V ODS se rýsuje plán, jak se zbavit Nečase

04.02.2013 6:08 | Zprávy

Po sérii volebních debaklů ODS pod vedením Petra Nečase se stále častěji hovoří o tom, jak zabránit dalším volebním výpraskům modrých ptáků. V některých kruzích strany již existují jisté obrysy plánu, jak se Nečase zbavit a zachránit ODS.

V ODS se rýsuje plán, jak se zbavit Nečase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Například podle aktuálního průzkumu CVVM by občanské demokraty volilo jenom 13 procent voličů. Varující je, že TOP 09 předběhla ODS o tři procenta. ČSSD by volilo 38 procent lidí, druzí by skončili komunisté se 17,5 procenty. TOP 09 obsadila třetí příčku a se šestnácti procenty hlasů přeskočila ODS o tři procentní body.

Pro srovnání - ODS za Mirka Topolánka zvítězila ve volbách 2006 s 1 892 475 hlasů, což bylo 35,38 procenta. Ve volbách 2010 za vedení Petra Nečase obdržela ODS 1 057 792 hlasů, což činilo 20,22 procenta. V krajských volbách 2012 ODS získala již jen 324 081 hlasů. A v prezidentských volbách získal kandidát ODS na prezidenta 126 846 hlasů.

Zemanovsko-špidlovská cesta

V ODS narůstá neklid a nervozita, že by kvůli Nečasově vládě a Petru Nečasovi mohla ODS zakotvit nastálo někde kolem deseti procent. A především starostové za ODS se bojí, že nepopulární Petr Nečas a vládní kroky ODS můžou ohrozit a potopit i je v komunálních volbách.

Podle informací ParlamentníchListů.cz se již pomalu začíná ve vlivných kruzích ODS rýsovat plán, jak zabránit či aspoň minimalizovat další volební porážky a „zbavit“ se Nečase.

Pracovně ho lze nazvat zemanovsko-špidlovskou cestou. Jde o to, že když byl Miloš Zeman premiérem a předsedou ČSSD, avizoval, že v příštích volbách již kandidovat jako volební lídr nebude. Vzdal se předsednictví a předsedou byl zvolen Vladimír Špidla. Zeman dovládl jako premiér, ale již nebyl předsedou strany a ČSSD do voleb vedl Vladimír Špidla. Ten se stal předsedou strany v dubnu 2001 a volby byly v červnu 2002. Po nich se Špidla stal premiérem.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…