Více k postřelené uprchlici na Slovensku. A vyjádřil se Michal Hašek, jehož kraj je „na ráně“ vzhledem k tomu, že migrační trasy míří k nám

09.05.2016 11:42

Během noci z neděle na pondělí slovenské bezpečnostní složky na hranici s Maďarskem postřelili imigrantku. Auto, které běžence převáželo, odmítlo zastavit a Slováci tak přistoupili ke krajním prostředkům. Po zpřísnění ochrany rakouských hranic se zjevně migrační tok přesouvá přes Slovensko a Česko. Situaci pro ParlamentníListy.cz okomentoval jihomoravský hejtman Michal Hašek, jehož kraj leží na hranicích se Slovenskem.

Více k postřelené uprchlici na Slovensku. A vyjádřil se Michal Hašek, jehož kraj je „na ráně“ vzhledem k tomu, že migrační trasy míří k nám
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Anketa

Kdo se podle vás nejvíce zasloužil o porážku Hitlera?

1%
84%
hlasovalo: 20689 lidí

Podle slovenských médií byla v noci na dnešek na hranicích s Maďarskem u Velkého Mederu postřelena syrská imigrantka do zad. K incidentu mělo dojít tak, že slovenské bezpečnostní složky chtěly zadržet čtyři auta s ilegálními migranty a jedno auto odmítlo zastavit, proto bylo přistoupeno ke střelbě.

Slovenská média rovněž upozorňují, že po zpřísnění ostrahy rakouských hranic se proud migrantů mířících do Německa začíná přesouvat přes Slovensko a Českou republiku. Redakce ParlamentníchListů.cz se dotázala hejtmana Michala Haška, jehož Jihomoravský kraj by byl „první na ráně“ v případě, že by se migrační tok na naše území přesouval.

„Neznám okolnosti střelby na slovensko-maďarské hranici, použití zbraně je až krajní prostředek pro zasahující policisty kdekoliv v civilizovaném světě,“ uvádí pro PL Michal Hašek. Ochrana státní hranice naší země je podle jeho slov v kompetenci vlády, respektive Policie ČR a ministerstva vnitra a průběžně prý byla realizována cvičení policie i armády na ochranu hranice.

„Hejtmani a kraje jsou připraveni se zapojit v rámci Integrovaného záchranného systému dle připravených typových plánů, pokud budou aktivovány. Mohu ubezpečit občany jižní Moravy i České republiky, že jejich bezpečnost i bezpečnost naší země a našeho kraje je společnou prioritou premiéra Sobotky, jeho vlády, mne i vedení Jihomoravského kraje a všech ostatních regionů České republiky,“ konstatuje hejtman Hašek pro ParlamentníListy.cz.

Podle informací jedno ze čtyř aut převážejících nelegální migranty odmítlo zastavit na slovenském hraničním přechodu Velký Meder na hranicích s Maďarskem. Celníci proto sáhli po zbraních a v následné střelbě zasáhli jednu z cestujících na zadním sedadle do ledvin. Zadržené migranty poté předali Národní jednotce pro boj s nelegální migrací.

Podle nejnovějších informací je postřelená žena – Syřanka – po operaci a ve stabilizovaném stavu. Slovenským novinářům to sdělil mluvčí nemocnice v Dunajské Stredě, kde byla žena operována, Tomáš Kráľ. „Nemocnice ambulantně ošetřila ještě další dva migranty,“ doplnil mluvčí. Oba měli být dehydrovaní. Po ošetření byli propuštěni.

Tisková agentura poukazuje na to, že na slovensko-maďarskou hranici proudí zvýšené množství migrantů v důsledku zpřísnění rakouských kontrol na hranicích s Maďarskem. Převaděči tak raději volí náhradní trasu přes Slovensko a Českou republiku.

„Ostatních deset ilegálních migrantů bylo převezeno do tábora v Medveďově,“ píše na svém facebookovém profilu slovenský státní rozhlas a televize RTVS.

Rakušané začínají být „drsní“ i ve vztahu k migrační vlně z jihu. V Brennerském průsmyku chystají plot na hranicích s Itálií, přestože se dříve řadili ke kritikům maďarského premiéra Orbána poté, co zahájil výstavbu plotu na kritických částech maďarské hranice. A jak navíc varují francouzské tajné služby, velmi dobře etablované v afrických zemích, začíná mohutná migrační vlna právě z Afriky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…