Za likvidací roudnické nemocnice prý může být ODS. Boj za pacienty pokračuje

28.02.2013 13:21

Podřipská nemocnice v Roudnici nad Labem nevzdává svůj boj o existenci dětského a porodnického oddělení. Pokud se totiž zavřou, budou změny nevratné. Další štací, která snad pomůže ke zmírnění strachu rodičů v severočeském regionu, byl Senát. Ústavní stížnost je zatím u ledu.

Za likvidací roudnické nemocnice prý může být ODS. Boj za pacienty pokračuje
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

Ovšem petici "Zachovejte nemocnici v Roudnici nad Labem“ už podepsalo bezmála 15 000 občanů z Roudnice a Podřipska. Požadovali zachování nemocnice v plném rozsahu, to znamená se čtyřmi primariáty. Jednatel špitálu prozradil své pohnutky ParlamentnímListům.cz i mimo veřejné slyšení v horní komoře.

Naslouchá pojišťovna lobbistům?

Od jediné zdravotní pojišťovny má roudnická nemocnice jisté zajištění péče pro všechna svá oddělení, a to na pět let. Není to však VZP, u níž je největší počet pacientů. Otazník tak stále visí nad nejbolavějšími místy – dětským a porodnickým oddělením.

Jednatel soukromé nemocnice Josef Krajník, který pracuje ve zdravotnictví 47 let jako chirurg, dosud nezná důvod, proč se dostali na černý seznam VZP. Hovoří se o mnohaletém souboji s litoměřickým špitálem. Možná za vším vězí lobbismus z této strany. „Není mi jasné: Nám tu jede CT, sono i laborka nonstop, ale mnohá zdravotnická zařízení, která za námi dost kulhají a nemají ani CT, tu smlouvu na letošek od pojišťovny dostaly! Já jsem sportoval, tak jsem zvyklý dostat přes hubu, ale vše má své mantinely! Litoměřice po nás jdou,“ domnívá se.

„Do Litoměřic naši již z principu nepůjdou, protože víme, odkud vítr vane a kdo má zájem na likvidaci Roudnice, a do Mělníka je to sice blíž než do Litoměřic, ale špatné spojení pro ty, co nemají auto,“ řekl vpodstatě ve stejném duchu na senátní schůzi za petenty již Václav Kejř. Navíc v Roudnici, tak jako na všech odděleních, tak i na dětském oddělení, je stálá pohotovostní služba. „Objem porodů 350 za rok jednoznačně nenaplňuje požadavky odborné společnosti,“ nepřipadá však „dostatečné“ generálnímu řediteli VZP Zdeňku Kabátkovi, který navrhuje transformaci dětského oddělení na stacionář a ukončení porodnicko-gynekologického oddělení pouze se zachováním ambulantní péče.

Primář: Důvod je politický!

„Louny byly první. Roudnice má být druhá. Jenom důvod rušení není tentokrát ekonomický, ale politický,“ nadhazuje roudnický primář Ondřej Krajník a připomíná nedávné rušení lounské nemocnice. „Odolat neustálým zprávám VZP o rušení naší nemocnice není jednoduché. Pracovní smlouvy se zaměstnanci nelze přeci uzavírat na 6 až 12 měsíců, jak doporučuje VZP. Je zajímavé, že většina zaměstnanců projevuje neuvěřitelnou trpělivost a ani měsíc práce bez podepsané smlouvy je nepřiměl k hromadnému odchodu. Odešli zatím pouze z gynekologie a porodnice, která je v médiích určena ke zrušení už druhým rokem a kde lékaři ztratili trpělivost před čtyřmi měsíci. Přestože před těmito zprávami o rušení se v naší porodnici rodilo dva roky po sobě přes pět set dětí ročně. V obchodním právu není obvyklé uzavírat smlouvy kratší pěti let, tak proč je VZP navrhuje?“ ptá se primář Ondřej Krajník.

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera byl pojišťovnou podán kompromisní návrh, který byl projednán se zástupci nemocnice. „Ministerstvo zdravotnictví spolu s pojišťovnami musí zajišťovat péči ne tak, aby byla dostupná pokud jde akutní nemocnici, opravdu v každém městě, ale musí zajišťovat tak, aby péči bylo možno efektivně a bezpečně provádět,“ reagoval na slova Roudnických.

Sarkastické bonmoty „ujely“ senátorovi za Severočechy.cz Jaroslavu Doubravovi: „Pane ministře, domluvte se, nebo vezměte se za ruku s ministerským předsedou Kalouskem - a tady prosím mě nelitujte za moji postupující demenci, já vím, proč to říkám - a odejděte, protože pak myslím, že by se naše zdravotnictví a celá naše republika mohla konečně zase nadechnout a žít tak, jak žít má a může!“

Pomohl k něčemu Senát?

Podporovatelé roudnické nemocnice tak zamířili do Senátu, zařízení veřejně podpořila svou návštěvou i někdejší miss Alena Vránová, která zde rodila. Věci veřejné motivují nemocnici k podání ústavní stížnosti. K tomu se však management zatím zdráhá přistoupit. Jednatel Krajník také ParlamentnímListům.cz sdělil, že rodiče se nemusejí bát, že se nikdo nepostará o jejich děti. O malé pacienty hodlá nyní nemocnice pečovat i přes nepřízeň pojišťovny, tedy na své náklady.

