou servítky. Například Kalousek v září 2009 prohlásil o poslanci ČSSD Davidu Rathovi ve sněmovně, že se chová jako debil. Viceprezidenta NKU Miloslava Kalu označil za malou zrůdičku. Karel Schwarzenberg zase hovořil o Vítu Bártovi z VV jako o pitomci. V červnu koaliční špičky označil jako paka. Naposledy označil prezidentova vicekancléře Petra Hájka jako poskoka a ten se bude proti tomu bránit právní cestou.

Více: Hájek se rozjíždí: Pane kníže, za Havla by Vás popravili

„TOP 09 došlo, že má mimořádnou šanci, neboť země bude na podzim v krizi a oni z toho vyjedou jako vítězové na bílém koni. Ale ještě se mohou přepočítat. Krizi ještě nekomentoval pan prezident, ačkoli je to významný hráč. Nakonec to může dopadnout i jinak. Třeba vláda národní spásy ODS a ČSSD. Pan Sobotka u prezidenta koneckonců nedávno byl. Nakonec by mohla snaha vyvolat předčasné volby být vlastní gól," míní Zbořil.

POLITOLOGOVÉ na ParlamentníchListech.cz ZDE

Hra vabank?

Zbořil se také domnívá, že ve snaze vyvolat předčasné volby by byl háček, jelikož kdyby pro ně hlasovala TOP 09 s komunisty a ČSSD vyvolalo by to reminiscenci na Kalouskovi námluvy s Jiřím Paroubkem a šéfem komunistů Vojtěchem Filipem kvůli kterým přišel o místo předsedy KDU-ČSL.

psali jsme: Kalousek rozbíjí vládu, vypálila ODS. Dostali úžeh, odmítá ministr

„Já si myslím, že je to celé hra vabank a že je k ní Kalousek tlačený. Mám takový pocit, že mužům v pozadí vadí, že vláda má moc velkou většinu ve sněmovně a oni nemohou tahat za nitky tím, že by ovládali pár poslanců, jak tomu bylo v minulosti, kdy byly většiny velmi křehké. Kalousek je v obrovském napětí. Všimněte si, jak gestikuluje. Až si lidé myslí, že je ožralý, ale on není. Možná je to tou cukrovkou. Je v obrovském napětí. Může se mu stát, že přestřelí, nebo se zhroutí. Jeho chování vypadá jako iracionální a špatně se hodnotí," uzavřel Zbořil.

Uvěří veřejnost Kalouskovi?

Politolog Jan Bureš rovněž míní, že Kalousek sleduje útokem proti Bátorovi jiné věci než boj proti extremismu a že jeho snahou může být vyvolat předčasné volby. „Otázka je, s kým by další vládu chtěl dělat. Nevím, jestli má nějaké signály z ČSSD. Úplně nereálné to není. Když si Topka vyhodnotí, že je pro ní výhodné jít do pádu vlády a vypsání předčasných voleb, tak to udělá. Je fakt, že Bohuslav Sobotka by si předpokládaným vítězstvím v případných předčasných volbách posílil," řekl ParlamentnímListům.cz Bureš.

Napsali jsme k tématu Ladislav Bátora

Na druhou stranu upozorňuje na to, že ze zkušenosti platí, že ten kdo vládu v minulosti potopil, tak na to později doplatil. „Ale kdyby se Kalouskovi podařilo přesvědčit veřejnost, že za pád vlády nemůže on, ale Věci veřejné tím, že neodvolaly Bátoru či premiér tím, že neodvolal Dobeše, tak by to šlo. Pro Kalouska hraje, že si TOP 09 udržuje dobré preference na rozdíl od Věcí veřejných a ODS a volby by mohly být poslední ranou zasazenou Věcem veřejným," říká Bureš.

Také se podle něho znovu vykolíkovává prostor na pravici. „ODS měla skandály, není ve vládě příliš vidět, čili se může stát, že se Topka stane hegemonem pravice. Uvidíme, zdali vedení TOP 09 bude mít nakonec odvahu jít do tak ostrého konfliktu a vyvolat volby. Zvláště ve chvíli, kdy se blíží výrazná hospodářská krize, která dopadne i u nás a bude velmi hluboká. Jinak je fakt, že všechno hraje do karet Kalouskovi a na volbách bude mít zájem i ČSSD a KSČM. Tam by sehnaly hlasy na konec parlamentu. Jisté je, že Kalousek má nějakou strategii v pozadí," uzavřel Bureš.

Kalousek je ve svízelné situaci

Dlouholetý politický komentátor Bohumil Doležal naopak míní, že se Kalousek dostal do slepé uličky a nic nového nezíská. „Mně se zdá, že případ Bátora je vlastně uzavřený a TOP 09 se dostává do izolace. Čeho oni dosáhli? Toho, že nemůžou chodit na vládu, protože si to sami zakázali a to je všechno. Bátora sedí na svém místě a ODS i Věci veřejné si notují v tom, že je záležitost uzavřená," řekl serveru ParlamentníListy.cz Doležal.

Psali jsme: Kníže je orel a Bátora moucha se slovním průjmem, hřímají topkaři

„Nejprve říkali, že nebudou chodit na vládu. Pak ustoupili v tom, že tam budou chodit náměstci. To je pro ně ale nepříjemné. Protože oni tam jsou přítomni skrze své náměstky, ale nemohou hlasovat, kdyby došlo k nějakému konfliktu. Pokud chce vyvolat předčasné volby, tak se mu to zrovna dvakrát nedaří, protože to by musel postupovat více tvrdě. Co teď mohou udělat? Dohnat to k předčasným volbám, to se jim ale podle mě zatraceně nechce, nebo budou totálně kapitulovat a Bátoru nějak spolknou. Třetí možnost nevidím," dodal Doležal.

Jak to začalo

ParlamentníListy.cz jako první informovaly, že Kalousek požadoval odchod Bátory již na zasedání vlády 10. srpna, kde o něm měl mluvit jako o starém fašounovi. Pak už o něm do médií hovořil jako o rasistovi.

Čtěte více: Kalousek pohrozil odchodem z vlády. Kvůli „fašounovi" Bátorovi

Na dalším jednání vlády 17. srpna opustili ministři TOP 09 její zasedání s tím, že měl Bátora urazit ministra TOP 09 Karla Schwarzenberga. Bátora na Facebooku reagoval na ministrovo prohlášení do médií, že se Bátora na ministerstvo hodí jako pazdeří k jisté části těla.  

Schwarzenberg potom navíc v sobotu o Bátorovi uvedl: „Zkuste na ministerstvo školství strčit nos a uvidíte, proč jsem to řekl. Kdyby to byl účetní na ministerstvu zemědělství, tak proti tomu nic nemám. Zrovna s těmi názory na školství, to nejde. To je jako kdybych ustanovil známého pedofila ředitelem dívčí školy." Bátora se nesmí pro tisk vyjadřovat. Ministři TOP 09 se zasedání vlády nadále nezúčastní a posílají své náměstky.

více: Nečas: TOP 09 kašle na vládu. Kalousek: Starej se o neonacistu Bátoru 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…