Umělec Pavel Nový se vyjádřil ke kauze Jiřího Bradyho. O Zemanovi mluvil velmi nepěkně

26.10.2016 16:23

Známý herec divadla Ypsilon Pavel Nový vnímá kauzu a celé dohadování politických špiček kolem sporu o státní ocenění pro Jiřího Bradyho ve zcela jasném světle. „To není žádné dohadování – existuje lhář a pravdomluvec a to je naprosto daný a tady bych poznamenal, že i Goebbels říkal, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou,“ sděluje kromě jiného v rozhovoru ParlamentníchListů.cz herec.

Umělec Pavel Nový se vyjádřil ke kauze Jiřího Bradyho. O Zemanovi mluvil velmi nepěkně
Foto: ceskatelevize.cz
Popisek: Herec Pavel Nový

Jak vnímáte spor o ocenění pro Jiřího Bradyho, který měl dostat 28. října na Pražském hradě Řád TGM, ale nyní ho nedostane? Všichni se teď dohadují o tom, zda to je fakticky jen kvůli tomu, že jeho synovec, ministr kultury Daniel Herman, se setkal s dalajlámou...
 
To není žádné dohadování – existuje lhář a pravdomluvec a to je naprosto daný a tady bych poznamenal, že i Goebbels říkal, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Nic víc na to neumím říct.
 
Nepřijde vám ale divné, že politici nyní jeden po druhém říkají, že na Pražský hrad 28. října nepřijdou právě kvůli tomuto nedorozumění a chtějí se namísto toho sejít na Staroměstském náměstí?
 
Kdybych nebyl v Bratislavě, tak půjdu na Staroměstské náměstí také. Je totiž nejvyšší čas znovu začít říkat na ulici a velmi nahlas, kdo je kdo...

Anketa

Myslíte, že Andrej Babiš před volbou prezidenta podpoří Miloše Zemana?

89%
hlasovalo: 6862 lidí
 
Myslíte si, že tato kauza s udělením/neudělením vyznamenání pro pana Bradyho nějak významně ublíží Miloši Zemanovi, že se tábor jeho příznivců zmenší?
 
Jak znám některé příznivce pana prezidenta Zemana, tak těm neublíží nic. Jejich IQ limituje podle parabolické funkce, takže tady nemám co řešit. Nemám vůbec žádnou obavu ani o jeho příznivce, ale ani o něj.
 
Pokud jste celou záležitost kolem Jiřího Bradyho sledoval, tak jistě z toho všeho máte nějaké pocity. Nepřijde vám tato situace až směšná? Kdo podle vás v této věci lže?
 
Znovu opakuji: jeden pán je pravdomluvný a jeden pán je lhář. A je tady evidentní, kdo je kdo. Já bych řekl, že jistý Zeman je přizdisráč.
 
Vraťme se ale na začátek, neboť celá věc vznikla vlastně kvůli dalajlámovi...
 
…ale dalajláma nikomu neublížil. Dalajláma je stejná postava, jako byl kdysi Gándhí. Takže nevím, proč jsou kvůli tomu křeče. A kdo chce za to vytloukat čínskou ambasádu, tak je blázen.
 
Proč si myslíte, že se zástupci Číny kvůli dalajlámovi tak hodně ježili a dokonce nám dávali na vědomí, že pokud se ministr Herman s dalajlámou setká, tak že to čínsko-české zájmy poškodí?
 
Čína má své zájmy a podle mého názoru považuje Českou republiku jako takový vražený klín do Evropské unie, protože my se chováme poněkud rozporuplně. Nevíme, zda jsme součástí EU, zda tedy máme hájit její zájmy, anebo jsme přisluhovači soudruha Putina.
 
Je vám sympatický postoj Miloše Zemana vůči imigrantům?
 
To není jednoduchá otázka. Ovšem je třeba vědět, že schengenská smlouva má nějaká pravidla a ta je třeba dodržovat. Jenže ona se nedodržují a v tom je, myslím, zakopaný pes.
 