Senát Parlamentu ČR vzal petici "Zachovejme nemocnici v Roudnici nad Labem" na vědomí a konstatoval, že je důvodná, a důrazně požádal Ministerstvo zdravotnictví, Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, zaměstnanecké pojišťovny a Ústecký kraj zachovat akutní lůžkovou péči v Podřipské nemocnici ve stávajícím rozsahu, se snížením lůžek -ne celých oddělení - a tuto péči nasmlouvat na roky 2013 až 2017.

Tady se to nezmátoří, ale v Německu se mluví česky

Pokud k dohodě s VZP nedojde a porodnická péče padne, nelze podle Krajníka čekat, že se případně v budoucnu v případě nové dohody vše vrátí do původních kolejí. „To už se nezmátoří,“ tvrdí jednatel. Personál se rozplyne, část z něj přejde do jiných zařízení, další se vydají za hranice. „V Německu se našim lékařům daří, chytli se fantasticky. Říkal mi někdejší kolega, že o víkendu tam neuslyšíte nic než češtinu,“ dodává jednatel Krajník, jak kroky pojišťovny přispívají k tomu, že naše lékařské špičky utíkají za hranice a nám tu zůstanou jen doktoři z Východu.

Je to podpásovka

Nemocnice má za sebou řadu modernizací, která realizovala i výslovně na popud pojišťovny. „Byl tu tehdy náměstek pro zdravotní politiku Pejchl z VZP, prohlédl nemocnici a prý, že bude potřeba modernizace za sto milionů. My do toho investovali 140 milionů a teď tohle!“ podotýká jednatel, co je tohle za fair play. „Vemte si, že pojišťovny přeci pracují s veřejnými prostředky. A ani ministerstvo zdravotnictví pak neví, jak pojišťovny proplácejí. Opravdu zvláštní věci…“ kroutí hlavou dlouholetý pracovník ve zdravotnictví, který zdůrazňuje paradox, že právě roudnická nemocnice je přitom z přibližně 150 zařízení pátá nejlevnější.

VZP nabídla v lednu nemocnici v Roudnici nad Labem smlouvy jen na dvě oddělení – chirurgii a internu. Do nemocnice před pár dny zavítal i Vít Bárta a ústecký véčkař David Kádner. Ten byl iniciátorem setkání a jako první ze severočeských poslanců se vůbec o problém roudnické nemocnice začal zajímat.  „Jsem starosta v malé obci, takže vím, že je to přesně o tom, že obec se musí postavit za občanskou vybavenost. Navíc jste v černých číslech, byl by nesmysl vás rušit. Mrzí mě daleko víc, že při hlasování ve sněmovně jsme čekali podporu poslanců napříč spektrem. Zklamali vás ale poslanci z regionu, což je nejhorší,“ vyjádřil se David Kádner.

Je za tím ODS?

Podle jednatele Krajníka je za tím zejména ODS. „S likvidací nesouhlasí management nemocnice, vedení města, asociace nemocnic, vedení kraje, pacienti s Podřipska, což vyjádřili touto peticí. 60 tisíc občanů ústy svých zastupitelů to prohlásilo. V ostrém kontrastu jsou subjekty a lidé, kteří chtějí nemocnici likvidovat: Jedná se o krajskou expozituru VZP ve spolupráci s Oborovou pojišťovnou. Dále je to vedení litoměřické nemocnice a několik litoměřických zastupitelů, převážně z ODS. Jedná se zhruba o několik lidí, sedm až deset,“ zmínil i před senátory.

„Lékař, který se postaví proti svým pacientům, ztratí svou legitimitu. Politik, který se postaví proti lidem, ztrácí svou legitimitu. Podřipská nemocnice poskytuje péči pro spádovou oblast Roudnicka, Libochovicka, Velvarska a část Mělnicka a Lounska, stojí tam asi 138 let. Poskytuje kvalitní zdravotnictví. Má moderní techniku, špičkové operační sály a pozitivní, transparentní hospodaření. Vzhledem k tomu, že je soukromá, neklade nárok na veřejnou dotaci.“ vyjádřil se k tomu i senátor Hassan Mezian z Ústeckého kraje.

Vít Bárta z Věcí veřejných, který před pár dny nemocnici navštívil, se domnívá, že přímo od nemocnice by měla směřovat ústavní stížnost. Václav Kejř veřejně připomněl, že při rozhodování o likvidaci roudnické nemocnice nikdo nezpracoval analýzu zlepšení či zhoršení dostupnosti lékařské péče a zejména dopadu na obyvatele Podřipského regionu. „Potvrdil to vlastně v Senátu již bývalý generální ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny, když na veřejném slyšení doslova řekl: Takových papírů vám vyrobím, kolik budete chtít!“ zdůraznil Václav Kejř.

Anonymní anketa spokojenosti v Roudnici podle něj ukázala, že 98 % pacientů je s nemocnicí spokojeno. Memorandem o společném postupu zachování nemocnice v Roudnici nad Labem, jsou podpořeny 50 obcemi regionu, požadavky petentů podporují i obce z Mělnicka a od Litoměřic.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…