Pokud se ve společnosti anebo v médiích odehrává debata kolem Miloše Zemana, tak skoro vždy zazní, že je to hrubián, buran a obviňuji ho i z kolaborace s Ruskem či s Čínou. Zaslouží si Zeman vůbec takové odsudky?
 
Každý svým chováním dává najevo, co je, a tak bych tady byl naprosto jednoznačný v hodnocení, že Miloš Zeman o sobě dává permanentní negativní zprávu. Hovoří za něj už to, s jakými lidmi se stýká, i to, jak hovoří a také to, jakého má mluvčího. Soudruh Ovčáček je s největší pravděpodobností stejně veselá postava asi jako ta parta, která se jmenuje Ztohoven. A zdá se, že je jejich členem – oni to ale ještě nevědí, anebo to možná už vědí.
 
Ale mluvčí Jiří Ovčáček přece tuto partu nemá vůbec v lásce. Aby jejich počínání znegoval, tak je dokonce nazývá „Sto hoven“.
 
To je jen od něj taková zábava... Pan Ovčáček je prostě provokatér. On jednou v jednom interview dokonce řekl, že ho recese a provokace velmi baví.
 
Myslíte si, že Ovčáčka se Zemanem propojil fakt, že jsou v hloubi duše provokatéři?
 
Zeman si ho vybral sám. To je další důkaz toho, kdo je kdo.
 
Jiří Ovčáček tvrdí, že jsou se Zemanem přátelé.
 
Tak to nevím, ale myslím, že „náš Zeman“ není kamarád s nikým.
 
Co se týče samotného vyznamenávání na Pražském hradě ku příležitosti svátku vzniku československého státu, tak se čím dále častěji objevují i ty názory, že vyznamenání dostávají především různí kamarádi Miloše Zemana...
 
To ale nejsou jeho kamarádi, to jsou přisluhovači Zemana. Tak si proberte ty, kteří to dostávájí.
 
Ale třeba takový režisér Filip Renč si mi postěžoval, že to má nyní v uměleckém světě těžké, neboť každý ví, že se Miloše Zemana zastává.
 
Renč jen udělal svou práci, za niž dostal zaplaceno. V tom ale nevidím nějakou ideologickou věc. On byl na tuto práci pouze najatý a udělal ji zřejmě dobře, protože zafungovala. A to je všechno. I spousty jiných režisérů se živí reklamou a on vlastně také udělal pro Zemana reklamní spot. A prvotřídní. Zabral.
 
Jenže i lidé z druhého břehu, tedy z tzv. pražské kavárny si stěžují na to, že jim je vyčiňováno za jejich názory. Vždy, když třeba něco řeknou pro ParlamentníListy.cz, tak pak prý dostávají hromady obhroublých komentářů.
 
Ale ten výraz pražská kavárna je hloupý.
 
Jenže oba tyto dva tábory proti sobě hodně brojí...
 
Pražská kavárna ale není žádný tábor! To je jen jednostranné označení.
 
A vy jste zajedno z lidmi z pražské kavárny?
 
Podle toho, koho máte na mysli. Nejsem ochoten se vyjadřovat obecně.
 
Mám na mysli, zda jste třeba fandou Karla Schwarzenberga. Kdysi jsem četla, že jste podporovatelem TOP 09...
 
Pořád si myslím, že Karel Schwarzenberg by býval lepším prezidentem, protože je kníže. Zeman je trošku nižší šarže. A Karel je šlechtic a ti – pokud vím – se v Evropě scházejí dvakrát do roka a rozhodně tam nedostává pozvánku někdo, kdo není šlechtic. To znamená, že tam nemají přístup fízlové, bolševici a jiní podobní lidé.
 
Myslíte si, že je v Česku momentálně někdo, kdo by dokázal porazit Miloše Zemana v příští prezidentské volbě?
 
Tak to nevím, uvidíme.
 
A nenapadá vás jméno, někdo, kdo by Zemana porazil?
 
Já nepotřebuju, aby Zemana někdo porazil, ale aby vyhrál někdo, kdo není jako Zeman.
 
Miloš Zeman si hodně rozumí s ministrem financí Andrejem Babišem. A Babiš je také pro někoho velmi kontroverzní osobou. Co si o spojenectví těch dvou myslíte?
 
Vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá!
 
A na samotného Babiše pohlížíte jak?
 
Je to zkušený člověk, který prošel různými školeními – teď mluvím o soudruhovi Babišovi – a právě proto kdysi působil v té organizaci, kde pracoval. A také je třeba se podívat na to, co dělali jeho rodiče a z jakého prostředí pochází. To je evidentní, a proto opakuji: vrána k vráně sedá a rovný rovného si hledá.
 
Když ale hovoříte o prostředí, z jakého Babiš pochází, tak hovořme konkrétně.
 
To si ale přece každý může vygooglovat! Na internetu je docela podrobně popsané, co dělal jeho tatínek, co dělala jeho maminka a jaké má Andrej Babiš vzdělání. To má mimochodem prvotřídní. On studoval na všeobecném švýcarském gymnáziu a pak má docela slušné ekonomické vzdělání.
 
Nedávno jsme si připomínali nedožité osmdesáté narozeniny Václava Havla a k tomuto výročí si čím dál více lidí trouflo na jeho adresu říci i něco hodně negativního. Mimo jiné tak o něm třeba zaznělo, že to byl děvkař a alkoholik...
 
A kdo není, ať hodí kamenem. Já bych tím kamenem hned dostal.
 
Lidé se ale vysmívají Havlově „pravdě a lásce“. O to jde.
 
A proč se vysmívají? Tím zase o sobě prozrazují nějakou informaci. Vysmívají se tomu lháři.
 
Měly by nést Havlovo jméno různé objekty, náměstí či ulice? Narážím na to, že se nedávno po Havlovi pojmenovala piazzetta Národního divadla – je to nyní náměstí Václava Havla. Jak to vnímáte s ohledem na to, že jen u tohoto přejmenování zdaleka nemusí zůstat?
 
To je ale každého věc. Je mi jedno, po kom je jaké náměstí pojmenováno. Je to jen adresa, kterou budete mít na obálce, když vám přijde pošta. A v občance budete mít místo – to je ale zavedené už od Josefa II., že všechno musí mít nějaké místo a nějaké popisné číslo a někdo musí vlastnit nějaký pozemek a nějaký barák. To je všechno.
 
Nakonec si zaspekulujme. Kdyby vám někdo zatelefonoval, že dostanete vyznamenání od prezidenta, od Miloše Zemana...
 
...tak to vím zcela bezpečně, že to nehrozí, tak to ani neberme v potaz.
 
Ano, hovořili jsme už o tom, že to dostávají „kamarádi“ Miloše Zemana. Ale mne spíše zajímá, jaký máte obecný vztah k těmto státním záležitostem, zda byste si podobného vyznamenání vážil, anebo byste byl dejme tomu na straně vysokoškolských rektorů, kteří Miloše Zemana totálně ignorují a dokonce odmítají na Hrad v den státního svátku vůbec přijít.
 
Vysokoškolští rektoři jsou pro mne lidé, kteří jsou obvykle obdařeni logikou, jinak by nezastávali tuto funkci.
 
A odmítal byste podobně jako tito rektoři přijít na Pražský hrad?
 
Mne tam ale nikdo nezve, tak je to irelevantní otázka.
 
Tomu rozumím. Mne ale zajímá, zda toto nelze od nich vnímat jen jako nějaký jejich „klučičí“ a „holčičí“ truc.
 
Je to vyjádření něčeho, co má nějaký smysl. Oni prostě jen o sobě vypovídají něco, co je pro mne informace a co mi dává smysl.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …